De week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

Stoppen met cartoons is een wrang besluit van de New York Times

null Beeld
Beeld

‘Laat de ziel bittere zaken verzachten met veerkrachtig gelach.’ Net in de week dat ik mijn blokkende zoon help met Horatius en deze levensles tegenkom in ode 2.16, kondigt The New York Times aan volledig te stoppen met politieke cartoons. Dit na ophef over een spotprent met Netanyahu als blindengeleidehond van Trump (waarop de hond een davidsster draagt en de president een keppeltje). Antisemitisch, vonden critici. De krant ging door het stof. En besloot vervolgens maar helemaal geen cartoons meer te brengen op de website en in de internationale editie (ze stonden al niet in de Amerikaanse editie). Zorgwekkend, vinden cartoonisten in de hele wereld. Jos Collignon tekende donderdag een cartoonist die in zijn laatste spotprent Trump gelijk geeft in diens vaste beschimping: ‘The failing New York Times’.

Volgens Patrick Chappatte, de bekende cartoonist die al decennia tekent voor The New York Times en nu moet stoppen, is de krant bezweken voor de moralistische meute op Twitter: ‘een plaats voor woede, niet debat. De meest verontwaardigde stemmen bepalen het gesprek, waarna de boze menigte volgt.’

Onze verslaggever vroeg een reactie aan Nederlandse cartoonisten, onder wie onze Bas van der Schot en Collignon. Ook zij ondervinden de woede die tekeningen tegenwoordig soms losmaken op sociale media. In de context van de opiniepagina weten lezers dat een cartoon het juist moet hebben van humor, scherpte en uitvergroting, en waarderen dat. Los rondzwervend en voorzien van verontwaardiging op het web oogsten dezelfde tekeningen minder begrip. Geen reden om dan maar te stoppen met cartoons, zou ik zeggen, ook al heb je spijt van die ene. In een tijd waarin cartoonisten worden vermoord (Parijs) of gevangen gezet (Turkije), is het wrang dat The New York Times, een baken van onafhankelijkheid, besluit het risico niet meer te nemen. Zijn ophef en gekwetstheid dan zo’n overheersende macht geworden in het Amerikaanse debat? ‘Politieke cartoons zijn samen met de democratie ontstaan. Als ze worden aangevochten, wordt de vrijheid dat ook’, schrijft Chappatte.

Staat de cartoon echt zo onder druk? ‘Ik denk niet dat onze media daarvoor zwichten’

The New York Times stopt met dagelijkse politieke cartoons in de internationale editie, nadat ophef was ontstaan over een spotprent van de Israëlische premier Netanyahu, die antisemitisch zou zijn. Cartoonisten, onder meer Jos Collignon en Bas van der Schot van de Volkskrant, over de ophef die hun werk teweeg kan brengen.

Meer over