Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Slachtoffers van Weismann staan in de kou

Redactie
Ruut Weissman en documentairemaker Judith de Leeuw. Beeld NPO
Ruut Weissman en documentairemaker Judith de Leeuw.Beeld NPO

De recensie van Herien Wensink en de tv-documentaire Ruut Weissman – De hoofdpersoon van Judith de Leeuw over Ruut Weissman bevestigen mijn ambivalentie over zijn moreel kompas nog steeds. Aan de ene kant kun je het zien als een poging zijn geschade blazoen op te vijzelen, omdat hij zich nog altijd het miskende talent voelt. Aan de andere kant probeer je zijn werkwijze om talenten verder te brengen in een objectief daglicht te krijgen.

Maar de vraag is voor wie dit allemaal is? De enige die er wellicht baat bij heeft, is Weissman. Hij hoopt wat goodwill te kweken voor zijn obsessieve gedrag. Tegelijkertijd vergeet hij al die leerlingen en jongeren waarmee hij als docent en directeur ongepast seksueel contact had.

De feiten zijn dat hij tijdens zijn docentschap vanuit een machtspositie seksuele relaties had met leerlingen. En daarmee is de vraag legitiem hoe objectief zijn professionele beoordeling over de artistieke kwaliteit van leerlingen was.Het feit dat hij dit nog steeds niet onder ogen wil zien en er documentairemakers zijn die de ‘waarheid’ willen achter­halen, is gênant voor mensen met een goed moreel kompas. Deze film wil geen uitspraak doen over goed of fout. Dan blijf je per definitie steken in het morele labyrint. Als Weissman een vent was, had hij gewoon zijn fout toegegeven. Met deze documentaire krijgen zijn slachtoffers weer een klap in het gezicht.

Ruud de Bree, Holten

Antivaxers

Ik verbaas mij steeds meer over de redenering die corona-ontkenners en antivaxers als Andrea en Anne ophangen. Deze komt er op neer dat de 6.000 corona­doden in het voorjaar niet alle lockdownmaatregelen rechtvaardigen en geen reden zijn voor grote zorgen. Wat zij echter over het hoofd zien: als er geen lockdown was geweest, zouden er veel meer doden zijn gevallen. Een rekensom leert dat zonder lockdown de corona­sterfte in Nederland ongeveer 120.000 zou zijn.

Natuurlijk moet niemand onder druk gezet worden om zich te laten vaccineren: iedereen moet zijn eigen afwegingen maken. Maar die moet je dan wel baseren op reële cijfers. Als je uitgaat van ‘6.000 doden, waar hebben we het over?’, baseer je je beslissing op een denkfout. Het risico om te overlijden aan corona is reëel, het risico om een complicatie over te houden aan de vaccinatie is hierbij vergeleken minimaal.

Jan Lagendijk, Universitair ­Medisch Centrum Utrecht

Zinvol leven

Heel lang leek het alsof je filosoof, BN’er of hoogleraar moet zijn om iets te kunnen zeggen over een zinvol leven. Gelukkig kunnen we deze week lezen dat dit niet zo is. Ook criminelen en anderen kunnen iets over de zin van het leven vinden. Hulde voor dit inzicht.

Hans van der Veeke, Baflo

Werkende vrouwen

Donderdag verscheen het eerste deel van een KRO-NCRV-vierluik met de merkwaardige titel Waarom werken vrouwen niet? over de arbeidsparticipatie van de Nederlandse vrouw. Bestuurssocioloog Mark van Ostaijen weerlegde in deze krant zaterdag op krachtige en genuanceerde wijze de simplistische, contraproductieve maar hoogtij vierende trend tot vingerwijzen naar de Nederlandse vrouw als ‘lui, afhankelijk, egoïstisch in haar aanleg’ – een trend die wordt bestendigd door de titel van de documentaire. Het geluid van Mark van Ostaijen is nodig. Laat het ook uit vrouwen­kelen klinken. Hoewel onze opvoeding vrouwen nog altijd hardnekkig voorschrijft vooral niet boos te worden als we de neiging voelen voor onze eigen positie op te komen, dwingt een tijdgeest ons hiertoe. Er is nog nooit een vrouw geïnspireerd geraakt door lui te worden genoemd. De agenda van opiniemakers die dit evangelie prediken strekt niet verder dan het boosten van de ‘personal brand’, die in tijden van polarisatie met iedere provocerende, denigrerende oneliner in waarde stijgt. Nederland is zoveel meer. Vrouwen zijn zoveel meer waard. Daarom aan de Nederlandse vrouw, welke keuze je ook maakt: je draagt bij, je doet ertoe, je wordt gezien. Laat je horen.

Eline Leijten, Heemstede

KOZP

De verslaggever rapporteerde maandag in Ten eerste dat de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet op het Vrijthof werd verplaatst om confrontatie met de voorstanders van Zwarte Piet te voorkomen naar Mosae Forum: een half uur lopen. Ik zou zeggen: daal af naar Maastricht en ontdek dat Mosae Forum vijf minuten lopen is van het Vrijthof.

Marina Witvliet, Maastricht

Goud

Drie keer heb ik het moeten lezen maar het staat er echt: het gouden kookboek, de prijs voor ‘het beste Nederlandstalige kookboek’ wordt dit jaar uitgereikt aan Yvette van Boven. Het boek heet Home Made Basics. Een gouden greep van de jury.

Sjaak van der Vliet, Deurne

Trumpland

Het lijkt mij een goed idee als ­Donald Trump in Florida Trumpland creëert. Daar kan hij zichzelf tot koning uitroepen en alle aanhangers kunnen er op bedevaart. Een mooi dagje uit in een fantasiewereld. Trump maakt een eigen tv-zender die de hele dag overwinningsspeeches uitzendt en nieuwe complottheorieën bedenkt. De Republikeinen blij, de Democraten blij, iedereen blij.

Marcel Konijn, Voorhout

Meer over