OpinieLezersbrieven

Steeds weer duikt het woord ‘wintertijd’ op, maar wintertijd bestaat niet

De Duyfken 1606 VOC Replica Beeld Ash Bonnet
De Duyfken 1606 VOC ReplicaBeeld Ash Bonnet

Alle Dutchies in Perth Australia waren erg verrast dat Volkskrant-journalist Noël van Bemmel zo’n mooi uitgebreid stuk over onze fantastische stad Perth en Fremantle (niet Freemantle zoals onder de foto’s vermeld werd) geschreven heeft, met prachtige foto’s erbij.

Voor een Nederlandse krant valt het ons wel een beetje tegen dat er niets over de Nederlandse geschiedenis in Perth is vermeld. Bijvoorbeeld over het Shipwreck Museum waar een deel van de originele Batavia ligt en andere VOC-schepen, zoals de Duyfken 1606 Replica. Of hoe de namen Rottnest (Rattenest) en Swan River (Swarte Swaene rivier) zijn ontstaan.

Maar we begrijpen hier in Perth dat het een flitsend stuk moest worden. Nou, dat is gelukt, en we hopen dat er heel veel toeristen op het vliegtuig springen en ook gaan genieten van dit geweldige deel van Down Under.

En de Duyfken 1606 VOC Replica vaart komende maanden op de Swan River dus we hopen heel veel Volkskrant-lezers te verwelkomen op ons prachtige schip.

Elly Spillekom, Fremantle, Australië, Volkskrant internet lezer

Eetgedrag

Patty Brard is niet de enige die, na het volgen van vele diëten, geen andere oplossing meer ziet dan een verregaande ingreep van een maagballon of maagverkleining (Magazine, 29 september). Voor iedereen die na veel diëten niet blijvend is afgevallen: Diëten zijn geen oplossing voor de lange termijn. Durf je kwetsbaar op te stellen en ga op zoek naar een professional die je kan begeleiden bij het ontdekken en aanpakken van de diepere oorzaken van je eetgedrag. Dat kost moeite en kan confronterend zijn, maar brengt je een blijvende gezonde relatie met eten.

Esther van Veen, Utrecht, BGN gewichtsconsulent

A. den Doolaard

Zojuist bracht ik een week door in de buurt van Ohrid in Macedonië. De Nederlandse schrijver A. den Doolaard is daar een volksheld. Zijn 'Bruiloft der zeven zigeuners' heb ik herlezen. Een prachtig boek over dating en roasting. De roman speelt zich af rond het prachtige meer van Ohrid en is vanaf 1933 geschreven in Macedonië. Die naam is dus niet in 1991 bedacht. Overigens blijkt weer, dat referenda niet opleveren wat men hoopt te bereiken.

A. Roling, Wormerveer

Uitgestelde aankoop

Zo nu en dan is er een reden om op te ruimen. Arno Haijtema geeft hiervoor goede tips (V, 1 oktober). Eén tip mis ik nog: Vooraf geen spullen binnen halen betekent achteraf minder spullen opruimen. Schaf iets aan met behulp van de techniek van de ‘uitgestelde aankoop’. Iets komt op je pad, dat je graag wilt hebben. Het sprankelt je tegemoet, geeft je een goed

gevoel en de redenen waarom je het echt wil hebben, zijn overtuigend: omdat het nodig is, omdat het handig is, omdat je het verdiend hebt enzovoort.

Geniet van al de gevoelens en gedachten, maar stel de daad van aanschaf nog even uit. Zet het op een mentaal lijstje. Je zult zien dat na een paar uur, dagen of weken de helft of meer van het lijstje is verdwenen. En van wat blijft staan weet je beter hoe het exact moet zijn en schaf je een betere versie aan dan de eerste versie die de impuls tot aanschaffen gaf.

Op deze manier heb je minder en betere zaken in huis en hoef je later ook veel minder op te ruimen. Hoeveel tijd en ruimte geeft dat niet?!

Theo Heuzen, Amsterdam

Bevolkingsgroei en natuur

De afgelopen weken is er naar aanleiding van de opinie van demograaf Jan Latten veel aandacht besteed aan de impact van de bevolkingsgroei. In alle beschouwingen is niet één keer de impact op de natuur aan de orde geweest. Alleen culturele en economische aspecten passeerde de revue, de ecologische aspecten bleven geheel buiten beeld.

Ik hoor nogal wat enthousiaste reacties van mensen die zich ernstig bezorgd maken over de verdere aantasting van het schaarse open landschap. Eindelijk staat de bevolkingsgroei op de agenda! Deze mensen zullen van een koude kermis thuiskomen. Ik vrees dat er de komende tijd weer een oeverloze discussie gevoerd zal worden tussen links (‘meer migranten’) en rechts (‘minder migranten’) en dat intussen het landschap verder aangetast wordt door nieuwe wegen en nieuwbouw.

De natuur blijft het kind van de rekening.

Joost Bak, Nijmegen

Standaardtijd

Steeds weer duikt het woord ‘wintertijd’ op, ook maandag weer, op pagina 3 van Ten eerste. Maar wintertijd bestaat niet. Van eind oktober tot april houden wij ons aan de Midden Europese Tijd, onze standaardtijd. In de zomer verzetten we de klok een uur. Dat men in Europees verband de zomertijd wil afschaffen snap ik. Dat gedoe, twee keer per jaar, leidt tot allerlei problemen. Maar als ieder land zelf mag beslissen of het definitief afwijkt van de standaardtijd, ontstaan er nog veel meer problemen. Trein- en luchtvaartmaatschappijen zullen het niet leuk vinden, om maar iets te noemen.

Gerard Herbers, Arnhem

Zomer- én wintertijd

Nu de discussie over de zomer- dan wel wintertijd serieuze trekken gaat vertonen (Ten eerste, 1 oktober) wil ik op een eenvoudige oplossing wijzen die iedereen tevreden zal stellen, maar tot dusver over het hoofd wordt gezien. Kies een permanente wintertijd ’s ochtends en een even permanente zomertijd ’s avonds.

Hans Schenk, Heiloo

Meer over