lezersbrievendonderdag 14 februari

Toegedekt door de grijze golven kan de boomkorvisserij blijkbaar ongestraft doorgaan

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 14 februari.

Redactie
Vissers voeren reparaties uit aan de netten van de OD-6 in de buitenhaven van Stellendam na een week pulsvissen. Beeld Freek van den Bergh
Vissers voeren reparaties uit aan de netten van de OD-6 in de buitenhaven van Stellendam na een week pulsvissen.Beeld Freek van den Bergh

Brief van de dag: lekker raggen over de zeebodem

Vissen met stroomstoten, echt diervriendelijk kun je de pulsvisserij natuurlijk ook niet noemen. Daarom is de methode door de Franse vissers met succes verguisd. En dus zullen ook alle Nederlandse vissers weer terugvallen op de destructieve activiteit die de wereldzeeën en vooral de Noordzee al decennia heeft geteisterd en die de Franse en andere ambachtelijke vissers nog steeds gebruiken: de boomkorvisserij. Door de zware kettingen en balken waarmee de vissers over de bodem raggen is het ooit zo rijke ecosysteem gedegradeerd tot een armzalige akker. Roggen zoals de vleet – een prachtig beest – zijn verdwenen omdat hun eieren niet de tijd krijgen om zich op de zeebodem te ontwikkelen. Rijke riffen en zeegrasvelden zijn veranderd in eenvormige zandvlaktes zonder structuur. Als zoiets op het land gebeurde, dan zouden verontwaardigde dieren- en natuur­vrienden in actie komen. Toegedekt door de grijze golven kan het blijkbaar ongestraft doorgaan.

Geert-Jan Roebers, Utrecht

Razende salafisten

Dus, als salafisten razen en tieren dat overspelige vrouwen gestenigd moeten worden, homo’s van een gebouw gegooid moeten worden en afvalligen gedood moeten worden, hoeven wij dat niet serieus te nemen? (Ten eerste, 13 februari). Uit de inventarisatie van 15 jaar salafisme-onderzoek zou blijken dat blaffende honden niet bijten. Weten de jongeren die zich klaarblijkelijk aangetrokken voelen tot de strenge islam dit ook?

Adrie Jehee, Heerde

Ingeburgerde salafisten

De Volkskrant van 13 februari 2019 (pagina 3) bevestigt mijn vooroordelen over salafistische moslims, ondanks een genuanceerde tekst ‘Extremisten? Nee, poldermoslims’. De bijbehorende foto laat zien dat salafistische moslims lak hebben aan regels in Nederland. Ze lopen op het fietspad (ondanks de aanwezigheid van een troittor) en nog wel tegen de rijrichting in. Hoe duidelijk wil je het hebben?

Piet J. Korteweg, Amsterdam

Graag onpartijdig

De ingezonden bijdrage van Michael Lentze (O&D, 13 februari) over het eenzijdig belichten van de Indonesische slachtoffers tijdens de dekolonisatie van Nederlands-Indië, met voorbijgaan aan de Nederlandse (vooral Indische) getroffenen, is mij uit het hart gegrepen! Ik ben een indo van de tweede generatie, geboren in 1960 en daarom is dit ook mijn geschiedenis.

De onwetendheid over de dekolonisatie en haar gevolgen is helaas al sinds jaar en dag een feit. Hoeveel Nederlanders weten over wat daar toen gebeurd is? Waarom landgenoten (want dat waren ze!), zoals mijn

ouders en talloze anderen halsoverkop moesten vluchten met alleen de kleren die ze aan hadden?

Het is goed om nu, ruim een halve eeuw later, de feiten van deze periode op een rij te zetten, maar dan wel graag onpartijdig en met oog voor het leed van alle getroffenen.

Albert Spieseke, Den Haag

Leve de insecten

Met instemming heb ik de ingezonden brief van Kees van Roosmalen gelezen over de zorg voor diversiteit in de weilanden met alle voordelen van dien voor flora en fauna (O&D, 13 februari). In dit kader zou het een goed idee zijn om het toenemend aantal terreinen met zonnecollectoren eveneens te benutten voor wilde planten.

Tussen de rijen zonnepanelen op stellages kan men stroken met dezelfde breedte creëren, welke worden ingezaaid met wilde planten. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Men wekt groene energie op en de natuur kan ongestoord en welig tieren ten faveure van de insectenwereld, onze gevederde vrienden en ander klein grut. Het grote voordeel hiervan is ook dat er geen insecticiden en ander gif hoeft te worden gebruikt omdat er geen land- of tuinbouw wordt bedreven.

J.W. Nieuwpoort, Alkmaar

Ga lekker werken

Dus, Heleen Mees: als niemand meer in deeltijd werkt, niemand meer afscheidsborrels of verrassingsfeesten organiseert, niemand meer bladen leest of naar festivals gaat, dan daalt het aantal burnouts? (‘Deeltijdwerk is ongezond’, O&D, 13 februari) Ben benieuwd.

Ook leuk trouwens voor iedereen die een burnout heeft: hadden ze maar harder moeten werken, de luiwammesen.

Odin Dekkers, Lent

Van de pot en de ketel

Hilarisch: de minister van de Verenigde Staten Pompeo, het land van de digitale huisvredebrekers Google, Facebook en Apple, die de ‘vrije’ wereld waarschuwt voor de mogelijkheden dat Huawei ook dat ‘goede’ idee van het Westen gestolen zou kunnen hebben (Ten eerste, 11 februari)

Jeannette Verhaene, Vught

Gemengd is beter

Een mooie reportage over de zwarte scholen in Kanaleneiland in Utrecht; met de terechte opmerking dat gemengde scholen veel meer voordelen bieden en een hoger niveau van onderwijs dan enkel zwarte of witte scholen.

Dit heb ikzelf dan ook aan den lijve ondervonden als autochtone vrouw op een overwegend zwarte school in een achterstandswijk met als resultaat een universitaire titel achter mijn naam. Wel erg jammer dat de voorgedragen oplossing voor de huidige segregatie in het artikel nogal ‘wit’ is; namelijk zwarte scholen ontkleuren door ‘witte’ kinderen toe te voegen.

Zijn het juist niet de witte scholen die een ‘kleurtje’ kunnen gebruiken?

Marij Hartog (26), Rotterdam

Meer over