LezersbrievenMaandag 1 juli

Trump is voor de Iraniërs eerder een held dan een duivel

Redactie

De ingezonden lezersbrieven van maandag 1 juli.

Khamenei spreekt officieren en personeel van de Iraanse luchtmacht toe, 8 februari 2019. Beeld Getty
Khamenei spreekt officieren en personeel van de Iraanse luchtmacht toe, 8 februari 2019.Beeld Getty

Brief van de dag: Trump en Iran

Peyman Jafari beweert dat de Amerikaanse sancties tegen Khamenei ‘het Iraanse regime versterken’. De bevolking zou de rijen sluiten (Ten eerste, 27 juni). Maar dat is precies zoals Khamenei zelf op de sancties reageert. Jafari beweert ook dat druk op het regime een ‘misrekening’ is en kan leiden tot een ‘militaire dictatuur’. Maar de militairen zijn de rijkste en de machtigste groep in Iran. Is Iran geen dictatuur dan? Het is een reële optie dat Iran een atoombom maakt. Dan willen de Arabische landen die ook. Voor de VS is dat onacceptabel. Sancties in combinatie met direct onderhandelen zijn het meest effectief om dat te voorkomen.

De sancties veroorzaakten in één jaar een afname in olie-export van 90 procent. Daardoor is het militaire budget met eenderde afgenomen. Iran heeft nu ook minder middelen om regionale sjiitische militanten te financieren. Hezbollah bedelt bij de Libanese bevolking. Iran kan zijn milities daar en in Syrië, Irak en Jemen nauwelijks bekostigen. Het leger, dat een groot deel van de Iraanse economie in handen heeft, lijdt onder de sancties. Ook Khamenei met zijn eigen fondsen van ruim honderd miljard, krijgt nu met sancties te maken. Nu de sancties het regime verzwakken, ziet de bevolking ook duidelijker mismanagement, corruptie en nepotisme van de Iraanse staat. Daar heeft die bevolking meer van te lijden dan van de sancties. Dát zien ze, en ze gaan echt niet achter het regime staan. In hun ogen zijn Trump en veiligheidsadviseur Bolton eerder helden dan duivels.

Damon Golriz, Den Haag

Sesamstraat

De komende vijf jaar trekt de regering 35 miljoen euro uit om laaggeletterdheid te bestrijden, werd eerder dit jaar bekend. Kan niet een deel van dit geld worden geïnvesteerd in het behoud van Sesamstraat (Ten eerste, 29 juni)?

Met programma’s als Sesamstraat wordt de taalontwikkeling van jonge kinderen gestimuleerd en de woordenschat uitgebreid. En dat gewoon thuis via de televisie. Investeer in het fundament van geletterdheid en laat Meneer Aart, Pino en Ienemienie voortbestaan. Voorkomen is beter dan genezen!

Marjolein Huiberts, Heerhugowaard

John de Bever

John de Bever is tot nu toe Nederlands enige profvoetballer die openlijk homoseksueel is (Magazine, 29 juni). Hij hekelt ‘homootjes’ die ‘zeuren’ over Johan Derksen. John de Bever zeurt niet en vindt ‘altijd alles goed’. Zijn motto – we horen het vaker: ‘Als je zo graag geaccepteerd wil worden, doe dan lekker normaal.’

Ja, zo normaal mogelijk doen is een manier om met je anders-zijn om te gaan. Echte vrijheid is het natuurlijk niet. Laten we dat voor ogen houden.

Pauljan Kuijper, Rheden

Parkerende forensen

Sinds Amsterdam er alles aan doet om onbereikbaar te worden, parkeren de laatste jaren forensen vanuit de regio massaal in de omliggende gemeenten. Het artikel ‘De bandenprikker’ (Zaterdag, 29 juni) beschrijft de gevolgen daarvan aan de hand van de door ergernis gedreven bandenprikker Kees, de auto-eigenaar en amorele ondernemer uit Zuidoostbeemster en de machteloosheid van de politie.Vervolgens worden inwoners ervan beschuldigd zelf de rol van politie, officier van justitie en rechter aan te meten.

Vergeten wordt de allerbelangrijkste partij die het in een handomdraai kan oplossen: de gemeente Waterland, waar ook Ilpendam deel van uit maakt. Juridisch is het een peulenschil waar al jaren bij de gemeente op wordt aangedrongen, maar deze doet keer op keer niks. Voor parkeren door forensen is slechts één parkeerbesluitje nodig. Voorzie vervolgens de bewoners van parkeervergunningen voor onbeperkt parkeren, schilder blauwe randen langs de trottoirs en stel een maximale parkeerduur van pakweg 1,5 uur in. Laat verder elke dag de gemeentelijke boa’s bekeuringen uitdelen, en klaar is Kees.

Piet van Mourik, Broek in Waterland

Stiekem lezen

‘Stiekem lezen onder de dekens: die tijd is helaas voorbij’, schrijft Aleid Truijens (Opinie, 29 juni).

Met veel plezier kan ik zeggen dat mijn twee oudste kleinkinderen, van 10 en 8, stiekem lezen onder het dekbed (respectievelijk Harry Potter en De Waanzinnige Boomhut). Ze lezen niet alleen stiekem, maar overal, ook als ze hier langskomen, bij hun altijd lezende oma. U ziet... er is hoop!

Mascha Rietveld, Den Haag

Investeren in popmuziek

Als fan van popmuziek reageer ik graag op het artikel over ‘Pop is hier en nu’ (O&D, 27 juni). Ik ben het helemaal eens met de strekking dat popmuziek serieus genomen moet worden in beleidsplannen. Natuurlijk wel zolang het niet ten koste gaat van andere mooie muzikale topstijlen als jazz, wereldmuziek en klassiek. Popmuziek biedt, net als de andere genoemde stijlen, inderdaad kwaliteit, diversiteit en verbeeldingskracht.

Maar nu mijn zorg. ‘Je weet dat ik niet luister als je praat als dit’ zingen Suzan & Freek in Als het avond is, André Hazes zingt in Leef!: ‘Hij vertelde me dattie zich gewerkt had in het zweet’. Als ik dan ook even terugdenk aan ‘de dag die je wist dat zou komen’ (Koningslied), hoop ik dat er af en toe iemand de teksten naloopt bij de beleidsmatig ondersteunde producties van deze goede artiesten.

Maar misschien ben ik al te laat. Een muziekleerling zei tijdens de les: ‘Ik wil die liedje.’ Mijn antwoord: ’Je bedoelt dát liedje.’ Leerling: ‘Whatever, je weet toch wak bedoel.’

Marc Lezwijn, muzikant, Zoetermeer

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over