LezersbrievenDonderdag 11 juni

Ruimen van nertsen doet extra pijn

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 11 juni.

Frank van Zijl
Een nertsenfokkerij in Deurne wordt vanwege het coronavirus geruimd.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een nertsenfokkerij in Deurne wordt vanwege het coronavirus geruimd.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de Dag

Het is ‘dankzij’ het coronavirus dat aan het licht kwam dat ook in Nederland nog steeds dieren worden gefokt omwille van hun vacht: de nertsen.

Door toedoen van de mens, in dit geval Chinezen die zich op de markt in Wuhan tegoed deden aan dieren, zonder enig respect voor die levende wezens, is dit virus ook naar die nertsen overgeslagen, via hun fokkers. Vervolgens moeten ze nu worden geruimd omdat ze gevaar voor ons opleveren, dat we dus zelf hebben veroorzaakt door die nertsenfokkerijen in stand te houden.

Dan zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit ( NVWA), dat met het toezicht op het ruimen is belast en moet toezien op dierenwelzijn, dat het hem pijn doet dat zoveel dieren ineens moeten worden gedood. Dezelfde NVWA die nota bene drie maal in opspraak was door wantoestanden in slachthuizen te tolereren, alsmede illegaal vervoer van kreupel vee bij meer dan 35 graden en daarbij hun eigen kritische dierenartsen de mond snoerde.

Had de NVWA-woordvoerder indien er geen coronavirus was ook geroepen dat het hem pijn doet dat diezelfde dieren ook allemaal onnodig vermoord zouden worden omwille van hun vacht?

Jan Verniers, Arnhem

Burgemeesters

De burgemeesters hebben staatsrechtelijk absoluut gelijk wanneer ze zeggen dat alleen de gemeenteraad oordeelt over het functioneren van een burgemeester. Maar op het moment dat een burgemeester landelijke richtlijnen overtreedt en probeert om minister Grapperhaus mee te trekken in haar verhaal, maakt ze er zelf een landelijk onderwerp van.

Arjan van den Broek, Arnhem

Vliegen

Onze overheid vindt de vrijheid om te vliegen belangrijker dan de vrijheid om naar school te gaan. Mijn brugklasser heeft in de afgelopen twee weken slechts een half uur mentorles op school gehad omdat de stadsschool met zijn kleine lokalen en grote aantallen leerlingen niet kan voldoen aan de anderhalve-meterregel van de overheid. Zelf mis ik ook het fysieke onderwijs met mijn studenten en geef ik al mijn onderwijs online. Waarom wordt het besmettingsgevaar van internationaal vliegverkeer door onze overheid gebagatelliseerd en overdrijft men het besmettingsgevaar van tieners in hun eigen klaslokaal?

Simone Caljouw, Groningen

Vliegen (2)

De Achtste symfonie van Dvorák in het Amsterdamse Concertgebouw met 30 toeschouwers en 1.970 lege zitplaatsen; een concert in de Ziggo Dome met 30 luisteraars en tussen de 970 en 16.070 lege plaatsen; optredens in TivoliVredenburg met een onderlinge afstand van minstens

10 meter en 370 lege stoelen. Wel zijn de 186 stoelen van de Boeing 737 binnenkort weer volop bezet, waardoor de dikzak naast je de hele reis onbehaaglijk zwetend tegen je aanleunt.

Het veelvuldige internationale vliegverkeer is de belangrijkste reden dat het coronavirus zich zo snel naar elke uithoek van de wereld kon verplaatsen. En fijn, die luchtzuiverende Hepa-filters. Las ik niet onlangs in de Volkskrant dat airconditioners in verzorgingshuizen, kantoren en publieke ruimtes vermoedelijk medeverantwoordelijk zijn voor veel extra coronabesmettingen?

Beleidsmakers wekken de indruk dat de KLM heilig is en dat een vliegvakantie belangrijker is dan cultuur voor de thuisblijvers. Op tien meter afstand sterven muzikanten en kunstenaars inclusief hun podia intussen een stille dood.

Anno van der Heide, Tuitjenhorn

Supermarkt

De supermarkt waar ik de afgelopen maanden met een veilig gevoel mijn boodschappen deed, wordt sinds de recente opening van de scholen overspoeld door scholieren en studenten van de nabij gelegen onderwijsinstellingen. Groepen die de coronaregels (‘kom alleen’) en de anderhalve meter afstand negeren. Toen ik een meisje (samen met vijf anderen) vroeg afstand te houden, werd ik uitgescholden. De cassière tegen wie ik mijn verhaal deed, zei dat dergelijke incidenten sinds de scholen weer draaien dagelijks plaatsvinden. Is het een idee om in de middagpauze een scholieren-anderhalf uur in te stellen? Of een speciale tienersmulhoek te maken? Zij hun Red Bull, chips en koek, wij rustig boodschappen doen. En het personeel hoeft niet voor politie te spelen.

Anja van Harskamp, Leiden

Slim werken

Rick Pastoor, auteur van het boek Grip, het geheim van slim werken, weet ook even niet meer hoe hij al zijn werk af moet krijgen. Als hij de oplossing niet in zijn boek kan vinden, kan hij het beter herschrijven.

Pieter Markus, Geldrop

ABN

Sylvia Witteman geeft regelmatig aan te treuren over het gebrek aan interesse bij haar kinderen voor de door haar geliefde Nederlandse taal en literatuur. Uit haar column van 9 juni blijkt dat ze het zelf heeft veroorzaakt. Haar ronduit debiele taalgebruik tegen haar neefje, dat ze ook tegen haar kinderen heeft gebezigd, kan niet anders dan leiden tot op z’n minst gebrek aan interesse.

Normaal en rustig ABN praten (niet schreeuwen) met baby, peuter en kleuter is de basis voor een goede taalontwikkeling en communicatie. Mijn vrouw en ik hebben dat in praktijk gebracht en met resultaat. Niet dat er nou heel veel gelezen wordt door zoon en dochter, maar ik heb vertrouwen dat dat komt met het vorderen der jaren. Communiceren in ABN gaat prima.

Hans Doets, Delft

Meer over