Lezersbrievenmaandag 15 februari

Stop met die wildgroei van fastfoodrestaurants

De ingezonden lezersbrieven van maandag 15 februari.

Redactie
Uit eten in de eigen auto bij de McDrive in Tiel. Beeld Marcel van den Bergh /de Volkskrant
Uit eten in de eigen auto bij de McDrive in Tiel.Beeld Marcel van den Bergh /de Volkskrant

Brief van de dag

De ambities van verzekeringsmaatschappijen om gezondheidsklachten te voorkomen zijn leuk. Maar hoe ga je dat doen als we in ons land mensen steeds vaker slecht voedsel voorschotelen?

Er zijn in Nederland 252 McDonald’s-restaurants (met 165 McDrives). Tel daar bij op de 62 Burger King’s en 75 KFC’s en je hebt al een aardig idee waar de vetzucht in ons land vandaan komt. Daarnaast zijn er 200 New York Pizza’s en 160 Dunkin Donuts, allemaal overgewaaid vanuit Amerika, en zo kunnen we wel doorgaan. Fastfood wint aan populariteit, vooral onder jongeren.

De afgelopen 5 jaar is het aantal fastfoodrestaurants toegenomen met 17 procent. En naar verwachting zal de groei van fastfoodketens de komende jaren alleen nog maar toenemen. Door het ongelofelijk grote aanbod gaan mensen meer eten. Misschien is het een idee als de overheid deze wildgroei van fastfoodrestaurants aan banden legt?

Stop gewoon met het openen van deze restaurants, en scherp het vergunningenbeleid voor eetgelegenheid aan. En geef mensen een alternatief met meer ‘gezonde’ foodshops. Daar zit de toekomst voor een gezonde generatie.

We zijn ongezonder gaan eten door het grote ongezonde aanbod, en het aantal mensen met ‘gevaarlijk overgewicht’ is in 40 jaar verdubbeld. We kunnen ook weer ‘terug’ naar gezond!

Ariane Greep, Zutphen

Kiezersonderzoek

Bijna verbaasd constateert Frank Hendrickx dat er ‘iets merkwaardigs aan de hand’ is met de cijfers uit het grote Volkskrant-kiezersonderzoek, uitgevoerd door I&O Research: ‘Over de hele linie blijken kiezers zich nu minder druk te maken over specifieke thema’s dan in 2017.’ Vervolgens concludeert hij dat gezondheidszorg nu een minder belangrijk thema zou zijn en dat normen en waarden en sociale voorzieningen toen zelfs sterker leefden dan de belangrijkste onderwerpen nu.

Ja, omdat bij het onderzoek in 2017 de hoeveelheid antwoorden onbeperkt was en in 2020 maximaal drie, zoals de voetnoot onder de grafiek aangeeft. Twee verschillende soorten vragen in één grafiek: in onderzoeksland is dat eigenlijk een doodzonde. Omdat het leidt tot volstrekt onjuiste conclusies, zoals ook in dit geval.

Ook grappig, of triest zo u wilt, is dat in dezelfde grafiek de aanpak van de coronacrisis al in 2017 voor 35 procent van de kiesgerechtigden een belangrijk thema bleek te zijn. Hadden we toen maar naar deze mensen geluisterd.

Henk Eising, marktonderzoeker, Badhoevedorp

Zorgverzekeraars

CZ, Menzis en Zilveren Kruis hebben een plan bedacht om zorg te voorkomen. Dat is heel mooi maar volgens mij hebben de zorgverzekeraars meer hun portemonnee dan het welzijn van de mens voor ogen. Ik lees te veel trieste verhalen op de site van mijn patientenvereniging van patienten die een goedkoper medicijn moeten slikken waar zij slechter op functioneren. Is het voor de patient goed dat Zilveren Kruis heeft bepaald dat het Tergooi-ziekenhuis in Hilversum 20 procent van de zorg thuis moet leveren? Mijn neef werd onlangs naar dit ziekenhuis doorverwezen vanwege vage maagklachten. Het consult vond plaats per zoom. Vanwege corona, maar straks blijkbaar heel gewoon. Neef krijgt nu een duur en belastend maagonderzoek. Een gesprek van mens-tot-mens in de spreekkamer, met meer tijd voor de dokter om door te vragen, had misschien andere redenen voor maagklachten aan het licht kunnen brengen en tot een andere aanpak geleid. Laat alsjeblieft de zorgverzekeraars niet leidend worden bij het verbeteren van de volksgezondheid.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Racisme

Over het onversneden racisme van Thierry Baudet schrijft Pieter Klok dat we moeten oppassen het niet normaal te gaan vinden. Er uitgebreid over schrijven zou bijdragen aan normalisatie. Verder vraagt hij zich af of de krant met het ingaan op privé-uitspraken Baudet niet te serieus neemt. Maar de racistische uitspraken van een prominent lijsttrekker, die moeten toch zonder enige twijfel vol in het daglicht worden gezet?

Pieter Klok lijkt het maar moeilijk te hebben om de juiste groef te vinden als het over racisme gaat. Zo schreef hij eerder dat de Volkskrant als meetlat voor racisme de definitie in de Dikke van Dale hanteert (waarmee hij elke racist met taalgevoel een vrijbrief geeft). Hij zet zichzelf en de krant hiermee in het bange midden. Dat is ook goed te zien aan de kop boven het stukje zelf: ‘Baudet in verlegenheid na uitgelekte racistische apps’. Als je dan zoveel aan de betekenis van taal hecht, zie dan ook de werking van zo’n kop: in verlegenheid is Baudet, racistisch zijn de apps. Hoeveel is er nodig voordat deze krant het beest een naam geeft?

Frank Gunning, Amsterdam

Meer over