Column

Sympathie voor Melania Trump wishful thinking

Lang gaf ik haar het voordeel van de twijfel. Ik voelde mee met de vrouw die onder een vergrootglas kwam te liggen door de wilde politieke ambities van haar man. Bij wie elke voetnoot in de persoonlijke geschiedenis plotseling betekenis kan krijgen. Zoals de vraag, donderdag opgeworpen door de Amerikaanse site Politico, of ze midden jaren negentig beschikte over de juiste papieren om als model in de VS te werken.

Loes Reijmer
Melania Trump Beeld afp
Melania TrumpBeeld afp

Ik had medelijden met haar toen ze het lachertje van de wereld werd op de Republikeinse Conventie. Geen mens, ook niet als ze zo onweldenkend zijn om elke ochtend naast Donald Trump wakker te worden, denkt weg te komen met een geplagieerde speech voor 23 miljoen kijkers. Ergens in de campagneketen moest het zijn misgegaan, maar de oorverdovende hoon richtte zich, logisch ook, op haar witbejurkte verschijning.

En toen waren daar ook nog de naaktfoto's die The New York Post begin deze week publiceerde. Sexy foto's van een potentiële first lady zullen altijd nieuws zijn, maar het enthousiasme waarmee de tabloid uitpakte maakte ook duidelijk dat we anno 2016 nog altijd mannen schade denken toe te brengen met de seksualiteit van hun vrouw. En dat terwijl er weinig schaamtevols aan is: de foto's werden twintig jaar geleden genomen, toen ze als model nog helemaal niet over de kwestie rolmodel hoefde na te denken.

Als we de functie van first lady serieus nemen, en dat deden we de afgelopen acht jaar, dan was mijn voorzichtige sympathie voor Melania Trump vooral wishful thinking. Mocht het Amerikaanse electoraat in november echt door de Trump-hitte bevangen worden, dan hoop je toch dat er tenminste één iemand met gezond verstand ontwaakt in het presidentieel bed.

Dat hebben we eerder gezien in de recente geschiedenis. De mediaschuwe Laura Bush zou veel progressiever en slimmer zijn dan haar man George W. Bush - Curtis Sittenfeld schreef er zelfs een prachtig boek over, American Wife. In 2010 gaf ze tegenover Larry King inderdaad toe voor het homohuwelijk en abortus te zijn. De vraag is wat we ermee zijn opgeschoten, maar het idee dat de Bushjes weleens over deze onderwerpen gediscussieerd hebben aan de keukentafel is, nou ja, troostrijk.

Op zoek naar geruststelling speurde ik de profielen van Melania af. Helaas. Ze heeft een luxe sieradenlijn, een luxe huidverzorgingslijn en een totaal gebrek aan zelfspot. Het huwelijk van de Trumps is, zo schreef The New Yorker, 'opzichtig ongelijk'. Dat zou je volgens het opinieblad zelfs als politieke marketing kunnen zien: hoopgevend nieuws voor blanke boze mannen in de feministische verdrukking. Donald blijkt er prat op te gaan dat hij niet met de kinderwagen door Central Park heeft gewandeld en nog nooit een luier heeft verschoond.

Dat hij ongeschikt is voor het Witte Huis weten we. Voor een first lady die haar man elke poepluier uit de handen neemt, geldt hetzelfde.

Meer over