Brievenzaterdag 8 december

Studenten, het is hoog tijd dat we onszelf weer het protesteren leren

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 8 december.

Redactie
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag: studentenprotest

Studenten in Nederland zijn het protest verleerd. We vinden het slechts vervelend, een enkeling zelfs verschrikkelijk, dat de overheid ons uitwringt. ‘Zo kan het echt niet meer verder’, beamen we, waarna we snel de blik weer richten op de stof voor het volgende tentamen.

Zo ploegen we voort in een onmogelijke situatie. De middelbare school achter ons als veilig verleden, een leven vol schulden voor ons als onzekere toekomst en daartussen de existentiële ­twijfel van ons nu, ook wel studeren genaamd. Onvrijwillig zijn wij de volgers van Kierkegaard geworden.

Met de afschaffing van de basisbeurs hebben we lijdzaam toegelaten dat de universiteit door de overheid steeds meer van publieke tot private instelling is gemaakt. Zuchtend laten we elk jaar een stijging van het collegegeld over ons heen komen. Steunend en kreunend staan we toe dat de overheid met de ‘doelmatigheidskorting’ 19,5 miljoen van de universiteit afpakt. Wij steunen en kreunen, maar we schreeuwen niet in protest. De toekomst is toch onzeker.

Maar medestudenten, waarom deze onzekerheid accepteren als werkelijkheid? Waarom accepteren dat onze minister-president stelt dat het bedrijven zijn die voor innovatie zorgen, niet universiteiten? Waarom accepteren dat de overheid blijft bezuinigen op universiteiten terwijl het aantal studenten blijft groeien? Waarom accepteren dat Nederland niet eens 2,5 procent van het bnp aan wetenschappelijk onderwijs besteedt, terwijl de Europese norm 3,5 procent is? Waarom accepteren dat didactiek in Nederland gelijk is komen te staan aan autodidactiek?

Het is hoog tijd dat we stoppen met ­accepteren en onszelf weer het protesteren leren, zelfs al is het tegen het onmogelijke in.

Rens van Hoogdalem, lid van WOinActie, Utrecht

Betaalbaar voedsel

Een mooi Commentaar van Sander van Walsum en ook geheel waar (O&D, 7 december). Maar wel geredeneerd vanuit de luie stoel door iemand die makkelijk praten heeft. De onderkant van de ­samenleving heeft ook recht op betaalbaar voedsel! Het artikel is niet zo bedoeld, het staat er ook niet in, maar het voelt als een oproep aan de gele hesjes om bij AH, Jumbo, et cetera te demonstreren als die de prijs gaan ­berekenen waarvan Sander van Walsum wil dat wij hem betalen. Iedereen alvast prettige feestdagen en dat het u moge smaken.

Jelle Hokke, Zoetermeer

Verlichtingsgedachte

‘Twee boswachters weigeren gezonde herten te doden’ (Ten eerste, 7 december). Natuurlijk mag je op basis van ethiek iets weigeren wat je van bovenaf wordt opgedragen. We leven niet voor niets in het tijdperk waarin de verworvenheden van de Verlichting worden toegepast. Maar eerst dieren hermetisch opsluiten, ze van honger laten creperen, vervolgens afschieten om ze uit hun ­lijden te verlossen en dat jaar op jaar, wordt in de westerse wereld toch beschouwd als onethisch. Vergelijk dat eens met het beheren – goed rentmeesterschap – van andere natuurgebieden en wildparken in West-Europa.

Misschien moeten we de twee toch maar eens een cursus dierethiek laten bijwonen, en dat geldt natuurlijk ook voor hun superieuren.

Joop Thuring, Heesch, dierenarts en proefdierdeskundige

Dierenwelzijn

Waarom meten veel mensen met twee maten als het om dierenwelzijn gaat? Zijn verhongerende herten in de Oostvaardersplassen, die hun hele leven in vrijheid buiten hebben gelopen, zoveel zieliger dan die miljoenen kippen, ­varkens en koeien in de intensieve vee­houderij die hun leven slijten in veel te kleine ruimtes zonder daglicht en ­bewegingsvrijheid? Of zijn de activisten die de grote grazers komen voeren, allemaal overtuigd veganist?

Mieke Baldé, Houten

De ekster

In het artikel ‘Stadsvogels als mus en spreeuw hebben het moeilijk in de stad’ (Ten eerste, 7 december) krijgen de mensen de schuld. En ik denk ook dat wij schuld hebben. Niet omdat we het leefgebied van de vogels hebben verkleind, maar omdat er ooit is besloten de ekster zijn gang te laten gaan en hem een ­beschermde status te geven. Nu domineert deze luidruchtige rover het stadsbeeld. Hij rooft nestjes leeg en plundert vuilniszakken. Was deze vogel ooit met uitsterven bedreigd, nu ruimt hij de huismus en merelnestjes op en zorgt hij voor uitsterving van de stadsvogels. Heb ik dat wetenschappelijk aangetoond? Nee, maar kijk om je heen en je ziet ­alleen nog maar eksters, eksters en ­eksters. Vraag anders maar aan de Vogelbescherming wat deze vogel zoal op het menu heeft staan.

Lou Muijtjens, Nieuwegein

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Leerkracht Ank of gewoon juf Ank?

Tanja Verkruijsse (Geachte redactie, 6 december), het gaat niet om de naam, maar om de kwaliteit van het onderwijs. Hoe moet dat nu met de kinderen? Moeten zij voortaan vragen: ‘Leerkracht Ank, wilt u mij even helpen?’ Ik was 32 jaar juf op een lagere school/basisschool. Nooit een probleem geweest.

Ank van der Spek (76), St.Michielsgestel

Elementary Master

Tanja Verkruijsse heeft de trend goed ­begrepen, maar gaat niet ver genoeg. We noemen de lagere school vanaf nu niet basisschool maar Elementary College. Het onderwijs maken we tweetalig dus juffen en meesters worden geen leerkracht maar professor. Net als op het mbo mogen de leerlingen zich studenten noemen, mogen ze gratis met het ov en stellen we ze in staat alvast te sparen voor een wereldreis of de aanbetaling van hun huis met een lening bij Duo.

Alle studenten van het Elementary College ronden de opleiding af met een examen en net als in het bijzonder onderwijs krijgen ze een diploma. Dat ­reiken we natuurlijk uit op een officiële graduation day compleet met alle poeha die we uit de VS kennen. Daarna mogen deze kinderen zich Elementary Master noemen.

Frank Bokern, Bussum

Verbied middelbaar

Goed idee om de lagere school voortaan basisschool te noemen. Maar dan meteen nog een aanvulling voor het stijlboek: verbied de veelgebruikte term ‘middelbaar onderwijs’. Van de basisschoolverlaters zitten alleen de mavo-leerlingen in het middelbaar onderwijs. Alle andere leerlingen gaan na de basisschool naar het voortgezet onderwijs.

Ameling Algra, Almere

Hovaardij

Welk een hovaardij bij Geke Hasper­hoven en Annelies van der Meij in hun stuk over de gele hesjes (O&D, 7 december). Wat voelen zij zich als hoog­opgeleiden ver verheven boven de arbeidersstand. Ze bedoelen het misschien goed, maar zij bevestigen vooral de tweedeling in de maatschappij, wij hoogopgeleiden tegenover de arbeiders. De studentes geneeskunde en filosofie moeten nog maar eens goed gaan nadenken over hun plaats in de maatschappij.

Rina Jakobsen, Westkapelle

Panorama Nederland

In ‘Panorama Nederland’ (Ten eerste, 7 december) schetst de Rijksbouwmeester op basis van solidariteit een mooi en optimistisch beeld van nieuw Nederland. Laat de politiek deze visie vandaag nog vaststellen en aan de slag gaan, voordat ons land in gele hesjes uit elkaar valt.

Henk Hilstra, Texel

Einstein en God

Het briefje van Einstein begint met de woorden ‘Het woord God is voor mij niets meer dan de uitdrukking en het product van menselijke zwakte’ (Ten eerste, 6 december). Om een enorm ­misverstand te voorkomen aangaande enthousiaste eigen invullingen, meld ik graag het volgende: er staat dus niet ‘Het woord van God’. En er staat ook niet alleen ‘God’. Het gaat Einstein dus enkel en alleen om het gebruik (misbruik) van het woord ‘God’. Waarschijnlijk daarom sprak hij altijd over ‘de Oude’. Ook benadrukte hij altijd zeer onder de indruk te zijn van de lichtende figuur van Jezus. Bovendien had hij de stellige overtuiging dat het universum (inclusief de aarde en alles wat daarop en daarin is) dermate complex is, dat ­‘Toeval’ onmogelijk aan de basis daarvan kon staan. En bovendien, als er eerst Niets was, dan was er ook Niets om een Grote Knal te produceren. Dat kan een kind begrijpen. Toch?

Henk Smit, Schagen

Nikab

Vaak kan ik me wel vinden in wat Elma Drayer in haar column schrijft. Echter, wanneer ze Opzij schaart onder de verdedigers van de nikab aan de hand van een stuk op onze site, verslik ik me in m’n ochtendkoffie. Wij schrijven over een wet die bizar in elkaar zit: wél met een boerka of nikab (of motorhelm) bij het bushokje mogen staan, maar opeens strafbaar zijn als je er de bus mee ingaat. Voor zo’n niet uit te voeren wet – die op een A4’tje paste – is geen goede motivatie te vinden. Dát is wat wij schrijven, en dus niet dat er geen goede motivatie is te vinden voor een nikab-verbod.

Marianne Verhoeven, hoofdredacteur Opzij

Religieus vertoon

Goed stuk van Elma Drayer tegen de boerka, maar er is nog een argument. Gemaskerd rondlopen in publieke ruimtes is ongewenst, of het nu een boerka, een nikab, een bivakmuts of een integraalhelm betreft. Sommigen zijn geneigd de rechten van religieuzen te verabsoluteren, maar als religieus ­vertoon indruist tegen het algemeen ­belang, moet dit laatste prevaleren.

Josephine Bersee, Haarlem

China en CO2

Wanneer ik het grafiekje in de krant van 6 december op pagina 13 bekijk, dan zou een handelsbeperking met China of een bestedingsbeperking van Chinese producten veel CO2-besparing opleveren. Daarbij komt dan ook de besparing op CO2 ten gevolge van het transport per boot en vliegtuig van die producten.

Sjoerd Nienhuys, Hilversum

Meer over