opinieregulering e-sigaret

Strengere regulering e-sigaret is om meerdere redenen verstanding

Beeld BELGA

Nederlandse longartsen willen af van de e-sigaret. De beroepsvereniging pleit voor een totaalverbod op de verkoop na zorgwekkende incidenten met gebruikers. Acht rapporteerden na het gebruik van een e-sigaret klachten als bloed ophoesten en benauwdheid. Een van hen belandde op de intensive care. Ook in de Verenigde Staten zijn er grote zorgen over het product, dat door fabrikanten op de markt werd gezet als een minder schadelijk alternatief voor het gewone roken.

‘Minder schadelijk’ klinkt op het eerste gezicht als positief en daar maakt de tabaksindustrie dankbaar gebruik van. Een ‘gezonder’ alternatief voor rokers die op geen enkele andere manier van hun verslaving af kunnen komen, wie kan daar nou tegen zijn?

Maar de geschiedenis leert dat tabaksfabrikanten vaker nieuwe producten op de markt hebben gezet met misleidende claims. Een halve eeuw geleden, toen het grote publiek door begon te krijgen hoe slecht roken is, lanceerden tabaksfabrikanten ‘light’ sigaretten. Filters zouden de rook verdunnen en daardoor minder schadelijk maken. Inmiddels weten we dat die filtersigaretten minstens zo ongezond zijn als gewone sigaretten, onder meer doordat rokers met lippen en vingers de gaatjes van de filters bedekken.

Ook de claim dat e-sigaretten louter zijn bedoeld als alternatief product voor verstokte rokers is holle marketing. Zo signaleren gezondheidsinstanties in de Verenigde Staten de afgelopen jaren een gigantische toename van het gebruik van e-sigaretten onder tieners. In 2017 zei 11 procent van de achttienjarigen dat ze de afgelopen dertig dagen gedampt hadden. In 2019 is dat aandeel al gegroeid tot 25 procent, blijkt uit recent onderzoek in The New Engeland Journal of Medicine.

Onderzoekers van Stanford University legden bloot hoe de fabrikant van een van de meest verkochte e-sigaretten, Juul, reclamecampagnes produceerden die bij uitstek gericht zijn op jeugdige gebruikers.

In Nederland is Juul verboden omdat de dosis nicotine te hoog is, maar de Amerikaanse situatie laat zien dat we ook hier moeten waken dat er anno 2019 niet wéér een hele generatie verslaafden ontstaat. Deze keer niet via sigaretten, maar via hun elektronische variant.

Meer over