ColumnDe betrouwbare mannetjes

Test uw kennis met de Grote Betrouwbare Mannetjes Kerstquiz

null Beeld

Godzijdank is het jaar alweer bijna afgelopen. En hoewel het rare tijden zijn, is dat geen reden de Grote Betrouwbare Mannetjes Kerstquiz af te gelasten. Juist niet, misschien zelfs. Nergens heen, niemand op bezoek. Alle tijd. En een fijn excuus om u even terug te trekken. Fijne dagen!

1. Op 20 januari van dit jaar sprak premier Mark Rutte met gedupeerden in de toeslagenaffaire. Na afloop zei hij dat hij ‘een traan had gelaten’. De gesprekken kwamen voor hem ‘in de buurt’ van zijn bijeenkomst met nabestaanden van de MH17-ramp. Wat was de televisiehit van het afgelopen seizoen?

A. Troost TV van DWDD

B. The Masked Singer

C. Coronapersconferentie

2. In augustus ging een hoofdelijke stemming over een structureel betere beloning voor zorgpersoneel niet door omdat leden van de coalitiepartijen van het kabinet-Rutte III vlak daarvoor massaal uit de Kamer waren weggelopen, zodat het vereiste ‘quorum’ niet werd gehaald. Wat regelde het kabinet wel voor de zorgmedewerkers?

A. Geklap

B. Een eenmalige bonus van 1.000 euro

C. Klandizie

3. Later die maand lekten foto’s uit van de bruiloft van minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus waarop te zien was dat de door hem te handhaven coronamaatregelen werden overtreden. Ondanks luide roep om zijn aftreden, mocht de minister aanblijven. Op welke ‘Nederlandse waarden’ deed de premier in zijn verdediging van Grapperhaus een beroep?

A. De Koopman en de Dominee

B. Mildheid en Genade

C. Veldhuis en Kemper

D. Opportunisme en nog eentje

4. In september committeerde het kabinet-Rutte III zich na veel omhaal aan het opnemen van wel honderd vluchtelingen uit het net afgebrande vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Deze week bleek dat de vijftig personen die nog voor Kerst naar Nederland gehaald zouden worden al een verblijfsvergunning in Griekenland hadden en vermoedelijk niet eens in Moria waren ten tijde van de brand. Van welke coalitiepartij liet de achterban al weten de ‘Moria-deal’ sowieso ruim onvoldoende te vinden?

A. CDA

B. D66

C. ChristenUnie

D. VVD

E. A, B en C

5. Sinds de eerste besmetting op Nederlandse bodem in februari heeft het kabinet-Rutte III ingezet op groepsimmuniteit (maart), te laat gereageerd met het ‘opschalen’ van testcapaciteit en bronnen- en contactonderzoek, mondkapjes ontmoedigd, mondkapjes juist aangeraden, verpleeghuizen aan hun lot overgelaten, maatregels te vroeg verlicht, ontkend ooit te hebben ingezet op groepsimmuniteit (juni), de horeca-, middenstands- en cultuursector doorlopend opgescheept met onnavolgbaar beleid, miljarden in Schiphol en KLM gepompt en uiteindelijk toch weer een harde lockdown in het leven geroepen. Coalitiepartij CDA zag de bui al hangen en dwong Hugo de Jonge zijn lijsttrekkerschap op te geven?

A. Ja

B. Nee

C. Weet niet/geen mening

6. In december verscheen het vernietigende rapport Ongekend onrecht, waarin een schokkend beeld werd geschetst van de zogenoemde toeslagenaffaire, waarbij door de overheid ‘de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden’. Premier Rutte zei vrijdag dat het aftreden van bewindslieden ‘nu niet aan de orde is’. Wiens positie staat inmiddels niettemin onder toenemende druk?

A. Lodewijk Asscher

B. Alexandra van Huffelen

C. Ronald Koeman

7. In de laatste peiling door Ipsos en EenVandaag van 22 december moesten enkele partijen een flinke politieke prijs betalen voor hun optreden in het afgelopen jaar. Op hoeveel zetels staat, bijvoorbeeld, de politieke partij VVD?

A. 12 (-2)

B. 3 (-3)

C. 42 (+3)

Meer over