OpinieLezersbrieven

Respecteer voltooid leven

De ingezonden lezersbrieven van zondag 2 februari.

Redactie
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA), prof. dr. Jeroen Geurts (bestuursvoorzitter ZonMw) en Els van Wijngaarden tijdens de presentatie van het onderzoeksrapport Voltooid leven Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA), prof. dr. Jeroen Geurts (bestuursvoorzitter ZonMw) en Els van Wijngaarden tijdens de presentatie van het onderzoeksrapport Voltooid levenBeeld ANP

Brief van de Dag

Het debat over voltooid leven roept bij mij elke keer weer de vraag op waarom er aan de voorkant van het leven alles mag en aan het einde de vrije wil nauwelijks meer telt. Wie een kinderwens heeft mag alles uit de kast halen om die wens in vervulling te laten gaan. Als alle medische buitennatuurlijke ingrepen zoals ivf en andere technieken zonder succes zijn toegepast, rest er nog donorschap, draagmoederschap of adoptie.

Ethische bezwaren zijn er nauwelijks want het doel heiligt de middelen en iedereen beslist immers zelf of hij deze middelen wil inzetten. Daartegenover heeft men bij ongewenste zwangerschap -- onvoltooid leven – de morning-after pil en eventueel een abortus, en ook dat is maatschappelijk geaccepteerd.

Hoe anders is dat bij mensen met voltooid leven of anderszins waarbij iemand de wens heeft niet verder te willen leven om redenen die even goed legitiem kunnen zijn. Waarom is de medische wetenschap zo gericht op levens te verlengen waarbij de kwaliteit van leven meestal sterk wordt verminderd. Prima voor mensen die dit zelf willen, maar laat degenen die vinden dat hun leven voltooid is niet in de kou staan en laat ook hun wens in vervulling gaan.

Het is niet realistisch om te denken dat mensen die hun leven als voltooid beschouwen, met meer zorg en meer aandacht weer zin in het leven krijgen. Zij beseffen dat leven eindig is, accepteren dat en verdienen respect.

Gerda Godrie-van Gils, Etten-Leur

BMW

Hilarische foto van die Brit die met 2 Union-Jacks op z’n karretje door Londen raast (Ten eerste, 1 februari). Dat karretje is een BMW Isetta uit de jaren ’50 toen de EEG nog niet of net wel bestond (1957). Tegenwoordig is BMW eigenaar van Mini én Rolls Royce. En die Brit maar ‘razen’ met z’n vlaggen in zijn Duitse pruttel van 250 cc.

Hein Jongbloed, Zoetermeer

Correspondent

Ik hoop voor ons als Volkskrant-lezers dat Patrick van IJzendoorn een ‘settled status’ heeft verworven in het Verenigd Koninkrijk. Wie anders houdt ons anders zo stijlvol op de hoogte van dat zo onnavolgbare volk?

Hans Petersen, Utrecht

Engelse taal

Nu Engeland zich definitief heeft afgezonderd van Europa, moeten wij dat omgekeerd ook maar doen door een boycot (sic!) van de Engels, in ieder geval als omgangstaal in het Europees Parlement.

Laten we vanaf nu het Frans weer omarmen als Lingua Franca. Als Engeland kennelijk wil terugkeren naar de 19de eeuw, dan moeten wij maar weer de internationale omgangstaal die in die eeuw werd gebezigd in ere herstellen. Daarmee is het ook een huldebetoon aan de Franse taal en aan het dientengevolge noodzakelijke gedegen Franse onderwijs, zoals ik dat, nog net voor de Mammoetwet uit, vanaf de derde of vierde klas lagere school tot aan mijn eindexamen genoten heb: Allons enfants . . .

Dan nog een waarschuwing (of hint voor de Engelsen): om de torenhoge kosten van Brexit terug te verdienen, zou voor elk Engels woord dat wij als ‘bloody foreigners’ in den vervolge in de mond nemen, op z’n minst een penny als vergoeding voor gebruik kunnen worden gevraagd.

Jan Willem van Beusekom, Diepenheim

Rouvoet

André Rouvoet vindt het logisch dat zorgverzekeraars lastige beslissingen nemen in de zorg, omdat de politiek daar volgens hem niet toe in staat is (Economie, 31 januari). Hij stipt daarbij onbedoeld een weeffout aan in het zorgstelsel: zorgverzekeraars spelen als private partij een centrale rol in de organisatie van de zorg, maar de democratische toetsing van hun beleid schiet ernstig tekort.

Het zou goed zijn als burgers meer vat krijgen op het beleid van verzekeraars. Door een betere controle door de politiek, of door hen een directe stem te geven − geïnspireerd op de verkiezing van de waterschappen​. Dat draagt meteen bij aan de oplossing van een ander probleem zoals door Rouvoet gesignaleerd: dat het imago van de zorgverzekeraars zo slecht is.

Rob Baltussen, Nijmegen

Rijn

Hans van Maanen schrijft in zijn ‘Grote encyclopedie van misvattingen’ dat de Rijn niet bij Lobith maar bij Spijk ons land binnenstroomt. (Wetenschap, 1 februari). Ook deze bewering klopt niet. De Rhein of Niederrhein stroomt niet dóór, maar langs het Gelderse Spijk en daarna langs Tolkamer. Bij Millingen aan de Rijn penetreert de rivier pas daadwerkelijk Nederland. Daarvoor is het een grensrivier die van Spijk tot aan Millingen aan de Rijn bekendstaat als het Bijlands(ch) Kanaal.

In Nederland stroomt het meeste water onder de naam de Waal verder en kabbelt de rest van het water onder de namen Pannerdensch Kanaal, de Nederrijn en zijrivier de IJssel plus de Lek door Nederland, om uiteindelijk in de Nieuwe Maas te eindigen. Formeel bestaat de rivierennaam Rijn niet meer in Nederland. Je kunt daarom beter stellen dat de namen Rhein en Rijn bij Spijk definitief van de kaart zijn verdwenen en dat die waterstroom bij ‘Millingen aan de voormalige Rijn’’ons land binnenkomt.

Peter de Kort, Nijmegen

Boodschappen

Bij alle tips die gegeven werden hoe te besparen op dagelijkse boodschappen (Economie, 31 januari), mis ik een belangrijke: doe geen boodschappen met een lege maag. Geheid dat je etenswaren koopt, die je had laten liggen wanneer je net gegeten had.

Marja Willems, Lichtenvoorde

Meer over