LezersbrievenVrijdag 7 juni

Risico’s zijn moeilijk in te schatten, maar ik ben toch blij dat professionals ons adviseren

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 7 juni.

 In Appelscha aan de Wester Es zijn door de zware onweersbui ruim tien oude beuken van een laan aan een kant van de weg omgewaaid. Enkele huizen werden beschadigd.  Beeld Harry Cock
In Appelscha aan de Wester Es zijn door de zware onweersbui ruim tien oude beuken van een laan aan een kant van de weg omgewaaid. Enkele huizen werden beschadigd.Beeld Harry Cock

Brief van de dag: Goed advies

‘De gekken zijn losgebroken’, hoorde ik, toen ik vanochtend een beker koffie bestelde. ‘Zo iemand laat je toch niet vrij rondlopen?’ Het is het gesprek van de dag. De in Den Dolder gevestigde kliniek van Michael P. heeft nog een fout gemaakt. Een schizofrene man kwam niet meer terug van zijn uurtje verlof. Ook in Groningen, waar ik woon, zijn mensen bang. In mijn wijk is onlangs een hardloper neergestoken. De politie houdt rekening met een willekeurige daad; iedereen kan het volgende slachtoffer zijn. Gevolg: ramen dicht, deur op slot. Onterecht, een dag voor de moord liep je niet minder risico dan de dag erna.

Anderzijds vinden mensen het geen probleem tegen het advies in dat bij code oranje hoort, de schoonfamilie te bezoeken. Door een vallende boom op een rijdende auto, raakte in Overijssel iemand gewond. Blijkt het ­toch een goed advies te zijn.

In Den Dolder loopt een gek, in Groningen worden mensen vermoord, in Overijssel vallen bomen om. Risico’s zijn moeilijk in te schatten, maar ik ben toch blij dat professionals ons adviseren. Natuurlijk, die kunnen het, zoals in Den Dolder gebeurde, verkeerd inschatten. Maar als een piloot een fout maakt, betekent dat nog niet dat jan en alleman beter zijn in het besturen van vliegtuigen. Of ben ik nou gek?

Simon van der Vliegen, Groningen

Kloven

De kloof die het pensioenstelsel onrechtvaardig en onhoudbaar maakt, is natuurlijk een kloof tussen rijk en arm zoals Koen Haegens het zo treffend zegt in de Volkskrant (Economie, 6 juni) en geen generatiekloof.

Het zojuist gepresenteerde akkoord doet geen recht aan een eerlijke verdeling van de lasten. Het biedt op de lange termijn weinig ­zekerheid. Als er weer een crisis komt, zijn de mensen met een kleine beurs weer de dupe. Waarom wordt niet gekeken naar het aantal jaren dat iemand gewerkt heeft? De mensen met zware beroepen beginnen meestal eerder met werken dan onze academici en hbo-opgeleiden.

Ik ben op 16-jarige leeftijd begonnen met werken, helaas konden vrouwen pas vanaf hun 25ste jaar pensioen opbouwen (over deze ongelijkheid hoor ik de mannenbroeders ­onderhandelaars helaas niet).

Dirkje Voskuil (63)

Tegenwicht

Ja meneer De Waard (Economie, 6 juni), een kleine groep van slechts 1 miljoen FNV-leden met een gemiddeld hoge leeftijd gaat in een ­referendum stemmen over het pensioenakkoord en andere Nederlanders die geen lid van die club (willen) zijn, stemmen niet mee. Dat heet verenigingsdemocratie: de leden bepalen wat het standpunt van hun vereniging is. Maar hoe zit dat aan de andere kant van de tafel?

Bij de VNO-NCW wordt de dienst uitgemaakt door een klein clubje mannen met een gemiddelde leeftijd die nog hoger is dan die van de FNV. Hun invloed is vele malen groter dan die van de miljoen leden van de FNV, zie de Volkskrant-lijst van meest invloedrijke Nederlanders. Die nemen dagelijks beslissingen die het leven van miljoenen Nederlanders (en anderen) raken en daar is geen enkele vorm van democratie bij. Geef mij dan maar de FNV die probeert daar enig tegenwicht tegen te bieden.

Willem Bos, Amsterdam

Reclame

Goed dat minister Slob nu reclame op de publieke zender tot 20 uur ’s avonds wil verbieden, maar kan hij dan tevens de publieke omroep verbieden promotiefilmpjes uit te zenden voor programma’s later die dag of in de komende week? Vroeger kon je na het uitzitten van de Ster-reclame eindelijk naar het achtuurjournaal kijken, nu moet je nog

5 minuten of langer die irritante aankondigingen aanzien van bijvoorbeeld Flikken Maastricht, Opsporing verzocht of andere programma’s die ik niet wil zien. Gelukkig kun je door een paar minuten later de tv aan te zetten en dan het gewenste programma terug te kijken, de reclame overslaan. Ik dacht dat zendtijd duur was, waarom mogen de publieke omroepen dan 5 minuten in primetime overbodige aankondigingen uitzenden van hun eigen programma’s?

Arjan Gelderblom, Nuenen

Afstand

Eergisteren vloog (!) het Nederlands team naar Guimarães, een afstand van 60 kilometers: schandalig. Met de bus was het minder dan een uur rijden vanaf het trainingskamp. Het zou de KNVB sieren om 100 duizend euro te schenken aan het WNF.

Jan van Ewijk, Hoofddorp

Prijzengeld

Het is wel opmerkelijk dat de Australische voetbalvrouwen juridische actie gaan ondernemen voor een verhoging van het prijzengeld in het vrouwenvoetbal, ze weten zelf ook wel dat dat niet mogelijk is. Het klinkt misschien seksistisch, maar er zijn gewoon te weinig mensen geïnteresseerd in het vrouwenvoetbal. De Fifa kan moeilijk het prijzengeld verhogen als er niet genoeg inkomsten tegenover staan. De meeste inkomsten voor de Fifa komen van sponsors, die bereid zijn meer te betalen wanneer meer mensen kijken, en uit kaartenverkoop. Kortom, een verhoging van het prijzengeld is geen optie zolang veel minder mensen naar het vrouwenvoetbal kijken.

Jan van Loon, Soest

Rookvrij

Heel goed dat staatssecretaris Blokhuis het roken op scholen eindelijk serieus aanpakt. En ook dat de stadions rookvrij worden. Maar deze locaties scoren makkelijk, omdat het zo voor de hand ligt de rookcultuur daar uit de bannen. De staatssecretaris zou pas echt een deuk in een pakje boter slaan als hij eindelijk de horeca-terrassen volledig rookvrij zou maken.

Fons Nijpels, oud-voorz. Clean Air Nederland

Meer over