Week van de hoofdredacteurpieter klok

Rekkelijken en preciezen

null Beeld

‘Als je een Duitser zegt dat hij moet springen, dan zal hij je vragen: hoe hoog? Een Nederlander vraagt: waarom?’, zei Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie en lid van het Outbreak Management Team, deze week in het AD

Volgens Voss is de Nederlandse anti-autoritaire mentaliteit een van de redenen dat het coronavirus hier zo welig kan tieren. De inwoners van zijn geboorteland, Duitsland, stellen geen vragen maar volgen gewoon de instructies op. Nederlanders willen eerst overtuigd worden. Autoritaire regimes hebben een duidelijk voordeel als een pandemie moet worden bestreden laat ook China zien, waar het virus nagenoeg is uitgeroeid. 

Normaal gesproken is de Nederlandse traditie om alles grondig uit te discussiëren net zo lang tot we een voor iedereen aanvaardbaar compromis hebben gesloten onze grote kracht. Het poldermodel werd wereldwijd geroemd. 

In tijden van corona werkt dit model minder goed. Er is eenvoudigweg te weinig bekend over het virus om te bepalen wat het beste compromis is en dan wisselen de inzichten ook nog eens met de dag. En dus ontaardt het poldermodel meer en meer in een ander typisch Hollands fenomeen, een bijna religieuze strijd tussen de rekkelijken en de preciezen. 

Beide kampen bestoken ons met kritische epistels. ‘Wat is er met jullie aan de hand? De Volkskrant lijkt wel een propagandablaadje te worden waarbij u aan de kant van de preciezen staat’, mailde een lezer deze week. Hij vond de ingrepen van het kabinet zwaar overtrokken, want we hadden hier volgens hem te maken met een ‘vriendelijke’ pandemie.  

Jaap Stronks van Containment.nu vindt de aanpak van kabinet en RIVM juist al maanden veel te laks. Hadden we in augustus maar ingegrepen, schreef hij, dan hadden we de besmettingscijfers laag gehouden en geen semi-lockdown hoeven afkondigen en over tweeënhalve week wellicht een totale. Tot zijn frustratie kreeg hij de afgelopen maanden veel te weinig gehoor.

Volgens Voss heeft juist het debat een desastreuze uitwerking ‘Hier discussiëren we maar door. Ik denk dat we het draagvlak voor het coronabeleid in Nederland daardoor echt kapot kunnen praten. ’

Welk overheidsbeleid het juiste is, kunnen we pas over een paar jaar definitief vaststellen, waarschijnlijk. Wij proberen u daarom vooral zo goed mogelijk te informeren over de laatste wetenschappelijke inzichten over het virus. 

Er is ook nog steeds enthousiasme over de typisch Nederlandse aanpak.‘Ik vind het cool dat de regering haar bevolking zo vertrouwt’, zei de Portugese Ecaterina Grigoriev deze week in een reportage van verslaggever Nick de Jager. ‘Zo van: wij geven je informatie, jij mag kiezen wat je ermee doet. Dat zou in Portugal nooit zo kunnen.’

Meer over