OpinieCommentaar

Trump brengt het Amerikaanse rechtsstelsel schade toe

President Donald Trump en William Barr, zijn trouwe minister van Justitie, brengen het Amerikaanse rechtsstelsel in gevaar. Beeld null
President Donald Trump en William Barr, zijn trouwe minister van Justitie, brengen het Amerikaanse rechtsstelsel in gevaar.

Sinds het Watergateschandaal hebben Amerikaanse presidenten zich zorgvuldig gehouden aan de regel dat er een muur staat tussen het Witte Huis en het ministerie van Justitie. Maar de onafhankelijkheid van het Amerikaanse rechtsstelsel dreigt in gevaar te ­komen nu president Trump het ministerie probeert te gebruiken als instrument voor het belonen van zijn vrienden en het straffen van zijn politieke vijanden.

Het ministerie floot deze week vier aanklagers ­terug die een ‘buitensporige’ strafeis hadden ingediend tegen Trump-adviseur Roger Stone. Kort daarvoor had Trump zelf op Twitter zijn gal gespuid over de ‘oneerlijke’ eis tegen zijn vertrouweling, maar het ­ministerie verzekerde dat er geen contact was geweest met het Witte Huis.

Trump heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij vindt dat het ministerie van Justitie naar hem moet luisteren. Toen de inmiddels ontslagen minister van Justitie Jeff Sessions zich twee jaar geleden terugtrok uit het Rusland-onderzoek, was Trump woedend. Want zat Sessions er niet om hem te beschermen tegen de aantijgingen uit Democratische hoek? Had hij maar een minister van Justitie als Bobby Kennedy die volgens Trump de kastanjes uit het vuur haalde voor zijn broer, president Kennedy!

Nu de Senaat hem heeft vrijgesproken in het impeach­mentproces voelt Trump zich helemaal niet meer geremd in zijn aanvallen op zijn politieke vijanden. Hij riep het Pentagon op disciplinaire maatregelen te nemen tegen een hoge militair die tegen hem heeft getuigd voor het Congres. In een andere tweet nam hij de rechter die vonnis moet vellen over Stone alvast onder vuur.

Zelfs Bill Barr, Trumps trouwe minister van Justitie, voelde zich kennelijk ongemakkelijk over de manier waarop de president zijn ministerie via Twitter de wet probeert voor te schrijven. Hij vroeg Trump zonder hem te noemen op te houden met zijn getwitter over lopende rechtszaken.

Maar met zijn ongebruikelijk brede opvatting van Trumps bevoegdheden als president heeft Barr zelf de deur wijd opengezet voor de politisering van zijn ­ministerie. Daarmee leggen Trump en Barr de bijl aan de wortel van de Amerikaanse democratie.

Lees meer over bemoeienis Trump met justitieel proces

Trump zwijgt over kritiek van minister Barr dat de president zijn werk belemmert
Minister van Justitie William Barr heeft in ongewoon felle bewoordingen Trumps bemoeienis met de rechtszaak tegen Roger Stone bekritiseerd. De president reageerde in het geheel niet op de harde kritiek. Zijn zwijgen voedt speculaties over een opzetje.

Bemoeienis Trump met justitieel proces: los eindje of lont in een kruitvat?
Trump ontpopt zich volgens critici steeds meer als een autoritaire leider.

Team aanklagers stapt op na verlaagde strafeis tegen Roger Stone
Vier aanklagers namen dinsdag na het besluit met onmiddellijke ingang ontslag.

Meer over