CommentaarSportlessen

Sport is het leven in uitvergrote vorm. De levenslessen liggen daarom voor het oprapen

Sport is het leven in uitvergrote vorm en biedt tal van levenslessen, zoals die van het behoud van speelsheid.

Hakim Ziyech, de op een na beste voetballer van Europa.  Beeld BSR Agency
Hakim Ziyech, de op een na beste voetballer van Europa.Beeld BSR Agency

Succescoach Co Adriaanse bedacht ooit de term scorebordjournalistiek. Hij doelt op de neiging van journalisten om hun oordeel te veel te laten afhangen van de uitslag op het scorebord. Heeft een ploeg verloren, dan heeft een ploeg ook slecht gespeeld. In werkelijkheid spelen toevalligheden een grote rol. Een voetbalploeg kan geweldig spelen en toch verliezen. Daarvoor hadden journalisten volgens Adriaanse te weinig oog.

Toen Nederland twee keer op rij niet de eindronde van een groot toernooi haalde, werd een diepe crisis geconstateerd. Er verschenen tal van analyses die suggereerden dat het nooit meer goed zou komen, althans niet op korte termijn.

In 2019, nog geen twee jaar later, heeft Nederland de op een na beste voetballer in zijn gelederen, worden andere voetballers voor recordbedragen overgekocht, haalde Ajax op een haar na de Champions League-finale en doet Oranje ook weer gewoon mee aan het EK.

Sport is het leven in uitvergrote vorm. De levenslessen liggen daarom voor het oprapen. Kijk eens naar de grootste revelatie van de eredivisie, AZ uit Alkmaar, en luister naar zijn coach Arne Slot. ‘Ik geloof erin om spelers ontzettend veel zelfvertrouwen te geven.’ Dat zou ook best het motto van een nieuw kabinet mogen zijn. AZ heeft besloten al zijn geheimen te delen met andere clubs en trainers, omdat de club het als zijn taak ziet om het niveau van het hele Nederlandse voetbal omhoog te tillen. Dat zou ook een mooi uitgangspunt kunnen zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Bij AZ draait het bovenal om plezier, om onbevangenheid. Het is precies die onbevangenheid die het vrouwenvoetbal zo aantrekkelijk maakt, of het vrouwenhandbal. De spelers gaan nog niet gebukt onder enorme financiële belangen.

De speelse onbevangenheid zie je ook bij de sportman van het jaar Mathieu van der Poel. Waar andere wielrenners marionetten zijn in een ploegenspel, volgt hij zijn jeugdige intuïtie. Hij wint koersen die eigenlijk al verloren waren, en verliest koersen die eigenlijk al gewonnen waren, zoals het wereldkampioenschap. Hij onttrekt zich kortom aan alle regels en daaraan kun je een waar talent herkennen.

Ajax begon dit jaar ook onbevangen. De club was allang blij dat het na de winter door mocht in de Champions League. Ze trokken met lef en bravoure ten strijde tegen Europese reuzen als Real Madrid en Juventus. Een half jaar later ging de ploeg ineens gebukt onder prestatiedruk. Die transformatie was het best zichtbaar bij aanvalsleider Dusan Tadic. In het voorjaar velde hij Real Madrid met een virtuoze passeerbeweging, in de laatste Europese wedstrijd van dit jaar onderscheidde hij zich vooral door een speler van Valencia een rode kaart aan te smeren. De speelsheid was verdwenen en had plaatsgemaakt voor grimmigheid.

Nederlandse voetbalfans zijn altijd goed in het organiseren van hun eigen teleurstelling. Zodra de prestaties even meevallen, worden de verwachtingen direct opgeschroefd. Nederlandse fans worden, zo lijkt het, niet graag positief verrast.

Nu het Oranje eindelijk weer is gelukt een eindtoernooi te halen van het EK, zijn we direct geneigd onszelf tot titelfavoriet te bombarderen. Hebben we immers niet van Duitsland gewonnen? Het zou goed zijn deze neiging eens te onderdrukken, om niet direct maximale druk op de schouders van de spelers te leggen, zodat er maximale ruimte is voor de onbevangen speelsheid die sport zo mooi maakt.

Meer over