Commentaar

Rutte en De Jonge moeten nu hopen dat ze er nog net op tijd bij waren

Een eerlijke erkenning dat de bewindslieden fout ­zaten had alles een stuk makkelijker gemaakt.

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) voor aanvang van de persconferentie over corona 12 juli.  Beeld Freek Van Den Bergh / de Volkskrant
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) voor aanvang van de persconferentie over corona 12 juli.Beeld Freek Van Den Bergh / de Volkskrant

Een persconferentie beleggen om excuses te ­maken voor de vorige persconferentie – net toen we dachten dat we alles hadden gehad, wisten Mark Rutte en Hugo de Jonge toch weer te verbazen. Fraai was het niet.

Want wat was er nu eigenlijk veranderd tussen vrijdag en maandag, behalve dan de stemming in het land? Eerst vonden de bewindslieden dat hen niets te verwijten viel en daarna zeiden ze toch maar sorry – zo onoprecht kwamen ze nog niet over in zestien maanden van coronapersconferenties.

De eerlijke erkenning dat ze zich vreselijk hebben ­verkeken op de deltavariant had alles een stuk makkelijker gemaakt. Want hun stap van eind juni was misschien ­roekeloos, maar niet geheel onverklaarbaar: het aantal ­besmettingen was inmiddels zo laag en de eerdere ­risicovolle versoepelingen pakten steeds zo goed uit (de ­basisscholen, de winkels en de horeca) dat enige overmoed op de loer lag. Bovendien is er niks mis met een overheid die zich zo snel mogelijk uit de voeten maakt zodra een zwaarwegend algemeen belang ingrijpende overheids­bemoeienis niet langer noodzakelijk maakt.

Ook mag niet vergeten worden dat het kabinet wordt ­gevoed vanuit het Outbreak Management Team, waarvan voorzitter Jaap van Dissel een week geleden in de Tweede Kamer nog geen enkele neiging tot resoluut ingrijpen ­vertoonde: ‘Het is niet het doel van het OMT om elke milde ziekte en neusverkoudheid te voorkomen. Absoluut niet.’ Het bleek toch nodig. Omdat het kabinet en het OMT niet alleen de besmettelijkheid van de nieuwe variant onderschatten, maar ook de collectieve drang onder tieners en twintigers om het leven weer even uitbundig te vieren. ­Hopelijk zien zij in de hersluiting van het nachtleven een stimulans om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren, dan is het tenminste nog ergens goed voor geweest.

En zo valt ook te hopen dat Rutte en De Jonge, die vandaag op het matje komen in de Tweede Kamer, zich ­inmiddels hebben herpakt en vanaf nu ook eerlijk zijn over de dingen die niet goed gaan. Dat is beter voor het draagvlak dan het gedraai van afgelopen week.

Intussen mogen ze nog hopen dat hun ingrijpen net op tijd kwam om te voorkomen dat de veenbrand onder de jongeren overslaat naar de nog niet gevaccineerde ­ouderen om hen heen. Anders komen ze deze zomer nog in zwaar politiek weer terecht.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over