ColumnBert Wagendorp

The Great Vaccine Race; hou vol, vrienden, een coronavrije kerst lonkt

null Beeld
Bert Wagendorp

Internist Marcel Levi was zondag te gast in Buitenhof. Levi, bijgenaamd ‘de Superdokter’, is ceo van University College London Hospitals en binnenkort voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek NWO. Eerst ging het gesprek over de zorg in Nederland, maar halverwege schakelde presentator Hagens over naar hét actuele hete item: het vaccin.

Een maand geleden had Levi verklaard dat er ‘eerder dan begin volgend jaar’ een coronavaccin is. Nu specificeerde hij die voorspelling: half december is er een voor gebruik goedgekeurd vaccin. Alleen Trump is optimistischer, maar die is geen superdokter.

Levi kan het weten, hij is proefkonijn en ingeënt met ChAdOx1-S, het ‘Oxford-vaccin’ van de lokale universiteit en farmaciereus AstraZeneca. Levi zag er blakend van gezondheid uit en had nog geen bijwerkingen. Het Oxford-vaccin ligt op kop in de adembenemende wereldwijde race naar het eerste werkende coronamiddel. Het wordt op de hielen gezeten door 3 NLP-mRNAs van BioNTech en Pfizer. De favorieten in de race hebben al koosnamen, ‘Het ijskonijn’ , ‘Het wonderkind’ en ‘De verleider’. Journalisten zijn daar gek op: ‘De verleider verslaat ijskonijn’.

Speelt Nederland ook nog een rol in The Great Vaccine Race? Jazeker! Ad26.COV2.S (‘Neêrlands Hoop’) van de firma Janssen in Leiden zit ook al in de klinische testfase en is in derde positie nog zeker niet kansloos voor de titel. Nog even een schepje er bovenop, Janssen, You can do it!

Wereldgezondheidsorganisatie WHO houdt de stand bij. Een kopgroep van 44 mogelijke vaccins verkeert al in de testfase. Daarachter bevindt zich een peloton van 154 vaccins in de pre-klinische fase, waaronder een outsider van de Universiteiten van Wageningen en Utrecht.

Wereldwijd zijn duizenden wetenschappers in honderden labs op zoek naar de heilige graal. Ze werken onder hoge druk, de tegenstanders zitten niet stil. Geld speelt geen rol, ze hebben miljarden tot hun beschikking van overheden en aandeelhouders. Het Zweeds-Amerikaanse Novavax werd dankzij haar kanspaard NVX CoV2373 sinds januari dertig keer zoveel waard op de beurs. Wie de race wint gaat verschrikkelijk veel winst maken. De zegevierende chef-onderzoeker krijgt de Nobelprijs en wordt even beroemd als Louis Pasteur en Alexander Fleming.

Er zijn al honderdduizenden mensen ingeënt. Veel van het testwerk wordt verricht in arme landen – in ruil voor toestemming voor trials krijgen regeringen miljoenen doses toegezegd. Daar zal wel een schandaal achter schuilgaan, maar met een beetje mazzel is half Peru straks al immuun als wij hier nog met inenten moeten beginnen.

AstraZeneca heeft beloofd het Oxford-vaccin tot 1 juli 2021 tegen kostprijs beschikbaar te stellen, daarna gaat de prijs drastisch omhoog. Overal zijn landen bezig alvast grote hoeveelheden vaccin in te kopen – de EU heeft al 1.3 miljard doses besteld bij diverse producenten, terwijl de werking ervan nog niet is gegarandeerd. Zodra een vaccin wordt goedgekeurd, begint de volgende race: die om er genoeg van in huis te halen. De mondkapjesgekte van dit voorjaar is klein bier vergeleken met wat we dan nog gaan meemaken. Hugo de Jonge kan de borst natmaken.

Als Marcel Levi gelijk krijgt, en er half december inderdaad een werkend vaccin is, is dat niets minder dan een mirakel. Het RIVM schrijft op haar website nog dat het vijf tot tien jaar duurt om een vaccin te ontwikkelen. Maar dat was vroeger, in het pré-corona-tijdperk.

Hou vol, vrienden, een coronavrije kerst lonkt.

Meer over