Commentaar

Teevendoofpot toont totale onvermogen van ministerie

Het gaat van kwaad tot erger: het ministerie van Veiligheid verliest in recordtijd elke geloofwaardigheid.

Raoul du Pre
Tweede Kamerlid Fred Teeven (R) praat met Madeleine van Toorenburg van het CDA. Beeld anp
Tweede Kamerlid Fred Teeven (R) praat met Madeleine van Toorenburg van het CDA.Beeld anp

Het ministerie van Justitie is van oudsher het meest brisante departement. Maar sinds de openlijke opstand van de procureurs-generaal tegen minister Sorgdrager in 1998, is het niet meer zo uit de hand gelopen als nu. Het ministerie heeft de fase bereikt dat het buiten de eigen muren vooral wordt uitgelachen vanwege het totale onvermogen om nog enige betrouwbaarheid uit te stralen. Alleen de Tweede Kamer lacht niet mee, omdat het daarvoor te ernstig is.

Het onderzoek van de commissie-Oosting naar de Teevendeal was al niet mals over de cultuur op het departement: te weinig gevoel voor urgentie om de waarheid te achterhalen, te weinig 'politieke sensiviteit' in de top en de eeuwige neiging om alles in eigen kring te regelen.

Slechts één min of meer geruststellende boodschap had de commissie: het was allemaal heel stom, ongelukkig en naïef geweest, maar ze had geen aanwijzingen dat er sprake was van een vooropgezette doofpot. Geen wonder dat Oosting nu als door een wesp gestoken opveert: dus tóch.

De schade voor het departement is niet te overzien. Het ministerie dat geacht wordt de hoeder te zijn van de rechtsstaat, kampt met een reeks geloofwaardigheidskwesties. Een gevoelig telefoongesprek tussen toenmalig staatssecretaris Teeven en de omstreden VVD-senator Jos van Rey? 'Per ongeluk' niet bewaard. Het ontlastende politierapport over forensisch anatoom George Maat? Bijna voor altijd zoek geraakt. De autopsierapporten van de Molukse treinkapers? Verdwenen in een kluis. En dan is er nog het onderzoek naar de beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarige jongens door voormalig topambtenaar Demmink. Dat kwam er pas nadat de rechter het onwillige Openbaar Ministerie daartoe had gedwongen.

Rond de Teevendeal is sprake van minachting van de waarheid. Ongeacht de afloop van het doofpotonderzoek gaat het ministerschap Opstelten/Van der Steur als een zwarte bladzijde de geschiedenis van het ministerie in. Het is te hopen dat Oosting zich dusdanig in zijn eer voelt aangetast dat hij nu geen steen meer op de andere laat. Minister Van der Steur, maar ook het huidige VVD-Kamerlid Teeven en minister-president Rutte zullen met angst en beven uitkijken naar de resultaten.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over