ColumnBert Wagendorp

‘Robot Jetten’ is nog maar net begonnen en moet zich nu al bevrijden van talloze stereotypen en frames

null Beeld
Bert Wagendorp

Rob Jetten werd dinsdag gekozen tot de nieuwe fractieleider van D66 in de Tweede Kamer. Hij zit pas sinds vorig jaar in de Kamer, maar naar verluidt is nu al duidelijk dat hij een groot politiek talent is. Dat kan, wat goed is komt snel. Ik weet nooit precies wat je moet doen om als groot politiek talent te gelden; het belangrijkste is vermoedelijk dat je door mensen met enig gezag als groot politiek talent wordt gezien. Je zou ook kunnen zeggen dat je, wanneer je maar vaak genoeg een groot politiek talent wordt genoemd, een groot politiek talent bént – tot je een sukkel blijkt te zijn.

Jetten werd door Alexander Pechtold een tijdje geleden uitgeroepen tot ‘mijn beste specialist’ – wat natuurlijk niet zo leuk was voor de andere specialisten die met die kwalificatie hun treurige middelmatigheid in het gezicht kregen gesmeten. De partijleider wilde hem al staatssecretaris maken toen Jetten nog maar amper wist hoe hij van Den Haag Centraal naar Het Plein moest lopen. Pechtold omschreef hem, met een verwijzing naar zijn Nijmeegse achtergrond, ook als een ‘Kennedy aan de Waal’. Volgens zijn oude leraar Nederlands gold Rob Jetten op de debatingclub van zijn middelbare school in Uden als een debater van topklasse. De voorzitter van de D66-afdeling in ­Nijmegen verklaarde dat we Jetten moesten zien als een ‘Mbappé, Messi of Neymar’ in de politiek.

Dat is natuurlijk niet zo mooi, voor Rob Jetten. Hij moet het allemaal nog bewijzen, maar intussen staat hij al van top tot teen ingevuld voor de camera’s en is het hele land razend nieuwsgierig naar wat er klopt van de vooruitgesnelde roem. En ook naar wat er níét van klopt – want dat vinden we nu eenmaal leuker.

Iets daarvan proefde je in de commentaren na zijn eerste interviews. Hij had alle antwoorden ingestudeerd en zei steeds hetzelfde. Hij was wel erg keurig, had wel een heel strak pak aan, op die bril was ook flink gestudeerd en met dat haar kon hij zo in het modellenboek van de kapper. Hij dreef Jeroen Pauw dinsdag tot wanhoop met antwoorden van een 60-jarige routinier in het vak. Binnen een paar uur had Rob zijn bijnaam te pakken: Robot Jetten. Dat was nog een stuk sneller dan het ‘kereltje Pechtold’ waarmee zijn voorganger al vroeg werd opgezadeld.

Rob Jetten is nog maar net begonnen en moet zich nu al bevrijden van talloze stereotypen en frames. Daar komt bij dat hij pas 31 jaar oud is. Opeens viel het Binnenhof­watchers op dat er nu zes fractieleiders zijn van onder de veertig, met Rob Jetten als jeune premier. Omdat hij uit Brabant komt, net als Klaas Dijkhoff, Lilian Marijnissen en Jesse Klaver is Rob Jetten nu ook de aanvoerder van de Brabantse hausse in de Tweede Kamer: ‘Brabo’s de baas op Haags pluche’, kopte BN DeStem trots.

Twee lhtb’ers meer aan de top van een politieke partij en Jetten was ook nog benoemd tot de trotse leider van de homo-opmars in de Haagse politiek, maar dat bleef hem gelukkig bespaard.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, dook er ook nog een filmpje op waarin je Jetten zag joggen, terwijl hij over het klimaat sprak. Dat leek, was ze bij de NOS opgevallen, wel een beetje op het filmpje waarin Hans van Mierlo – de godfather van D66 – in 1966 over straat liep in Amsterdam, terwijl hij uitlegde wat er allemaal moest veranderen – Van Mierlo was geen jogger.

Niet eerder ging een nieuwe fractieleider zo zwaarbeladen van start. Als Rob Jetten onder al die last niet bezwijkt, is hij een groot politiek talent.

Meer over