OpinieThe Big Picture

Thierry Baudet heeft zichzelf de pas afgesneden door te kiezen voor een politiek profiel zonder islamofobie

Rob Vreeken en Arie Elshout becommentariëren beurtelings het buitenlandse nieuws.

Rob Vreeken
Strijd om Wenen. Beeld
Strijd om Wenen.

Maandag stipte ik het al aan in de rubriek Stekel, maar de vaststelling verdient meer dan die 120 woorden in ons opiniologische speeltuintje: Thierry Baudet heeft vorige week in zijn overwinningstoespraak 22 minuten lang niet één keer het woord ‘islam’ uitgesproken. Wat bij de PVV de grootste bedreiging is van de westerse beschaving, is het bij Forum voor Democratie niet eens waard genoemd te worden.

Ik zeg dat niet om aan te tonen dat het wel meevalt met Baudet. Waarschijnlijk valt het helemaal niet mee met Baudet. Ook volgens mij is de man een pedante blaaskaak. Ongetwijfeld is hij een ramp voor het land, mochten zijn opvattingen – wat Allah verhoede – in beleid worden omgezet.

En jawel, Baudet uit zijn bezwaren tegen immigratie op ranzige wijze, met zijn apocalyptische scenario’s en zijn verwijzing naar de tijden dat Europa nog van vreemde smetten vrij was.

Maar: géén islam.

Je kunt dat afdoen als tactiek, een marketingtruc om electoraal het net wijder uit te gooien dan het grauw van de PVV-achterban. Misschien is het dat deels ook. Dat gaat echter voorbij aan de nieuwe realiteit die hiermee wordt geschapen, namelijk dat afkeer van de islam géén onderdeel is van programma en retoriek van ’s lands grootste rechts-populistische partij.

Tot nu was dat volstrekt anders. ‘Miljoenen Nederlanders hebben schoon genoeg van de islamisering van ons land’, is de eerste zin van het verkiezingsprogramma van de PVV. Punt no. 1 luidt: ‘Nederland de-islamiseren.’

Het heeft een dimensie die het Haagse speelveld overstijgt. Geert Wilders is onderdeel van een internationaal netwerk van islambashers, lieden die ­menen dat de islam in oorlog is met het vrije Westen, academici, journalisten, politici en bloggers die vooral via het internet het vuurtje brandend houden van hun gezamenlijke obsessie, de islam.

Thierry Baudet spreekt tot de aanhang van Forum voor Democratie na een historische overwinning op 20 maart, in Zeist.  Beeld
Thierry Baudet spreekt tot de aanhang van Forum voor Democratie na een historische overwinning op 20 maart, in Zeist.

‘Gates of Vienna’, heet een van hun websites. Tot tweemaal toe, in 1529 en 1683, werd de Oostenrijkse hoofdstad belegerd door troepen van het ­Ottomaanse Rijk. De muzelmannen hadden reeds de Balkan veroverd en dreigden nu ook andere delen van Europa te onderwerpen. De Habsburgse monarchie hield gelukkig beide keren stand, maar opnieuw, zo menen de eigentijdse kruisvaarders, ­rammelen de moslimhorden aan de poorten van Europa. Zo niet met het zwaard in de hand, dan toch wel met het Vluchtelingenverdrag.

Bekende naam in dit circuit is de Amerikaanse journalist Robert Spencer, beheerder van het blog ­Jihad Watch en met Milosevic-fan Pamela Geller ­medeoprichter van Stop Islamization of America. Wilders is in dit rabiate gezelschap kind aan huis. Hij was eregast op het Anti-Islamcongres in Texas en bezocht er de Teken een Mohammed Cartoon-wedstrijd. Zijn Amerikaanse contacten spekken de PVV-kas. Vanuit de VS lopen lijntjes naar bijvoorbeeld de Britse publiciste Bat Ye’or, die het vreeswekkende ­begrip ‘Eurabië’ muntte.

Wilders werd en wordt door dit netwerk gevoed. Door hem veelvuldig gebruikte termen als ‘dhimmi’s’ (niet-moslims die zich onderdanig opstellen tegenover de islam) en ‘taqiyya’ (moslims die zich onschuldiger voordoen dan ze zijn) komen niet uit de pen van PVV-genie Martin Bosma, maar uit de publicaties van Bat Ye’or.

Het zal best dat Baudet kritiek heeft op de islam (maar ja, wie heeft dat niet?) en ik geloof graag dat hij menig vorkje heeft geprikt met mensen uit de Spencer-hoek. Maar door te kiezen voor een politiek profiel zonder islamofobie heeft Baudet niet alleen zichzelf, maar ook zijn partijgenoten de pas afgesneden. Van dat internationale netwerk kunnen ze geen onderdeel zijn en de kruisvaardersretoriek is niet langer de hunne.

Voor gewone moslims ten slotte is Forum voor ­Democratie zo minder bedreigend dan de PVV. Het wordt voor sommigen zelfs mogelijk zich bij Forum aan te sluiten, let maar op. Genoeg moslims die vinden dat de immigratie beperkt moet worden.

Meer over