ingezonden brieven

Teruglevering van elektriciteit uit zonnepanelen stokt

Dit zijn de lezersbrieven van vrijdag 25 juni.

Brief van de dag: zo ontmoedig je consument om CO2-uitstoot te verminderen

Zonnepark in Beneden-Leeuwen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Zonnepark in Beneden-Leeuwen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Niet alleen de levering van elektriciteit stokt soms (Ten eerste, 24/6). Ook het terugleveren van elektriciteit stuit op capaciteitsproblemen van het net. Investeren meerdere buren in zonnepanelen, dan loopt op zeer zonnige momenten het aanbod van elektriciteit flink op. De omvormers die mensen in huis hebben om de stroom terug te leveren, schakelen op dat moment uit.

Van de potentiële 100 procent stroom-­opbrengst blijft een veel geringere hoeveelheid over. Dat betekent verlies op de niet geringe investering door particulieren, voor de aanschaf van zonnepanelen. Om daar nu meteen de netwerkbedrijven de schuld van te geven is te kort door de bocht. De oorzaak voor het probleem ligt bij de overheid, die bedrijven als Liander opzadelt met dit probleem door ondoordachte regelgeving. Het is noodzakelijk dat de infrastructuur aangepast wordt, maar die investering is kostbaar en niet snel te realiseren.

Als oplossing voor dit probleem gaan producenten daarom schakelingen inbouwen, waardoor de omvormers bij een groot aanbod van terug te leveren energie terugschakelen naar een lager niveau van doorgifte. Het verschil met nu is dat de consument niet eens meer ziet dat zijn opbrengst afgeknepen wordt. Wanneer de overheid wil dat de bevolking van het gas af gaat en warmloopt voor het terugdringen van de CO2-uitstoot, moet de consument niet op deze wijze belazerd worden.

Noël Servaes, Tiel

Formatie

Tip voor PvdA en GroenLinks: misschien toch een idee om de volgende keer vóór de verkiezingen beide partijen samen te voegen, in plaats van ná de verkiezingen. Voorkomt een hoop gedoe bij de formatie.

Martin de Ruijter, Udenhout

Formatie (2)

Wordt het niet eens tijd dat Hamer gaat doen waar ze voor bestemd is: spijkers met koppen slaan!

Rob Badoux, Den Haag

Romanticus

In tegenstelling tot de huisgenoot heb ik helemaal niks met voetballen, dus avond aan avond wordt het EK voetbal gevolgd zonder dat ik er ook maar warm of koud van word.

Dit geldt echter niet voor de columns van Willem Vissers (die natuurlijk eigenlijk gewoon de vader van Samuel is), die spel ik altijd. De huidige omschrijving ‘romanticus’ klopt als een zwerende vinger. Die man kan prachtig schrijven.

Lousje Koning, Holysloot

Zeelieden

Een mooi artikel: ‘Eindelijk is de zeeman geen paria meer’ (Economie, 23/6). De Nederlandse reders hebben bereikt dat hun werknemers het Janssen-vaccin krijgen zodra het schip in ons land aanmeert. Als havenpredikant die al vijftien maanden te maken heeft met door corona hard getroffen zeevarenden ben ik hier heel blij mee.

De maritieme industrie beperkt zich echter niet alleen tot schepen onder Nederlands beheer. Voor zeevarenden wereldwijd zijn de quarantainemaatregelen bij aflossing soms ronduit inhumaan (tot opsluiting en enkelband aan toe). Daarnaast kan men uit angst voor besmetting maanden niet van boord of naar huis. Vaccinatie van deze groep is wellicht gecompliceerd, maar essentieel. Daarom pleit ik ervoor de vaccinatie aan te bieden aan álle zeevarenden in onze havens. Moeilijk? De VS tonen aan dat het georganiseerd kan worden.

Helene Perfors, Brielle

Gedwongen opname

Ik wil Bauke Koekkoek danken voor zijn genuanceerde reactie (O&D, 23/6) op het artikel van Ditty Eimers (Zaterdag, 19/6). Na meer dan veertig jaar werken in de ggz is het jammer om zulke artikelen te lezen. Is er dan niets veranderd? Maar zoals je kunt lezen, kost een andere aanpak tijd. Bauke en zijn collegae hebben meer dan twee uur de tijd genomen voor een patiënt.

Bij voorkomen van dwang is de tijd nemen voor een persoon heel belangrijk. En vaak ontbreekt het juist daaraan. Soms door werkdruk, maar soms ook door de situatie zelf: welke plek, wie zijn erbij, et cetera. Ook is er in onze samenleving weinig aandacht voor mensen met problemen, laat staan voor een psychiatrisch probleem.

In mijn functie als consultatief psychiatrisch verpleegkundige ben ik altijd bezig begrip te vragen voor ander (afwijkend) gedrag en hoe daarmee om te gaan. Natuurlijk zijn er ook positieve ontwikkelingen. Gebruik van de nieuwe wettelijk voorgeschreven HIC-afdelingen met EBK (extra beveiligde kamer, een soort ic-afdeling in de psychiatrie) laat al een heel andere aanpak zien.

Ook het steeds vaker inzetten van ervaringsdeskundigen is een positieve ontwikkeling. Maar dit zijn veranderingen binnen de psychiatrie. Nu de samenleving nog.

Carry van de Kappelle, Bilthoven

Meer over