ColumnJean-Pierre Geelen

Tegenwoordig communiceren politie en criminelen via nieuwskolommen

null Beeld

‘We zitten hem op de hielen’, zei de geplaagde korpschef Erik Akerboom donderdag tegen het crimeduo Thijssen & Stoker van deze krant. ‘Hem’, dat is Ridouan T. (zoals deze krant hem keurig noemt), de meest gezochte crimineel van Nederland, vermoedelijk het brein achter vele liquidaties. ‘Het is beslist niet zo dat wij op een dood spoor zijn, absoluut niet’, herhaalde Akerboom nog eens. Ze hoeven de boef alleen nog maar even te pakken.

Ik hoop dat het waar is.

Toen ik als kind verstoppertje speelde met mijn vriendjes, riep je pas ‘Buut Bart!’ wanneer je Bartje achter de schuurdeur in de achtertuin had zien zitten. Wat je niet moest zeggen: ‘Geen idee waar je bent, pik, maar ik zit je op de hielen!’ Precies wat dienders nu al een paar keer nadrukkelijk hebben geroepen.

Ooit communiceerden criminelen met cryptische boodschappen in contactadvertenties van ‘bepaalde’ kranten. ‘Ans, ik miste je. Mrgn midd. 15.00 u, ’t Hoekje? Breng bloemen mee. H.’ Dan wist je genoeg: Linke Loetje weer, die losgeld regelt met de politie. Nu communiceren politie en criminelen via de nieuwskolommen. Het OM had Peter R. de Vries verteld dat hij op de dodenlijst van T. zou staan. Daarop stuurde T. een warm briefje aan De Vries, die dat publiceerde. Er was veel raar aan dat briefje. Allereerst de taal. Geen woord verkeerd gespeld, geen grammaticaal vuiltje, beleefde toon: ‘Ik heb als jongen altijd heel geboeid naar jouw tv-programma gekeken.’ Bepaald niet het vocabulaire uit het rijke oeuvre van collega W. Holleeder: ‘Als je nog één keer tegen me schreeuwt, zal je zien wat ik met je doe, kankerhoer!’ Kortom: correcte kerel, die Ridouan. Een moordvent.

Raar was dat het De Vries geruststelde. De meest gevreesde boef geloven op zijn donkerbruine ogen? Was het briefje wel van T.? Hoe kwam het bij De Vries? Poststempel of mail: de herkomst is eenvoudig af te leiden. Had een handlanger een printje onder de deur geschoven?

Deze zomer zeiden politiebronnen van John van den Heuvel dat T. in Dubai zit. Het leek journalistiek speurwerk, het kon evengoed een tactisch een-tweetje zijn tussen de Telegraaf-journalist en zijn oude politiematen.

Opsporing Verzocht toonde ‘verouderingstekeningen’ van T. Om vakantiegangers op te roepen goed om zich heen te kijken op reis. Complicatie: T. kon een grote Bart Chabot-bril dragen, of naar de plastisch chirurg zijn geweest. In de getoonde morphs kon ieder z’n buurman herkennen. Vijf buren belden de politie, hun tips hebben niets opgeleverd. Desondanks is de jacht op T. ‘succesvol’. Zó succesvol, dat een rechercheur in DWDD de moord op advocaat Derk Wiersum zag als ‘teken dat we dichtbij zitten’. Moord als voortgangsrapportage.

Zondag (codeboodschap: wij staan 24/7 op scherp) had het OM nieuws: ‘aanwijzingen dat T. zich in de Golfregio in het Midden-Oosten bevindt’. Van Dubai naar ‘de Golfregio’: de boef in het vizier krijgen door uit te zoomen.

En nu dus weer het rooksignaal van Akerboom. Vast bedoeld ter geruststelling. Waarschijnlijk ook een zet in het grote Cluedo tussen justitie en misdaad. Maatschappij en media zijn hun speelveld. De strategie: ruis of ‘wind maken’, zoals dat onder speurders heet. Hopen dat T. er onrustig door wordt, vlucht of fouten maakt.

Nu heeft de politie een verdachte van de moord op Van Wiersum opgepakt. Knap werk, vooral als het de dader blijkt. Als het nu maar ging waaien in Dubai.

Meer over