OpinieToerisme

Toerisme moet in balans zijn

Toeristen lopen met hun koffers over de Amsterdamse grachten. Beeld ANP
Toeristen lopen met hun koffers over de Amsterdamse grachten.Beeld ANP

De Stichting NBTC-Holland Marketing heeft aangekondigd dat ze haar bureaus moet sluiten in Japan, Spanje en Italië. Dat wordt betreurd door Stephen Hodes, toerismedeskundige van adviesbureau LAgroup (Ten eerste, 10 december). Hij denkt dat die bureaus erg belangrijk zijn om toeristen ergens heen te lokken. Het NBTC wil zich echter concentreren op Duitsers, Belgen, Britten en Fransen. Die laten zich beter spreiden over het land.

Nu wil het geval dat steeds vaker stemmen opgaan dat het toerisme veel te omvangrijk wordt en de sfeer in steden en andere plekken verpest. Dat Venetië, dat toch al overlopen wordt, enorme cruiseschepen toelaat is de waanzin ten top, maar wel een signaal dat succes van toerismebeleid vooral wordt afgemeten aan aantallen toeristen en de inkomsten daarvan op korte termijn. Kosten komen later of liggen elders.

Dat is dom en kortzichtig. In een jaar tijd ontvangt Nederland meer toeristen dan er inwoners zijn. Ik vind, en anderen met mij, dat toerisme in balans moet zijn met de belevingskwaliteit van de bestemmingen. Overheden weten al niet hoe ze Airbnb in bedwang moeten houden. Groei compenseren met spreiding is zoiets als wrijven in een vlek. Dan is het toerisme overal. Laat het Groene Hart voor de liefhebbende recreanten, die in de buurt wonen. Dat zijn er al genoeg. Laat plekken hun geheimen bewaren voor wie de moeite neemt ze te ontdekken. In het advies van de Raad voor de Leefomgeving ‘Waardevol toerisme’ wordt terecht gewezen op het feit dat iedere plaatselijke en regionale overheid eigen beleid voert (ik zou zeggen ‘maar wat doet’) en nationale regie ontbreekt. NBTC is geen politiek gecontroleerd orgaan en het Ministerie van Economische Zaken beperkt alleen de subsidie aan NBTC. ‘O Nederland, let op u saeck’. Zoals een collega van mij ooit een Chinees gezegde parafraseerde: ‘Tourism is like fire, it can cook your food or burn your house’.

Jaap Lengkeek is emeritus hoogleraar toerisme van de Wageningen Universiteit.

Meer over