LezersbrievenDonderdag 16 juli

Stel de patiënt in de ggz centraal

De lezersbrieven van donderdag 16 juli.

Agent nabij de kliniek in Den Dolder, waar Michael P., moordenaar van Anne Faber, woonde. Beeld ANP
Agent nabij de kliniek in Den Dolder, waar Michael P., moordenaar van Anne Faber, woonde.Beeld ANP

Brief van de dag

Terecht stellen de ggz-directeuren dat er een vergoeding geregeld moet worden, wanneer rechters delinquenten naar reguliere ggz-voorzieningen sturen. Daarbij houdt mijn begrip voor hen op.

De patiënt dient centraal te staan. Een behandeling moet tijdig starten in een toegespitste behandelomgeving en niet onderbroken of voortijdig afgebroken, ongeacht de ernst van de problemen en de diagnose waarop het gedrag is gebaseerd. Dat een mens deviant gedrag vertoont dat tot uiting komt in wetsovertredingen is reden om er ook psychiatrisch naar te kijken en te behandelen.

Psychiatrische behandeling voor wetsovertreders werkt beter dan gevangenisstraf. Dat biedt genoegdoening aan slachtoffers en samenleving, maar komt niet ten goede aan de ontwikkeling van de veroordeelde. Deze komt, rancuneuzer, wraakzuchtiger en gevaarlijker uit de gevangenis dan dat hij erin ging. Er is daar weinig of niets geleerd. Recidive is na tbs veel lager dan na vrijheidsstraf.

Sinds ik vanaf 1988 in de psychiatrie heb gewerkt maakte ik mee dat ‘moeilijke’ patiënten werden doorverwezen, geweigerd, in een ‘carrousel’ werden rondgepompt en op wachtlijsten geplaatst. Het blijft van belang dat ‘moeilijke’, kwetsbare, mensen met afwijkend gedrag (waar ze zelf niet om gevraagd hebben) zo optimaal mogelijk worden behandeld.

Laten de geneesheren-directeuren hun eigen forensische teams op orde brengen en faciliteren met grotere vrijheid van handelen en minder knellende regeltjes.

Jos Korthout, sr. prof. sociaal werk, Woudrichem

Franse slag

Waar in Nederland de werkers in de zorg kunnen fluiten naar een loonsverhoging met dank aan het kabinet, krijgen hun collega’s in Frankrijk er bijna 200 euro netto per maand bij. Het gezegde ‘met de Franse slag’ krijgt hierdoor een wel heel andere, positieve betekenis.

Hans van Noord, Utrecht

Coronaboterbriefje

Hereniging met je (bewezen vaste) partner uit het buitenland kan wel, maar dan wel alleen als je getrouwd bent . Ben je niet getrouwd dan is dat volgens de minister helaas onmogelijk, want ‘het is niet verenigbaar met het tegengaan van de verdere verspreiding van het coronavirus’.

Waar is de wetenschap dat het coronavirus onderscheid maakt tussen gehuwden en ongehuwden op gestoeld? Er zijn wel effectievere maatregelen te bedenken, bijvoorbeeld een verplichte quarantaine, voor zowel gehuwden als ongehuwden met een bewezen relatie. Minister, kom op zeg, volg de aanbevelingen op van de Europees Commissaris voor Binnenlandse Zaken en stel voor dit onderwerp een echt coronaproof beleid op. Laat het niet afhangen van een coronaboterbriefje.

Harry Fransen, Groningen

Vreemdgaan

In het nieuwe normaal voelt een knuffel al als vreemdgaan.

Gerardine Delanoye, Zierikzee

Trein

Wij willen weer eens onze Luxemburgse vrienden bezoeken. Als zij naar ons in Den Haag komen doen ze er met de auto 3,5 tot 4 uur over. In augustus zouden wij met de trein gaan. Via Brussel is dat bijna 7 uur, met 4 of 5 keer overstappen. Via Maastricht-Luik is het 8 uur, met 5 keer overstappen, waarvan een keer op een bus. Zo kun je zelfs binnen de Benelux maar beter het vliegtuig nemen, als je geen auto hebt.

Fred Andrioli, Den Haag

Knokke-Heist

Nederlandse jongeren hebben zwaar te lijden onder de coronamaatregelen in Knokke-Heist. ‘Om één uur wil je gewoon nog niet naar huis. Wij zijn serieus nog geen een nacht voor vijf uur naar bed gegaan’. Een oplossing zou zijn alle dagelijkse activiteiten vier uur te vervroegen. Te beginnen met om 8 uur opstaan, niet pas om 12 uur. De horeca wil hier vast wel aan meewerken, die is ook gebaat bij een gezonder dag-nacht ritme. Maar ja, ik ben nooit jong geweest, anders bedenk je zoiets niet.

Pieter Markus, Geldrop

Uniek

Heel fijn dat Wim de Kok zo tevreden is met zijn optredens voor boeren in de jaren 80 . Ook helemaal prima dat hij voor zijn eiwitvoorziening liever vertrouwt op Chinese multinationals dan op Hollandse veehouders. Maar op één punt verdient zijn betoog toch tegenspraak, namelijk de, onder veganisten ook populaire notie, dat de mens de enig diersoort zou zijn die melk van een ander zoogdier drinkt.

Een eenvoudig wetenschappelijk experiment met behulp van een beetje koemelk, een schoteltje en een kat zal overtuigend en significant aantonen dat dit niet klopt. Waar de omnivore mens in het ganse dierenrijk overigens wél volstrekt uniek in is, is het bouwen van industriële productielijnen voor de fabricage van vleesvervangers.

Freek van Leeuwen, biologisch melkveehouder, Leidschendam

Columbus

Serv Wiemers ziet in het neerhalen van het standbeeld van Columbus geen oorlogsmisdaad. Hij is immers geen onschuldige ontdekkingsreiziger. Ook ik heb in die bewoordingen op de middelbare school geleerd: ontdekkingsreiziger Columbus ontdekte in 1492 Amerika.

Ik heb dat altijd vreemd gevonden: het continent bestond immers al voordat hij er voet aan land zette. Ik duid die gebeurtenis dan ook altijd aan als: de inheemse bevolking van Amerika ontdekte in 1492 Columbus.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl.

Meer over