LezersbrievenVrijdag 6 september

Russische ambassadeur in Nederland tracht te verwarren

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 6 september.

Een Poolse kampoverlevende en een Poolse oud-militair bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog   Beeld Getty Images
Een Poolse kampoverlevende en een Poolse oud-militair bij de herdenking van de Tweede WereldoorlogBeeld Getty Images

Brief van de dag: Russische ambassadeur

Wij beschouwen de brief van de ambassadeur van de Russische Federatie in Nederland, Zijne Excellentie Alexander Shulgin, gepubliceerd op 2 september in de Volkskrant als een poging de geschiedenis van de Sovjet-Unie verder van blaam te zuiveren, vooral wat betreft het beruchte Sovjet-Nazipact van 1939. Alsook een poging om de Nederlandse lezers in verwarring te brengen.

In dit verband willen wij u verwijzen naar de gezamenlijke verklaring van Estland, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië ter gelegenheid van 80ste verjaardag van de ondertekening van het Molotov-Ribbentroppact.

Tachtig jaar geleden, op 23 augustus 1939, vond de ondertekening van het Molotov-Ribbentroppact plaats tussen de Sovjet-Unie en nazi-Duitsland. Dit pact betekende het begin van de Tweede Wereldoorlog, dat de helft van Europa tot tientallen jaren van lijden veroordeelde. Het pact bevatte ook het geheime protocol dat Oost-Europa effectief in invloedzones ­verdeelde.

Daarom herdenken wij op die dag, die door het Europees Parlement tot Europese herdenkingsdag voor slachtoffers van totalitaire regimes is uitgeroepen, alle mensen die de dood vonden of wier levens werden gebroken als gevolg van misdaden gepleegd onder invloed van ideologieën als het nazisme en het stalinisme.

Het herinneren en herdenken van gruwelen uit het verleden geeft ons de kennis en kracht om diegenen die deze ideologieën willen doen herleven of die deze ideologieën gebruiken om hun misdaden te verontschuldigen, te verwerpen. De herinnering aan de slachtoffers dwingt ons om historische gerechtigheid te bevorderen door onderzoek voort te zetten en het publiek bewust te maken van de totalitaire erfenis op het Europese continent.

Kaili Terras, ambassadeur van Estland in Nederland

Vidmantas Purlys, ambassadeur van Litouwen

Marcin Czepelak, ambassadeur van Polen

Brandusa Predescu, ambassadeur van Roemenië

Martin Pundors, chargé d’affaires a.i., ambassade van Letland

Geen belegging

Een helder stuk over de pogingen van het kabinet om onze woningmarkt (weer) vlot te trekken. Jammer dat het steeds symptoombestrijding is. De oorzaak ligt in het hoge prijsniveau, en dat komt doordat gaandeweg een huis van een woning tot belegging is geworden. Dat is wereldwijd, maar in Nederland is het extra erg door onze hypotheekrenteaftrek. Het is een gordiaanse knoop geworden en alle huizenbezitters zijn belanghebbende.

Van symptoombestrijding naar oplossing vraagt om veel dapperdere maatregelen. Eerst moeten we loslaten dat een huis een belegging is. In belegen taalgebruik: wonen is een recht. Een paar miljoen Nederlanders gaan er dan op achteruit, ik ook, maar hoe erg is dat in onze welvaart? Een fors aantal komt met de hypotheek (weer) onder water te staan omdat de waarde stagneert, dus daar zullen die miljarden wel aan opgaan.

Wanneer we de markt niet langer de waarde laten bepalen kunnen we als welvarend land betaalbare woningen aan al die verplegenden, agenten en docenten aanbieden.

Henk de Vries, Amsterdam

Groots en meeslepend

Wat een Hollandse kleinburgerlijkheid, politiek correct gedoe en angst voor de publieke opinie. Waarom zo kneuterig als het gaat om de renovatie van het Binnenhof? Het staat er al sinds 1229. Mag het dan een beetje sleets zijn? Het gaat na vandaag nog eeuwen gebruikt worden, het is het visitekaartje van onze parlementaire democratie, mensen komen van over de gehele wereld om te kijken hoe en waar wij geregeerd worden. Mag het er dan alsjeblieft een beetje knap uitzien? Pak eens groots en meeslepend uit. Toon ballen en maak er wat moois van, waar wij trots op kunnen zijn en buitenlanders jaloers.

Hans Hartzheim, Den Haag

Hitkrant

De onlangs overleden Willem-Jan van de Wetering wordt ten onrechte aangemerkt als oprichter van de Hitkrant. Van de Wetering stond wel aan de wieg van de Nationale Hitparade Krant, de gedrukte neerslag van de Nationale Hitparade.

De Nationale Hitparade was de opvolger van de Daverende Dertig, uitgezonden vanaf 27 juni 1974 door de NOS op Hilversum 3 met presentator Felix Meurders. De lijst was opgezet door platenindustrie, auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en de NOS met de bedoeling de succesvolle Top-40 van Veronica in de wielen te rijden. Omdat de Nationale Hitparade Krant, die voor het eerst verscheen op 3 oktober 1975, fors verlies maakte, besloot Buma/Stemra de uitgave te staken en de rechten over te doen aan een ‘echte’ uitgever. Dat werd Keihard & Swingend, uitgever van Muziekkrant OOR.

Vanuit Keihard & Swingend bedacht ondergetekende een nieuw wekelijks popmagazine dat de naam Hitkrant kreeg en op 7 januari 1977 voor het eerst verscheen. De Hitkrant werd een succes. Dat lag niet zozeer aan ons maar aan het gigantische succes van de films Saturday Night Fever en Grease, met sterren als John Travolta, Olivia Newton-John en de BeeGees. De posters, belangrijk onderdeel van de Hitkrant, waren niet aan te slepen.

Constant Meijers, Amsterdam, oud-hoofdredacteur Muziekkrant OOR, Hitkrant en de Eerste Nederlandse Popencyclopedie

Rivierkreeft

In het artikel over de rivierkreeft wordt gesteld dat de rivierkreeft nauwelijks natuurlijke vijanden heeft. Maar de belangrijkste wordt niet genoemd: de otter. We hoeven alleen maar de otter te helpen overleven, dan gaat het met de plaag reuze meevallen.

Gertjan Altena, Nijmegen

Meer over