OpinieOp de zeepkist

Toets het inkomen van ex-partners elke vijf jaar opnieuw voor de kinderalimentatie

Erik Riemens Beeld Rebecca Fertinel
Erik RiemensBeeld Rebecca Fertinel

Wie: Erik Riemens (47) uit Zwolle. Eigenaar van een mediabureau.

Het probleem: De hoogte van te betalen kinderalimentatie staat vast tot kinderen 21 jaar zijn; wie hier verandering in wil – bijvoorbeeld vanwege een hoger of lager inkomen – moet langs de rechter.

Oplossing: Laat een onafhankelijke organisatie iedere vijf jaar het inkomen van de ex-partners toetsen en de hoogte van de kinderalimentatie daar waar nodig aanpassen.

Vanaf volgend jaar verandert de partneralimentatie. De maximale duur gaat van twaalf jaar naar vijf jaar. Bij zo’n ingrijpende wetsverandering zou je kunnen verwachten dat ook de kinderalimentatie onder de loep zou worden genomen, maar daaraan verandert niets. Terwijl het systeem van kinderalimentatie óók niet meer van deze tijd is.

Toen mijn voormalige partner en ik uit elkaar gingen was onze oudste zoon twee, de jongste moest nog één worden. De taken waren min of meer gelijk verdeeld: zij werkte drie dagen in de week, ik werkte vier dagen in de week.

Destijds zijn we tot een overeenkomst gekomen over de alimentatie. Hoewel ik het liefst co-ouderschap wilde, waren de kinderen aanvankelijk veel meer bij haar. Om in hun onderhoud te kunnen voorzien, zou ik 300 euro per maand gaan betalen. Dat doe ik nu al tien jaar. Ik vind het volkomen logisch om bij te dragen aan de kosten van onze kinderen, al blijft het schimmig dat ik niet weet of het geld ook echt aan de kinderen wordt besteed.

Inmiddels zijn onze leefsituaties veranderd. Zij kreeg een nieuwe partner, met wie ze inmiddels nog een kind heeft. Ze voeren dus een huishouden met twee inkomens. Ik ben een jaar geleden zzp’er geworden, waardoor mijn inkomen lager is geworden. Daarnaast zijn de jongens tegenwoordig ongeveer de helft van de week bij mij.

Toch moet ik totdat onze kinderen 21 worden hetzelfde bedrag aan kinderalimentatie betalen. Uiteraard kan het in overleg verlaagd worden, maar mijn ex weigert alle medewerking. Er is ook geen instantie die onze huidige inkomens kan toetsen om het bedrag opnieuw vast te stellen. Als ik het echt zou willen afdwingen, dan moet dat langs de rechter. Daar zit ik niet op te wachten, want we hebben al twee dure rechtszaken gevoerd over de omgangsregeling en het ouderlijke gezag.

Ik zou graag zien dat iedere vijf jaar een peilstok in de financiën wordt gestoken om te controleren of de hoogte van de kinderalimentatie nog klopt. Dat zou het LBIO kunnen doen, het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, een onafhankelijk overheidsbureau dat belast is met het innen van de alimentatie.

Het LBIO kan beide partijen oproepen om actuele inkomensgegevens aan te leveren, met een inspanningsverplichting voor beide kanten. Wie niet meewerkt, moet betalen. Op basis van de recente gegevens kan het LBIO een nieuw alimentatiebedrag bepalen of een heel andere verdeling vaststellen voor bijvoorbeeld minimaal vijf jaar, tot de kinderen 21 jaar zijn. Het advies van het LBIO is bindend, wie in beroep wil moet langs de rechter.

Dat er al die jaren geen peilmoment is, komt denk ik voort uit de ouderwetse gedachte dat de vrouw minder werkt en de man voor het inkomen zorgt. Vroeger was dat natuurlijk vaak zo, maar in ons geval is die verdeling achterhaald. Net als het kinderalimentatiesysteem.

Meer over