Opinie

'Sommer slaat belangrijke analyse Target 2-stelsel over'

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 6 december.

Hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt Beeld anp
Hoofdkantoor van de ECB in FrankfurtBeeld anp

Brief van de dag - Wij betalen onze eigen producenten

Martin Sommer begint zijn interessante analyse 'Eindspel voor de euro' (O&D, 3 december) met de beschrijving van de Target 2-balansen voor Italië. 'Je bestelt een Mercedes in Duitsland, maar de Duitse dealer vertrouwt jouw Italiaanse bank niet. Dan betaalt de ECB de rekening en krijgt een vordering op de Italiaanse bank retour. De kans dat het geld terugkomt, is behoorlijk theoretisch omdat de Italiaanse banken er zo slecht voorstaan.' Volgens Sommer zit het probleem kennelijk in het niet kunnen aflossen van de lening die als gevolg van de verkoop is ontstaan. En dat is het merkwaardige punt aan de basis van de eurocrisis.

De meest logische reactie van de dealer had immers moeten zijn de transactie af te blazen omdat de aspirant-koper niet over de middelen beschikt om deze af te ronden. Maar het Target 2-balansenstelsel biedt een uitweg: het garandeert de opbrengst. En daarvan hebben veel producenten gebruik gemaakt: zij verkochten hun product weliswaar in Italië (of Griekenland of elders), maar rekenden voor de betaling op een garantie van de Europese instellingen (ECB) of hun eigen land. Die daarvoor een vordering kregen op het land van de falende afnemer. En die schuld moeten zij aflossen, want wij willen niet meer euro's aan de Italianen of de Grieken of anderen kwijtschelden. Maar feitelijk betalen wij onze eigen producenten, die hun verkopen proberen op te drijven met partners die daarvoor eigenlijk onvoldoende middelen hebben. Het is jammer dat Sommer dit aspect niet in zijn analyse betrekt.

Tjark Reininga, Utrecht

Meerderheidscultuur

Dank voor het heldere betoog van Ruud Koopmans in Vonk van afgelopen zaterdag ('Meerderheidscultuur verdient ook alle steun'). Eindelijk een beschaafd en duidelijk verhaal over wat de politieke elite de laatste twintig jaar volledig heeft genegeerd. In plaats van het holle geschreeuw van bijvoorbeeld Geert Wilders en Jan Roos een inzichtelijk betoog over waar het mis is gegaan sinds migranten uit met name moslimlanden massaal naar Nederland zijn gekomen.

Sindsdien botsen ideeën over hoe een samenleving ingericht moet zijn met de onze. Dat is ook het kernprobleem van bijvoorbeeld een boerka, die domweg indruist tegen alles waar onze democratie voor staat. (Wie zo gekleed wil gaan, heeft altijd de vrijheid om dat binnenshuis te doen of in een land te gaan wonen waar dit kledingstuk wel gangbaar is.)

Als de grote partijen zich dit realistische discours eigen zouden maken in plaats van krampachtig vast te houden aan übercorrect politiek wensdenken, wegkijken en om de hete brij heen blijven draaien, is er een kans dat we onze moeizaam bevochten waarden kunnen behouden en allerlei ongeleide projectielen van extreem rechts buiten de deur kunnen houden. Maar gezien, pakweg, de laatste dertig jaar vrees ik het ergste...

Jack Didden, Drunen

Laat je niet ringeloren

Je kunt van Trump vinden wat je wilt, maar in de kwestie van het telefoongesprek met de Taiwanese president Tsai Ing-wen (Ten eerste, 5 december) vind ik dat hij goed gehandeld heeft. Het wordt hoog tijd dat China eens ophoudt overheden en bedrijven te vertellen hoe ze met Taiwan (of met de dalai lama), dienen om te gaan. Een hele reeks ongeschreven regels bepaalt wat wel en niet is toegestaan en iedereen buigt voor deze regels en voor China, bang om de economische belangen te schaden.

Het zou mooi zijn als deze overheden, bedrijven en organisaties zich allemaal tegelijk niets meer aan deze ongeschreven regels gelegen laten liggen en een telefoontje plegen met Tsai Ing-wen. Ben benieuwd hoe China dan reageert. Hoe bestaat het dat onze democratieën zich laten ringeloren door China?

Frans Leliveld, Amsterdam

Het ideale laarsje

Een hoopvol geluid als reactie op de column van Jean-Pierre Geelen over de nadelen van webwinkelen (V, 5 december). Tijdens een weekendje Den Haag stuitte ik vrijdagmiddag bij de schoenwinkel Van Haren op het ideale laarsje, maar het was niet in mijn maat voorradig. En ook niet in het filiaal in Doetinchem, waar ik woon, zo bleek op de tablet van de verkoopster. Door haar hulp en het internet waren de laarsjes zaterdagmiddag in mijn maat op mijn huisadres vóór ik er zelf was terugge- keerd. Zonder extra kosten en met recht van retour. Mijn buurvrouw had ze aangenomen. Dat noem ik 'the best of both worlds': beide systemen kunnen elkaar ook versterken! En ze zitten heerlijk.

Ingrid Teurlings, Doetinchem

De Sjoemel Bijbel

De Groene Bijbel moest een inspiratiebron worden voor mensen die groen en duurzaam willen leven. Maar wij blijken opgelicht; de Groene Bijbel is helemaal niet van gerecycled papier! Nu zit men met 6.500 onverkochte exemplaren in de maag. Tip: een sticker erop met de tekst 'Sjoemel Bijbel' en het wordt een hit. Geloven is namelijk mensenwerk. Net als bijbels maken. En mensen bedonderen elkaar zo af en toe. En daarna proberen ze weer samen op weg te gaan. Daar gaat de hele Bijbel over. Zie het als een prachtige stunt! De Sjoemel Bijbel; inspiratiebron voor mensen die niet volmaakt zijn.

Pieter Barnhoorn, Leiden

Meer over