OpinieOp de zeepkist

‘Treed ook op tegen racisme in amateurvoetbal’

Remko de Jong, voorzitter van de Amsterdamse voetbalvereniging DWS. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Remko de Jong, voorzitter van de Amsterdamse voetbalvereniging DWS.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Wie: Remko de Jong (47), voorzitter van de Amsterdamse amateurvoetbalclub DWS.

Probleem: Ook in het amateurvoetbal is racisme wijdverbreid.

Oplossing: Spreek niet alleen uit dat je tegen racisme bent, maar handel er ook naar, van borden langs de velden tot diversere besturen.

‘Ik zou willen dat ‘kut-Turk’, ‘kankerzwarte’ en ‘aap’ vanaf de tribune te classificeren zijn als incidenten, maar het droevige is dat wij er als amateurclub in Amsterdam Nieuw-West inmiddels op voorbereid zijn dat dit soort scheldwoorden worden geroepen vanaf de zijlijn. We geven onze spelers, coaches, scheidsrechters en trainers mee om het via de scheidsrechter op te lossen en nooit het recht in eigen hand te nemen, want dan krijg je alleen maar meer ellende.

‘DWS is een smeltkroes van spelers met verschillende achtergronden, representatief voor dit deel van Amsterdam: we hebben witte Nederlanders, mensen met Surinaamse, Turkse, Marokkaanse en Oost-Europese roots. Vooral buiten de stad, als onze gemengde teams tegen volledig witte teams spelen, hebben we last van racisme. Zelfs bij het team van mijn zoon van 11 jaar komt het voor. Dan wordt bijvoorbeeld voor de grap gevraagd of ze wel Nederlands spreken voordat de wedstrijd begint. Een van zijn teamgenoten kreeg van een vader van de tegenstander te horen: ‘Pak je kameel en ga terug naar je eigen land.’

‘Afgelopen weekend werd een Surinaamse grensrechter van onze club herhaaldelijk voor Zwarte Piet uitgemaakt door een vader van een van de 13- en 14-jarige spelers. De man wilde niet stoppen, kwam dreigend over toen de grensrechter met hem in gesprek ging. Toen is de wedstrijd stilgelegd, maar daarna kom je op een heikel punt, want hoe straf je zo’n man? En hoe voorkom je het in de toekomst? Die vragen over een groot maatschappelijk probleem worden nu bij vrijwilligers op de clubs neergelegd zonder dat ze daarin worden begeleid door de gemeente of de KNVB.’

‘Anders dan profclubs – waar meer controle is door stewards en video-opnames – hebben amateurclubs weinig middelen om sancties aan dit soort gedrag te verbinden, waardoor negeren de norm is. Ik denk dat er meer te winnen is als de KNVB en clubs racisme in het voetbal als een structureel probleem erkennen en uitdragen dat het onacceptabel is.

‘Na de apengeluiden op de tribune van FC Den Bosch zei KNVB-directeur Eric Gudde: ‘We moeten echt tot actie overgaan. Mijn handen jeuken.’ Maar wat voor actie onderneemt de KNVB, wat voor actie ondernemen de clubs? Alleen een foto van Oranje tegen racisme delen is niet genoeg – ik zag ook clubs die onze spelers geregeld racistisch bejegenen die foto posten. In die zin is het een loos statement.

‘Voor mijn part komen er langs ieder veld borden met ‘Zeg nee tegen racisme’. Of druk het op ieder shirt. Maak het onderdeel van de scheidsrechtersopleiding, bedenk een cursus waar je ouders naartoe kan sturen als ze zich racistisch hebben gedragen langs de lijn. Ik noem maar een paar voorbeelden, maar verbind er in ieder geval acties aan die langer duren dan de mediahype.

‘Het zou helpen als de bond ook naar zichzelf kijkt. Of het nu bij amateurclubs is, in het betaald voetbal of bij de KNVB: in de besturen of andere organen waar de beslissingen genomen worden, is de norm wit en man. Zo draag je uit dat je als vrouw, of met een andere kleur, minder kans maakt en kunnen we als samenleving nooit goed aan elkaar wennen en elkaar leren kennen.’

Meer over