LezersbrievenDinsdag 24 maart

Social distancing is een misleidende term

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 24 maart.

Redactie
President Barack Obama rent met zijn hond over het grasveld van het Witte Huis. 
 Beeld Reuters
President Barack Obama rent met zijn hond over het grasveld van het Witte Huis.Beeld Reuters

Brief van de dag: Taalambitie is basis voor leesbevordering

Marc Oosterhuis beschrijft hoe je kinderen en jongeren weer aan het lezen zou kunnen krijgen. Hoewel hij niet de eerste is – het onderwijs buigt zich hier al veel langer over – slaat hij een spijker op de kop als hij oppert dat leerlingen meer ruimte moeten krijgen om te lezen vanuit hun persoonlijke interesse.

Sinds kort heb ik het fenomeen ‘taalambitie’ in het onderwijs geïntroduceerd. Als een kind heel graag iets wil, kan het zijn dat daar een stukje taalvaardigheidsontwikkeling bij komt kijken. Als je bijvoorbeeld een sportveldje in je straat wilt, moet je brief naar de gemeente wel een beetje goed in elkaar zitten. Grote kans dat je daardoor extra goed je best gaat doen op dat mailtje. Dat is ‘taalambitie’.

Zoiets doet zich ook voor bij lezen. Een van mijn brugklasleerlingen las nooit uit zichzelf, maar was wel fan van Barack Obama. Hij las diens biografie, toch geen makkelijk boek, in een paar weken uit. Lezen stimuleren doe je niet door het werken met leesopdrachten en lesmethoden. Lezen stimuleer je door de interesses en ambities van kinderen goed te kennen en ze vervolgens te helpen om goede boeken (fictie én non-fictie) te ontdekken die voor hen ertoe doen.

Froukje Hoobroeckx, taalspecialist, Utrecht

Begraafplaats

Waarom verstrooiing zoeken aan strand en bos ? Bezoek een een begraafplaats. Veel recreatief groen, noopt tot bezinning en confronteert met de betrekkelijkheid en realiteit van het leven.

P.E. Knape, Rotterdam

Fysieke afstand

Als een van de belangrijkste middelen om het coronavirus in te dammen geldt het social distancing. Dit is een nogal misleidende term aangezien we in de huidige tijd juist helemaal niet sociaal afstand zouden moeten houden van elkaar, maar wel fysiek. Physical distancing zou een betere term zijn, het fysiek afstand houden van elkaar. Wellicht helpt het ook al die mensen die nog steeds onvoldoende afstand houden in winkels, trein, bos, strand en op straat.

Huib de Haas van Dorsser, Berg en Dal

Samen optrekken

Waar de ene helft van Nederland zijn hart ophaalde in de zon of bouwmarkt, klopte de andere helft zich zelfgenoegzaam op de borst. Laten we echter onze handen wassen met zeep en niet in onschuld. Iedereen zoekt zijn weg in deze onbekende en vervreemdende wereld. Elke dag is anders, steeds weer nieuwe adviezen of deviezen. Zullen we bemoedigend samen optrekken in deze tijd?

Amanda Rutten-de Bruyn, Utrecht

Mentale gezondheid

Er dreigt shaming en blaming te ontstaan over medemensen die zo onverantwoordelijk zijn om naar buiten te gaan, naar park, strand of natuurgebied. Foei! Moeten we ons daarvoor schamen? Is mentale gezondheid niet ook van essentieel belang om je weerstand op peil te houden? Is beweging in de frisse buitenlucht ineens niet meer gezond? Moeten we binnenblijven en de spanning, zeker in gezinnen met kinderen, steeds verder op laten lopen? Elkaar op het laatst als opgesloten ratten in een kooi te lijf gaan?

Hou toch op. De realiteit is dat we in een overbevolkt land leven. Laten we lekker naar buiten gaan, maar wel de afstand van anderhalve meter goed naleven, zoals de meeste mensen ook nu al doen. Sterkte allemaal en blijf ook mentaal gezond.

Hanneke Lankhorst, Delft

Ernst

Nog steeds begrijpt de politiek en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet dat er een grote groep mensen is die geen nieuws kijken, geen krant lezen, geen talkshows kijken en mede hierdoor niet de ernst van de situatie begrijpen.

B.-M. Johansson, Amstelveen

Moeder Natuur

Wij: ‘Het is onmogelijk om alles te sluiten teneinde de uitstoot van schadelijke stoffen te verlagen, de klimaatverandering te vertragen en het milieu te beschermen.’

Moeder Natuur: ‘Hier is een virus, ga maar eens oefenen.’

Piet Post, Arnhem

Binnenshuis

Graag in deze bizarre tijden ook een groot compliment aan alle medewerkers van onze nutsvoorzieningen water, gas en elektriciteit, evenals de post- en de krantenbezorgers. De kraan geeft nog steeds water, de cv zorgt voor warmte en ’s avonds kan ik het licht aandoen. Ook de post en de krant komen iedere dag in de bus. Hulde dat het leven binnenshuis gewoon door kan gaan.

Leo Jansen, Voorburg

Verpleeghuizen

Santosh de Jong noemt het op slot gooien van verpleeghuizen schadelijk . Hij heeft natuurlijk volkomen gelijk, maar het open houden van verpleeghuizen voor bezoekers is helaas dodelijk.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Camus

De Franse schrijver Albert Camus is een blijvertje. Nog maar kort gelden werd De Vreemdeling weer razend populair. Nu is door het coronavirus De Pest weer volop in de belangstelling. De volgende titel ligt klaar voor een revival: De Val.

Eddy Koning, Amsterdam

Crisis

Kunnen we ophouden te zeggen dat het Chinese woord voor crisis ‘kans’ is? Het Chinese woord voor crisis bestaat uit 2 karakters: ‘gevaar’ en ‘kans’. Mooier kan de betekenis van crisis in mijn ogen niet verwoord worden.

Ankie Moerkamp, Amsterdam

Meer over