Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Stop met het gemopper op de zwakkeren en de kwetsbaren

De lezersbrieven van woensdag 7 oktober.

Bezoekers van een winkel in Rotterdam dragen een mondkapje. Beeld Arie Kievit
Bezoekers van een winkel in Rotterdam dragen een mondkapje.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag

Kunnen we stoppen met het gemopper over gedragsveranderingen voor ‘zwakkeren’, ‘kwetsbaren’ en ‘risicogroepen’? Je doet het niet voor een onbekend groepje zielige outcasts, maar voor je collega’s, vrienden, familie en buren. Mijn collega Suzanne (47) bijvoorbeeld, fulltime basisschoolleerkracht en moeder van drie kinderen, maar ook iemand met diabetes, hartproblemen en sarcoïdose. Voor mijn vriendin Bianca (53), 32 uur in de week zorgverlener bij een kleinschalige beschermd-wonenlocatie en moeder van een zoon, maar ook een zwaar astmapatiënt. Collega

Ahmed (55), ict’er, vader van drie kinderen en diabetespatiënt. Voor mijn man, Wouter (47), ict’er en vader van twee pubers, maar ook iemand met progressief MS. Dát zijn de mensen voor wie je het doet. Er zijn 1,2 miljoen diabetespatiënten, 1,4 miljoen chronisch hartpatiënten en meer dan een half miljoen stmapatiënten in Nederland.

Iedereen heeft wel een collega, vriend, familielid of buur die een groter risico loopt bij een besmetting dan jij. Iets wat voor jou misschien een onschuldig griepje is, is voor degene met een chronische ziekte, die jij besmet zonder dat je het doorhebt, levensgevaarlijk. Je collega, vriendin of buurman loopt niet na een of twee weken, net als jij, weer vol energie rond. Zij hebben voor de rest van hun leven schade opgelopen, door een ‘griepje’ dat ze niet hadden hoeven krijgen. Dus alsjeblieft, was je handen voor Suzanne, nies in je elleboog voor Bianca, draag een mondkapje voor Ahmed, en houd meer dan 1,5 meter afstand van mijn man, Wouter. Dank je wel.

Marieke Franken, Schalkhaar

Engel

Eind september leidde een oproep van Willem Engel van de actiegroep Viruswaarheid, voorheen VirusWaanzin, tot telefonische scheldpartijen en doodsbedreigingen aan het personeel van een woonzorgcentrum in Goirle. Engel noemde die bedreigingen ‘spijtig’.

Een paar dagen geleden werd Engel zelf door een verwarde man voor zijn deur opgewacht en agressief benaderd: ‘Ik wist mijzelf ternauwernood in veiligheid te brengen. In zijn blinde woede sloeg hij met zijn blote handen door het glas van de deur.’ Engel ziet een direct verband tussen deze aanval en berichten in de media: ‘Ik ben neergezet als een sekteleider, een terrorist, een gevaarlijke manipulator en een haatzaaier. Het zou mij niet verbazen als de door de media verspreide angst en haat mensen in verwarring brengt.’

Nee, Willem, dat is het niet. Dit is een duidelijk geval van: wie wind zaait, zal storm oogsten.

Pierre Daanen, Amsterdam

Stint

Het is begrijpelijk dat minister Van Nieuwenhuizen erg druk is met onze nationale luchtvaartmaatschappij, en niet te vergeten het voor de minister heel belangrijke vliegveld Lelystad, wat maar niet wil lukken. Ik denk dat ik de oplossing heb om de aandacht van de minister te krijgen voor het certificeren van de nieuwe Stint: verf de bolderkarren in de juiste kleur blauw en zet er een paar vleugeltjes op. Zeker weten dat dat helpt.

Wim Righarts, Amstelveen

Hemel

Mark Rutte had die honderden Staphorster kerkgangers natuurlijk op het verkeerde been gezet met zijn advies om een mondkapje te dragen op alle plekken ‘waar je de hemel niet ziet’.

Marlies Jansen, Oegstgeest

Schuimbekkend

Op 29 september schreef Sander Donkers op de voorpagina nadat bekend was geworden dat het mondkapjesbeleid aan winkeliers werd overgelaten: ‘Het is wachten op knokpartijen. De vraag is alleen nog of de klappen uitgedeeld worden door degenen die bang zijn voor het virus of door het volksdeel dat schuimbekkend zijn ‘grondrecht’ bewaakt.’

Na enkele dagen blijkt dat het woord ‘schuimbekkend’ op de verkeerde plaats in de zin stond. Een vrouw is aangevallen in de trein vanwege een verkeerd gedragen mondkapje, ‘hakkelaar’ Famke Louise is bedreigd, evenals de ‘dansleraar/sekteleider’ Willem Engel. Nu schijnen ook de Staphorster kerkgangers aangepakt te worden (Ten eerste, 6 oktober) alsof ze helemaal van God los zijn gegaan.

Nico Dofferhoff, Katwijk

Ontlezing

Veel berichtgeving over het huidige onderwijs van de Nederlandse taal.

Het doet me denken aan mijn derde jaar vwo op het Baudartius College te Zutphen (1979). We hadden dat jaar les van mevrouw Derksen. Gedurende zes weken was de opdracht: schrijf in een groepje van drie leerlingen een Bouquet Reeks-roman. Eerst een paar boekjes lezen tijdens de les, daarna een soortgelijk verhaal schrijven en daarna nog een les of twee waarin de verhalen werden voorgelezen.

We hebben veel plezier gehad en iedereen was in staat zo’n verhaal te schrijven. Veel gelachen ook: de meisjes overdreven de romantiek en de jongens de technische prestaties van de mooie auto’s die de onweerstaanbare hoofdpersoon had, waarop mevrouw Derksen reageerde: ‘Het valt me mee dat de borsten niet in pk’s zijn uitgedrukt.’ Eigenzinnige lessen waren het.

Karin Neijenhuis, Zutphen

Meer over