LezersbrievenWoensdag 20 mei

Schep weer échte banen in de supermarkten

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 20 mei

Een medewerker vult vakken in een supermarkt in Loppersum.Beeld ANP

Brief van de dag: supermarkten

De landelijke supermarktketens kloppen zich de laatste maanden erg op de borst in diverse ­televisiereclames, omdat ze in de frontlijn staan in deze coronacrisis en voor een deel van onze voedselleveranties verantwoordelijk zijn. Maar één aspect wordt daarbij over het hoofd gezien. Wanneer ik mijn lokale Jumbo of Albert Heijn supermarkt betreed, zie ik voornamelijk kinderen in de middelbareschoolleeftijd werken.

Niet alleen als vakkenvuller, maar ook op de versafdelingen en aan de kassa’s. Leuk voor hen natuurlijk om op die manier een zakcentje te verdienen, en vast heel voordelig voor de grootwinkelbedrijven. Maar dit zijn eigenlijk banen die ook door volwassenen, voor het ­minimumloon of meer, gedaan kunnen worden. Zeker als straks, door de crisis, een enorme werkloosheid ontstaat, zijn die banen hard nodig.

Ik wil de landelijke grootgrutters hierbij dus oproepen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid écht te nemen en ­gewoon weer échte banen in hun supermarkten te creëren. Dat levert landelijk vele duizenden nieuwe banen op. En het zal de serviceverlening in de supermarkten alleen maar ten goede komen.

Obbo Spanjaard, Den Haag

Martin Bril

‘Je mist meer dan je meemaakt. Helemaal niet erg’, zei Martin Bril, de man van ‘Rokjesdag’die van niets iets wist te maken. Fear of missing out (FOMO) bestond nog niet. We missen voortdurend van alles, maar op de millimeter maken we nu soms veel meer mee. ­Laten we het perspectief van Bril in ons achterhoofd houden, als de dingen straks weer mogen.

Irene Apperloo, Twello

Homohaat

De verwensingen die D66-fractieleider Rob Jetten krijgt toegestuurd via onder andere sociale media zijn afschuwelijk. Buitengewoon gemeen, maar ook heel laf. Immers, meestal zijn de daders anoniem. Ik vind het van lef getuigen dat Jetten het naar buiten heeft gebracht.

Commentator Peter Giesen signaleert dat vooral jonge Marokkanen zich schuldig maken aan homohaat, maar ik wijs er op dat niet zo lang geleden de Nashville-verklaring werd gepubliceerd die met name door orthodoxe christenen is onderschreven en ondertekend. Een van die ondertekenaars was SGP-fractieleider Kees van der Staaij.

Thom Osewoudt, Den Haag

Youp

Een mooi commentaar over homo­fobie van Peter Giesen. Er ontbrak echter nog een belangrijk punt en dat is de positie van opiniemakers. En ja, dan kom je al snel uit bij Youp van ’t Hek. Google ‘pisnicht’, en je krijgt ‘pisnicht youp’, met alle onsmakelijkheden die erbij horen.

De cabaretier heeft deze term ‘gemunt’. En we laten het gewoon voortduren. Waarom komt Van ’t Hek hier nog steeds mee weg? Laten de andere opiniemakers van Nederland deze meneer eens tot de orde roepen.

Jos Groot, Amstelveen

Keuze

Homoseksualiteit is geen keuze, veroordelen en schelden wel.

Bertus Wiggerts, Hilversum

Nicotine en alcohol

Met grote instemming las ik de brief van lezer Han Evers uit De Bilt . De huidige ‘Grote Omwenteling’ biedt de ideale mogelijkheid om radicaal door te pakken en ook nicotine en alcohol rigoureus te verbieden. Graag proost ik erop met de heer Evers onder het genot van een glaasje prik. Zonder gebak of een hartig hapje, want ook suiker, zout en vetten doen afbreuk aan ons aller ­gezondheid.

Alfons Lammers, Otterlo

Nicotine en alcohol (2)

In de brief van de dag van dinsdag 19 mei wordt het roken en alcohol drinken tegen het licht gehouden en vergeleken met de aanpak van de coronacrisis. Waar aan voorbij wordt gegaan, is dat corona geen keuze is: roken, drinken en andere risicovolle zaken zijn dat wel.

Heleen Jambroes-Folmer, Alkmaar

Betaald voetbal

Terwijl Europa aan het kijken is hoe iedereen financieel gered kan worden door de staat en er straks 10 miljoen Italianen op de armoedegrens leven, lees ik dat de marktwaarde van voetballer Kylian Mbappé 180.000.000 euro is. Een trieste reflectie van onze wereld en de volstrekt onzinnige overwaardering van betaald voetbal.

Mariette Reineke, Amsterdam

Menselijk contact

Auteur Michel Houellebecq schreef in zijn essay dat de coronacrisis een tendens versterkt: er is steeds minder menselijk contact. Maar is dat erg? Aristoteles zei: ‘Het geluk is aan hen die aan zichzelf genoeg hebben.’ Schopenhauer: ‘In volmaakte harmonie kunnen we alleen met onszelf leven.’ Diogenes leefde in een regenton en masturbeerde publiekelijk om een autarkisch voorbeeld te stellen. Nu is publiekelijk masturberen misschien af te raden, maar al dat menselijke contact heeft ook iets pathetisch.

Jaap Plaisier, Amsterdam

Regen

We hebben al enkele jaren serieus last van droogte. Maar in tv-journaals wordt, hoewel we snakken naar regen, nog steeds heel blij gemeld dat er weinig regen is gevallen en de kans op regen de komende dagen erg klein is. Voor boeren en tuinliefhebbers is dat onbegrijpelijk. Er moet nu gesproeid worden, hoewel dat eigenlijk niet kan. Enig enthousiasme bij het vooruitzicht op regen zou ik op zijn tijd zeer op prijs stellen.

Jan Visser, Huissen

Meer over