Sprake van druk? Vooral normaal blijven doen

Beeld de Volkskrant

Vijf tips had voetbalvraagbaak op afroep Aad de Mos meegenomen naar Pauw. Want ook over omgaan met druk kon het Haagse orakel wel een boompje opzetten. Zo moesten ze (1) in de Kuip gaan trainen, en (2) dit zonder publiek doen. Ook moest het team (3) oude successen 'herbeleven'. Enkel Van Bronckhorst en Kuijt (4) zouden de pers nog te woord staan. Maar het belangrijkste, het allerbelangrijkste, was toch, wat er ook gebeurt, coûte que coûte, linksom of rechtsom, numerootje 5: vooral normaal blijven doen.

Draaiden de Rotterdamse tattooshops vorige week nog overuren, na de onverwachte nederlaag tegen Excelsior was er opeens stress in de tent. Die druk. Zo veel. Natuurlijk, je moet het in de eigen Kuip eenvoudig af kunnen maken, met het legioen, en je staat al de hele competitie bovenaan, en dat legioen, maar het zal toch niet... Iedereen was het trouwens eens over hoe je ermee om moet gaan, met de druk. Gewoon, geen gekke dingen gaan doen. Ook voormalig Feyenoord-coach thans Saoedisch trekpoppetje Bert van Marwijk predikte rust: doen wat je normaal ook altijd doet. Heel belangrijk. Als je in godsnaam maar niet de hele tijd aan die druk denkt.

De Betrouwbare Mannetjes waren net een stuk in deze krant aan het lezen over wat Feyenoord moet doen om zondag 'de immense druk' het hoofd te bieden (vooral normaal doen), toen we de ontslagbrief van FBI-baas James Comey voorbij zagen komen. Jammer voor hem, maar hij functioneerde gewoon niet. Wat-ie precies verkeerd had gedaan, stond er niet in. Wel had Trump voor de zekerheid opgeschreven dat Comey hem op drie verschillende gelegenheden had gezegd dat de Donald zelf geen onderwerp van onderzoek was. Dat Russenonderzoek. Had-ie niks mee te maken. Met Russen. Dat u niet aan Russen denkt.

Viel er vorige week eindelijk eens wat te vieren toen de nieuwe zorgwet door het Huis van Afgevaardigden was gejast, nu POTUS een knappe kuil voor Comey had gegraven, leek hij toch vooral bezig er zelf zo snel mogelijk achteraan te springen. Of je je nu als hunkerende stad de zenuwen laat aanpraten, of wordt verdacht van hoogverraad, als de druk maar hoog genoeg wordt, ga je vroeg of laat rare dingen doen. En zo werd het ontslag aanvankelijk nog gebaseerd op het gedoe rond de mails van Hillary, even later had Trump eigenlijk altijd al het plan gehad om hem de zak te geven, om vervolgens - in wat begint te lijken op een complete meltdown - min of meer toe te geven dat hij zich toch vooral stoorde aan dat vermaledijde onderzoek. Over die Russen.

Ook Donald Trump is aan zijn finale begonnen. En neem van ons aan, die gaat-ie niet winnen. Maar als wij het goed zien, heeft Feyenoord alles nog in eigen hand. Dus kop op kameraden, Neem een voorbeeld aan O'G3ne. Mo3iteloo2 door naar de f1nal3. Of aan Ajax. Die hadden ook enorme druk. Kregen ook drie goals om de oren. Maar denk je dat die een beetje gaan sikkeneuren? Integendeel. Eén wedstrijd nog maar. Eigen Kuippie, hele legioen erachter. Een hele stad die en masse een week normaal aan het doen is. En het is Heracles maar. Nee, dat komt zondag helemaal goed.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Gelukkig ben je als coach van Robin Haase gewend om met tegenvallers om te gaan.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes: Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over