ColumnArnon Grunberg

Toen ik over de moord op Linda en James las, beroerde een voorbode van de waarheid me

null Beeld

In augustus zou Arnon nog iets met haar gaan drinken. Maar Linda mocht augustus niet meer meemaken.

Arnon Grunberg

Voor zover ik kan nagaan dateert de eerste mail die Linda Olthof me schreef van 23 november 2010. Ze vroeg of ik mee wilde naar een toneelstuk.

Kennelijk kwam het er niet van, volgens mijn inbox vond de ontmoeting pas plaats in de zomer van 2011. Op 6 augustus 2011 schreef ze: ‘Ik hoop echt dat we elkaar nog vaker zullen ontmoeten, ik voelde me op mijn gemak bij jou.’

Op 1 maart 2012 schreef ze: ‘Zou ik je adres mogen? Eind deze maand verwacht ik ’n kindje en ik wil je graag een kaartje sturen.’

Vanaf die tijd zagen we elkaar vrijwel ieder jaar in New York. De vader van haar zoontje James woonde in New York. Zij was inmiddels van hem gescheiden, hij was hertrouwd.

Linda was ooit begonnen als actrice bij Johan Simons, had ze verteld, en er waren vage plannen om nog eens samen iets te maken. Misschien voelden we ons gewoon op ons gemak bij elkaar.

Op dinsdag 24 juli dronk ik koffie met haar en James in Via Quadronno op de 73ste Straat, een vriend van haar was ook aanwezig. James was een nieuwsgierig jongetje dat me een winegum voor één dollar verkocht. Hij bestelde perensap.

In augustus zou ik nog wat met Linda gaan drinken.

Op maandagavond 30 juli vermoordde de vader van James, Mr. Shields, een fysiotherapeut, in zijn woning in Queens, James, Linda, zijn nieuwe vrouw en zichzelf.

In zijn verhaal Guy de Maupassant schrijft Isaak Babel, nadat hij het gruwelijke einde van De Maupassant heeft geschetst: ‘Mijn hart kromp samen. Een voorbode van de waarheid beroerde me.’

Toen ik over de moord op Linda en James las, beroerde een voorbode van de waarheid me.

Hoe komt het dat geweld zoveel waarder lijkt dan een middagje frisbeeën in Central Park?

Meer over