LezersbrievenDonderdag 27 september

‘Softe Brexit is in ieders belang’

De ingezonden lezersbrieven van 27 september.

Redactie
Demonstratie van 'Remainers' in Londen.  Beeld Getty Images
Demonstratie van 'Remainers' in Londen.Beeld Getty Images

Nu de Brexit-onderhandelingen zijn vastgelopen en belangrijke deadlines naderen, speculeert de Labour-partij over het houden van een tweede referendum. Keir Starmer, de schaduwminister voor Brexit, heeft verklaard dat het nog altijd een optie is dat het Verenigd Koninkrijk niet uit de EU stapt. Bij de ‘Remainers’ in het Verenigd Koninkrijk, maar ook bij velen op het continent, zullen deze geluiden met gejuich worden ontvangen. Is het dan toch mogelijk om aan de faux pas van de Britse bevolking, begaan op 23 juni 2016, voorbij te gaan? In de Volkskrant is geopperd om de deur voor de Britten open te houden, zodat zij op hun schreden kunnen terugkeren. Hun zou zelfs het oude lidmaatschap opnieuw moeten worden aangeboden, inclusief alle uitzonderingsposities die de natie door de jaren heen heeft bedongen.

Het is echter onvoorstelbaar dat het Brexitspook kan worden verjaagd. Zelfs al zou een tweede referendum worden gehouden en zou de uitkomst ‘Remain’ luiden – hetgeen twijfelachtig is – dan nog is de geest uit de fles. Een groot deel van de ‘Leave’-stemmers schaart zich immers nog altijd achter zijn keuze. Dit deel van de Britse bevolking zal het houden van een nieuw referendum onbegrijpelijk en niet-legitiem vinden: de uitslag van het eerste referendum was niet overweldigend pro-Brexit, maar wel helder. Bovendien was de opkomst hoog. Waarom zouden deze mensen zich wél moeten neerleggen bij de uitslag van een tweede referendum, indien die in het voordeel van het Remain-kamp zou uitvallen?

Het is moeilijk denkbaar dat de polarisatie aan de overkant van de Noordzee zal verdwijnen door het houden van een tweede referendum. Waarschijnlijker is het scenario dat de kloof zich verder verdiept, waarbij, vooral als een meerderheid van de stemmers voor het behoud van het EU-lidmaatschap zou zijn, zelfs een volksopstand niet valt uit te sluiten. Ruim twee jaar na het referendum lijkt een (softe) Brexit in ieders belang, ook in dat van de Remainers.

Laura van Bochove, universitair docent internationaal privaatrecht, Universiteit Leiden

Eerste Kamer

Ik ben vast commissielid Samenleving (geen raadslid) van een lokale partij in onze mooie gemeente. Hiervoor heb ik de gelofte afgelegd en getekend dat ik geen cadeaus, geldbedragen aanneem en ook niet aan belangenverstrengeling zal doen.

Maar als men in de Senaat zit, heet dit ‘adviseren’ en dat mag schijnbaar.

Wim Olthof, Bergen

Hellepoort

Beste meneer van Merwijk, helaas kan ik u vertellen hoe die hel er uitziet (Brieven, 24 september).

Wanneer je een eenmanszaak bent en daarom dus die boekhouder (m/v) voor karrevrachten geld inhuurt zodat al die belastingen op tijd worden betaald maar deze m/v verzuimt per ongeluk te melden dat daar wat in is veranderd waardoor jij, te goeder trouw, te weinig betaald dan heb je de poppen aan het dansen gebracht. Ook al heb je járen lang alles keurig gedaan, plots zwaai dan de hellepoort open.

Het wederzijdse vertrouwen wordt vanuit ‘de Dienst’ opgezegd en alles wordt in twijfel getrokken. Extra hoge naheffingen, boetes vallen op je deurmat en de redelijkheid verdwijnt.

Gelukkig kun je bij juist handelen er weer uit geraken (duurt wel even) maar de schrik zal je levenslang bijblijven, bungelend als het zwaard van Damocles...

Laat het een waarschuwing zijn, controleer uw boekhouder (m/v) ook al is dat uw discipline niet. Dat maakt de ‘blauwe enveloppen bron’ immers niets uit.

Mascha Biezen, Amsterdam

Keerzijde van een pannekoek

Een pannekoek heeft twee gelijkwaardige kanten, wordt door Paulien Cornelisse gesteld (Voorpagina, 25 september).

Mijn zelfgemaakte pannekoeken niet. De te keren zijde, de onderkant dus, oftewel het deel van het beslag, dat als eerste de pan met boter ‘ziet’, welke ik gemakshalve de keerzijde zal noemen, is altijd minder mooi.

Ingesloten verdampend vocht zorgt voor een maanlandschap aan de keerzijde. Bovenzijde is wel altijd mooi en egaal, tenzij je er niets van bakt. Opgeleukte pannekoeken met spekjes en appeltjes worden nooit aan de keerzijde belegd, die moet je voor lief nemen.

Ellie Lust heeft gelijk, een pannekoek heeft altijd twee kanten, en als je de zijkant meetelt zelfs drie kanten. Cruijff zei het ook al 1+1=3.

John Mertens, Elsloo

Leven van fruitvlieg zinvol?

Er is een hele tijd niets, dan komt een zaadcel een eicel binnen, ontstaat leven en na veertig rondjes om de zon draaien gaat die entiteit zich afvragen wat de zin van het leven is. Nog veertig rondjes rond de zon en het licht gaat weer uit en dat was het dan. Vrij naar Schopenhauer.

Als je worstelt met de vraag wat de zin van het leven is oefen jezelf dan voor te stellen hoe je zou reageren als een fruitvliegje zich die vraag zou stellen.

Maak jezelf niet zo belangrijk door te tobben over de zin van het leven. Het menselijk leven heeft geen enkele zin. Hooguit zijn mensen (veelal jonge kinderen) erg van je afhankelijk. Vanaf het moment dat ze circa 14 jaar zijn kunnen ze prima voor zichzelf zorgen, of kunnen op anderen leunen.

Sluit desnoods een overlijdensrisicoverzekering af als je zo bezorgd bent dat je niet gemist kan worden. De wereld vergaat echt niet als je dood gaat. Na enkele jaren is iedereen je vergeten.

Dus gewoon proberen te genieten van elke dag en realiseer je dat je leven elke dag zomaar over kan zijn. Zonder reden, zonder aanwijsbare oorzaak. Lees Seneca. Best zinvol.

Gert Klein, Amsterdam

Meer over