columnBert Wagendorp

Toe maar, Thierry, draai er niet langer omheen, kom uit de kast, jongen!

Bert Wagendorp artikel column Beeld .
Bert Wagendorp artikel columnBeeld .

Volkskrant-verslaggever Natalie Righton debuteerde zondag als presentatrice van Buitenhof, het politieke interviewprogramma van VPRO, Avrotros en BNNVara – apetrots verspreidde de Volkskrant afgelopen week het nieuws, iets wat je de NOS nou nooit ziet doen wanneer een televisiejournalist ook voor de krant gaat werken. Goed, zo liggen de verhoudingen; ik zat er klaar voor, want het was wel onze Natalie op de tv.

Voor het tweede item van de uitzending schoof Henk Otten van de Groep Otten aan tafel. Het gesprek zou gaan over het Ceta-verdrag. Maar eerst wilde Righton iets anders weten: wat Otten dacht van de opmerkingen van zijn oude strijdmakker T. Baudet, vorige week dinsdag in de Tweede Kamer, over een ‘vooropgezet plan om het blanke, Europese ras te vervangen door Afrikaanse emigranten’.

Ze verwees naar een lang en verward betoog tijdens een debat over de Europese begroting. Daarin had Baudet het over een complot: het geld van de EU gaat naar het opzetten van veerdiensten waarmee Afrikanen worden overgezet naar Europa om zo de nationale Europese identiteiten te verzwakken en de natiestaten naar de ondergang te voeren. Dat was niet gering. Lodewijk Asscher (PvdA) vroeg om nadere toelichting, want Baudets woorden kwamen hem behoorlijk rechts-radicaal voor. T. Baudet zette zijn college Samenzweringen nog even voort en voerde het ad absurdum met de bewering dat de geschiedenis van WO II verkeerd werd geïnterpreteerd, dat natiestaten nooit andere natiestaten zouden veroveren, want waarom zouden ze dat doen, er woonden immers in Denemarken andere mensen dan in Nederland.

Ja, namelijk Denen. Zoals er in 1940 in Duitsland veel Duitsers woonden en in Engeland veel Engelsen.

Om 13.24 uur, Buitenhof was nog geen half uur afgelopen, liet Baudet een woedende tweet. De woorden die Natalie Righton hem in de mond had gelegd waren ‘schandelijke leugens’, hij had dit ‘ABSOLUUT NIET ZO GEZEGD’ en hij eiste binnen een uur rectificatie; bleef die uit dan spande hij een kort geding aan.

Ik zette meteen de eierwekker. Nu werd het spannend.

T. Baudet had de woorden van Righton inderdaad niet letterlijk zo gezegd. Maar de strekking van zijn woorden viel moeilijk anders te interpreteren dan haar korte samenvatting deed vermoeden – de redacteur die het item had voorbereid had het nog wel wat scherper kunnen aanzetten zonder de waarheid geweld aan te doen.

Voor de eerste keer toonde T. Baudet zich namelijk in de Kamer in alle openheid de radicaal-rechtse complotdenker die hij is en tevens werkte hij zijn omstreden theorie van de homeopathische verdunning verder uit.

Alleen schrikt T. Baudet vaak van de ophef die zijn woorden veroorzaken, waarna hij de schade weer moet beperken door ze af te zwakken, onnozel te verklaren dat hij het heel anders had bedoeld, met een stalen gezicht te beweren dat zijn Forum tegen elke vorm van racisme is of vol in de aanval te gaan en te dreigen met een kort geding.

Altijd maar diezelfde hetzerige riedel, de pogingen te verhullen wie hij echt is, de gecoiffeerde logica, dat air van de redelijkheid zelve, dat overspannen wereldbeeld, de duistere hersenspinsels en enge theorietjes.

Toe maar, Thierry, draai er niet langer omheen, kom uit de kast, jongen!

Intussen werd het dankzij T. Baudet natuurlijk wel een prima debuut van Natalie Righton, die op deze manier snel in beeld komt voor Op1.

Meer over