Top en FlopRTV Utrecht en De Correspondent

Top en Flop: de verslaggeving van RTV Utrecht en het gebaar van De Correspondent

Mensen leggen bloemen op het 24 Oktoberplein, de dag na het schietincident.  Beeld ANP
Mensen leggen bloemen op het 24 Oktoberplein, de dag na het schietincident.Beeld ANP

TOP

De dader van de dodelijke schietpartij in Utrecht zou ‘Allahoe akbar’ hebben geroepen. Nee, het was eerwraak. Of misschien toch wel een jihadistische terreuraanslag. Maar de voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland beweerde dat er ook schoten waren gelost bij een moskee. Ging het hier dan toch om een Christchurch-copycat?

Het was een chaos op sociale media, vlak nadat het BREEK-nieuws over een dodelijke schietpartij in Utrecht werd gemeld. Nep-accounts van een verdachte werden plots actief, app-gesprekken met ‘getuigenverslagen’ gingen rond. Amateuranalisten deden hun plasje. Toch wist RTV Utrecht het gekwetter te overstijgen: met kalme en minutieuze verslaggeving van de aanslag.

De regionale zender was snel, goed geïnformeerd en verzamelde alle belangrijke instructies van burgemeester en hulp- en veiligheidsdiensten. Dankzij een liveblog en live-uitzending van RTV Utrecht wisten bewoners dat ze, op last van de politie, binnen moesten blijven. Dat Rijkswaterstaat de linkerrijstrook van de A12 had afgesloten om ambulances ruimte te geven. Dat de dader nog voortvluchtig was en naar welk dadersignalement iedereen moest uitkijken. Dat rond 12.30 uur officieel het hoogste dreigingsniveau gold in de provincie.

Geen hysterie, desinformatie of speculatie, maar onverstoorde en nauwkeurige verslaggeving. Zo toonde RTV Utrecht weer eens aan dat regionale journalistiek van onmisbaar belang is.

Nadia Ezzeroili

FLOP

Een dag na de schietpartij in Utrecht maakte het journalistieke platform De Correspondent een opvallend gebaar. De dagelijkse nieuwsbrief werd niet bezorgd, er werden ‘even’ geen stukken gepubliceerd.

Nou ja, eentje dan. Het heette ‘Waarom we vandaag even pas op de plaats maken na Utrecht’.

Hoofdredacteur Rosan Smits en oprichter Rob Wijnberg legden uit dat de schietpartij in Utrecht nog niet in een bredere context kon worden geplaatst. Er ontbrak te veel feitelijke informatie. ‘En speculeren: dat doen we liever niet.’

Niet dat de gebeurtenissen in Utrecht de redactie onberoerd lieten. ‘In persoonlijke zin – een aantal van ons woont in Utrecht, velen van ons hebben er vrienden en familie wonen – maar ook in journalistieke zin.’

In één moeite door werd een dag voor de verkiezingen, om maar iets te noemen, besloten om dan maar helemaal niks te publiceren. ‘De gewone verhalen brengen zoals we die gepland hadden – in dit geval: over de provincialestatenverkiezingen – voelt ongepast. Alsof we de gebeurtenissen negeren of de tragiek ervan bagatelliseren.’

Doorverwijzen naar nu.nl en zelf het scherm op zwart zetten: dat kan alleen bij De Correspondent, het zelfverklaarde medicijn tegen de waan van de dag.

Dank voor je begrip, schreven Smits en Wijnberg. Op Twitter reageerde de achterban verbijsterd. Begrip? Welk begrip?

Paul Onkenhout

Meer over