tv-recensieFrank Heinen

Troost-tv: enkele zeer persoonlijke suggesties

null Beeld

Paul Haenen had een idee. Troost-tv. Hij kwam er dinsdagavond mee, bij DWDD. Het idee was als volgt: troostende televisie, net voor het slapengaan, op het tijdslot van de DWDD-herhaling. Mensen steken elkaar aan, zei Haenen. Met spanning en onrust. Troost was gewenst. Zelf wilde hij graag een optreden van Gilbert Bécaud zien, tafeldame Roos Moggré stelde een oude Love Letters-aflevering voor (dit plan werd live aan de telefoon goedgekeurd door Linda de Mol, die thuis had zitten puzzelen) en gastheer Van Nieuwkerk verheugde zich op de integrale vertoning van een potje Borg – McEnroe. Humberto Tan noemde de Villa Felderhof-aflevering met Herman Brood en Majoor Bosshardt, een programma dat inmiddels zo vaak nostalgisch is herhaald dat het nauwelijks nog nostalgie oproept.

Troost is een vreemd ding. Afgelopen weekend zond Fox Sports de Eredivisie-ontknoping van 2007 opnieuw uit. Destijds was die ontzettend spannend, maar omdat je de uitkomst al een jaar of dertien kende, resteerde slechts de herinnering aan de spanning van toen, een soort flauwe afgeleide. We willen wel geëmotioneerd worden, maar we willen ook graag vooraf weten welke emoties er komen. Wat staat er op het verrassingsmenu, de realiteit is al spannend genoeg. Even niks nieuws, a.u.b.

Kees van Kooten schreef dat er weinig prettiger is dan het bekijken van oude, per ongeluk opgenomen Journaals. Misschien is dat het heilzaamst: kijken naar reportages en talkshowitems over vergeten spanningen, vermeden oorlogen, ter ziele gegane politieke bewegingen en voorgoed geweken gevaren. En als dat niet kan, heb ik nog wel enkele zeer persoonlijke suggesties, waarvan het merendeel trouwens ook gewoon online te vinden is: Heerlijk Eerlijk Heertje, Hier is: Adriaan van Dis met Charlotte Mutsaers, De Schreeuw van de Leeuw, een Oud Geld-marathon, de 2doc Aldus Libelle, Holland Sport: de wielerkermis en de dood, de afleveringen van Over vaders en zonen met de families Van Lottum en Dorrestijn, De kinderen van Juf Kiet, de aflevering waarin Louis Theroux zijn eigen reportage over Jimmy Savile fileert, Het Uur van de Wolf: Erfgenaam van Elsschot, alle Wereldomroep-columns van Karel van het Reve, Nooddorp (Tiny & Lau), De wereld van Boudewijn Büch (het ‘Goethe’-seizoen), de Zomergasten-avonden van Wim T. Schippers, Micha Wertheim en Maxim Februari, Het Uur van de Wolf: Daar, aan het eind van de gang (over Giorgio Bassani) enkele Kronkels van Carmiggelt, een bloemlezing uit de Dode Dichters Almanak, een compilatie van het beste van Bert en Ernie, Gent-Wevelgem 2015, Dit Was Het Nieuws met René Froger en Kamagurka, een oude Sinterklaasintocht, Van Morrison: live in Montreux, Extras (beide seizoenen plus Kerstspecial), 30 minuten (afl. ‘Scenes behind the scenes’), de Koefnoen-special ‘Hardkoor’, Hotel Atonaal, Sportpaleis De Jong: Pijn van de kou, een uur lang alle koningshuis-Lucky Tv’s, Een onhandige dromer (over A.L. Snijders), Jiskefet (‘Inbouwcentrum’ en ‘English Sports’), Kinderen van Waterland, Heddy Honingmanns Buddy en verder natuurlijk gewoon ALLES van Koot en Bie.

Meer over