Dagboek van een huisartsJoost Zaat

Soms slaat ook bij mij de ongerustheid toe

null Beeld

Ik nies. Niet dat dat iets bijzonders is, want ik heb al jaren hooikoorts. Maar nu moet ik een beetje hoesten en bij een vroeg ochtendwandelingetje deed mijn borst ook al zeer.

Ik heb de afgelopen weken ongetwijfeld onbeschermd besmette mensen gezien. Zou ‘het’ dan begonnen zijn? Na een gebroken wervel ben ik krom en doen mijn ribben wel vaker zeer. Twintig passen later is het over, het verstand wint.

Als ik ’s avonds een lijstje van aan covid-19 overleden dokters zie, slaat de ongerustheid weer lichtjes toe. Een groot deel blijkt even oud als ik. Die onrust dempt als iemand anders uitrekent dat dat percentage niet hoger is dan van andere mensen die covid krijgen.

Omarmen

Volgens een media-psychiater laten ‘we’ ons te veel door angst leiden en moeten we het virusje maar omarmen. Er zijn allerlei reden om dat niet te doen, maar een ding klopt wel: het virus wakkert de natuurlijke neiging tot hypochondrie aan.

De oorzaak van kuchen en gesnotter is ook nu meestal geen Sars-CoV-2-virus, maar iets anders. Het Nivel test in een representatief aantal huisartsenpraktijken sinds 2 maart bij mensen met luchtwegklachten ook op het coronavirus. In de eerst week popte die op in 1 procent van de monsters, vorige week bij 20 procent.

Tot voor de epidemie konden onderzoekers bij krap de helft van de kuchende en snotterende medemens een virus aantonen, waaronder de ‘normale corona’ en het griepvirus. Mensen hebben gemiddeld flinke klachten die bij de helft ook langer duren dan 8,5 dag.

Bij sommige virussen is dat nog langer. De in de test gevonden hoeveelheid virussen had wel verband met de ernst van de klachten, maar niet met de duur. Bij Sars-CoV-2 is dat niet anders: een hoge viral load moet je niet omarmen, want dan neemt je kans op doodgaan toe. Dus zijn die kapjes, brillen en schorten in álle delen van de zorg hard nodig. Daarmee daalt niet ­alleen mijn viral load, maar ook mijn neiging tot tobben.

Meer over