LezersbrievenDonderdag 22 augustus

Stichting Aap, maak van mug geen olifant

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 23 augustus.

Een hybride kat in de opvang bij Stichting Aap.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag:

Stichting Aap sloeg onlangs alarm over het aanbod van ­exotische dieren via Facebook, Marktplaats, speciale dierenwinkels en dierenbeurzen. Uit het onderzoek Alive and kicking, The exotic mammal trade in the Netherlands van de dierenwelzijnsorganisatie blijkt dat er in drie maanden 53 exotische diersoorten werden aangeboden. Volgens de stichting moet er een positieflijst komen met toegestane huisdieren op basis van hun geschiktheid. Dan stopt handel in deze dieren, zo is de ­redenering.

Hoewel Stichting Aap goed werk verricht, denk ik niet dat zo’n lijst de beste weg is om het welzijn van dieren te verbeteren. Als een dier niet op die lijst staat, dan geldt dat als een houdverbod. Bedenk daarbij dat een cavia net zo’n exoot is als de degoe en de dwerghamster, dieren die Stichting Aap zou willen verbieden.

Trouwens, mensen die op zoek zijn naar een bijzonder dier, ­laten zich niet weerhouden door een verbod. Als het niet ­bovengronds kan, dan maar ­ondergronds. En dan maar ­hopen dat de koper kritisch ­bekijkt of hij wel over geschikte huisvesting beschikt en genoeg kennis heeft over het dier.

Dierenwelzijn moet altijd voorop staan, maar waar ik moeite mee heb is dat Aap doet voorkomen alsof Nederland wordt overspoeld door exotische dieren die met massa’s ­tegelijk in de opvang terechtkomen. In 2018 heeft Aap niet meer dan 95 dieren opgevangen in de centra in Almere en Spanje. Goed werk, en ik begrijp ook wel dat Aap niet de enige instantie is die exotische dieren opvangt. Maar als je dat nu afzet tegen het feit dat er in Nederland 25 miljoen huisdieren leven, waar hebben we het dan nog over?

Moeten we voortaan ook maar honden en katten gaan verbieden omdat een zeer kleine groep mensen niet de juiste verzorging biedt? Een verbod is daarom geen oplossing. Professionele voorlichting wel.

Het is prima dat Aap zich richt op de opvang van verwaarloosde dieren in Europa, maar het moet geen olifanten maken van Nederlandse muggen.

Joost de Jongh, voorzitter van brancheorganisatie Dibevo

Groenland

Afgelopen dagen dacht ik terug aan de kinderserie Mik en Mak (begin ­jaren zestig), met oma Tingeling, eigenaar van het (bijzonder gelegen) ‘huisje op het kruispunt van de vier windstreken’. En met meneer Humdrum, die almaar haar huisje wil kopen. ‘Nee meneer Humdrum, mijn huisje is niet te koop.’

Het eindigde steevast met een hele kwade meneer Humdrum, die zijn ­sigaar doormidden brak. Hopelijk zijn de Groenlanders en Denen even standvastig als oma Tingeling en blijft het wat Trump betreft bij het breken van een bolknak.

Alet van Leeuwen, Ede

Migratie

Peter Andringa schrijft over een bevolkingsgroei van 1,5 miljoen inwoners in de afgelopen 20 jaar (Brieven, 21 augustus). Dat zijn er 75 duizend per jaar, laten we zeggen twee bewoners per woning, maakt 37,5 duizend. Die passen nog wel in de polder.

Peter Fredrix, Maastricht

Ministermode

Arno Kantelberg stelt dat ministers ‘eigenlijk ook gewone mensen’ zijn, als ze casual gekleed zijn (Ten eerste, 21 augustus).

Is de strekking dat vrouwelijke ministers, ook als ze casual gekleed gaan, ongewoon blijven? Van de vrouwen, vertegenwoordigd in ons kabinet en wel afgebeeld op de foto’s, wordt er niet één genoemd.

Rob Lieshout, Heerhugowaard

NS

Het spoor loopt vol en er moet veel infrastructuur bij, zegt de NS (Ten eerste, 19 augustus). Dat is duur, het duurt lang voor het er ligt en het Rijk – dus wij allen – moeten het betalen.

En dat terwijl er dubbele capaciteit zit in de sprinters als ze dubbeldeks zijn. Bovendien betaalt de reiziger het. Zulke treinen bestaan al lang, in miljoenensteden overal ter wereld, met meer deuren dan de intercity’s voor het vlug in- en uitstappen. Het is interessant om van de NS te horen waarom dit bij ons niet zou gaan.

Geurt Hupkes (gepensioneerd NS-er), Hilversum

Planeetnaam

Als een van de grote grondleggers van het willen waarnemen wat ons blote oog niet kan waarnemen, lijkt me Antoni van Leeuwenhoek een gepaste naam voor een planeet (Ten eerste, 21 augustus).

Henk van Ewijk, Deventer

Spaargeld

De banken weten niet wat spaarders gaan doen als dezen moeten betalen voor het stallen van geld. De vrees dat spaarders het geld contant gaan opnemen, is een spookbeeld van bankiers (Economie, 21 augustus), maar ook voor de fiscus wordt het niet makkelijker en niet leuker.

Is alles zo goed geautomatiseerd en onder controle en weet de Belastingdienst door het giraal verkeer iedere uitgave van de burger, wordt het glad lopende systeem om zeep geholpen. Ik help er graag aan mee: een kluis in mijn kelder, mijn huis beveiligd als Fort Knox en nog een beetje saldo op mijn lopende rekening voor de maandelijkse lasten.

Richard Koopman, Oss

Schiphol

De Tweede Kamer nam een motie aan om een einde te maken aan de vluchten tussen Amsterdam en Brussel. Dat zou ook ruimte vrijmaken op Schiphol voor ‘nuttiger’ vluchten. Minister Van Nieuwenhuizen zei dat ze luchtvaartmaatschappijen niet kan dwingen bestemmingen op te geven (Ten eerste, 22 augustus).

Wat zij wel kan doen, is het plafond van 500 duizend vluchten per jaar op Schiphol met 3.449 vluchten verlagen, met de warme aanbeveling de vluchten met Brussel te schrappen.

Pieter Markus, Geldrop

Meer over