OpinieBrieven

Radeloosheid in Hongkong is begrijpelijk

De ingezonden lezersbrieven van maandag 8 juli.

Demonstranten bij een toespraak van Joshua Wong, aanvoerder van het studentenprotest, in Hong Kong. Beeld reuters
Demonstranten bij een toespraak van Joshua Wong, aanvoerder van het studentenprotest, in Hong Kong.Beeld reuters

Het is volkomen te begrijpen dat de Hongkongse jeugd radeloos is. Ze leven in een extreem ongelijk economisch systeem uit de koloniale tijd waarin de koek wordt verdeeld tussen een paar tycoons die de bevolking uitmelken.

Ze worden geregeerd door voormalige ambtenaren uit de koloniale tijd die dit systeem niet durven of kunnen openbreken. Ze zijn slachtoffer van een genadeloos onderwijssysteem waarin iedereen die niet slim of rijk genoeg is wordt afgedankt. Ze worden links en rechts voorbijgestreefd door jonge Chinezen van het vasteland die bij werkgevers in Hongkong steeds vaker de voorkeur krijgen. Ze worden verteerd door een brandend geloof in volledige democratie die al hun problemen in een klap zou oplossen. Dit in combinatie met een buitenproportionele angst en haat jegens China, niet gehinderd door veel kennis over de razendsnelle ontwikkeling van China. Hongkong hoort bij China en er is geen platform in de wereld waar Hongkongers dit kunnen aanvechten. Er is ook geen westers land dat zich zal opofferen voor deze zaak. In 2047 gaat Hongkong volledig op in China. Hoe dat gebeurt zal afhangen van de relatie tussen de twee. Met de huidige ramkoers gaat Hongkong het niet redden.

Josephine Bersee, Haarlem

Holleeder

Met verbazing las ik het dubbelinterview met Astrid Holleeder en Miljuschka Witzenhausen. Degene die hen naar het leven staat, Willem Holleeder, kan volgens moeder en dochter alsnog vanuit het cachot over hun leven en dood beschikken. Wat doet Justitie met deze informatie? Krijgt de man naast levenslange opsluiting een even lang praat-, telefoon- en algeheel communicatieverbod? Waarom het kwaad ons zo fascineert, is de kop van het artikel dat na het interview komt. Ik ben niet gefascineerd door psychopathische criminelen, wel door een rechtssysteem dat toestaat dat slachtoffers na oplegging van een zware straf aan de dader nog steeds moeten vrezen voor hun leven.

Esther Donkers, Hoogeveen

Huisgenoot P.

Een mooi compliment van huisgenoot P. aan de columnisten en hen die ze vervangen. Ikzelf lees WiBra als laatste: de kers op de taart van de krant van die dag. Jarl van der Ploeg: ik mis je. Sarah Sluimer: ik mis je nu al.

Chris Gijsberts, Malden

Sixpackman

Colin van Heezik neemt het op voor mannen die in de sportschool bezig zijn met hun hobby (Opinie, 6 juli). Deze groep kneuzen kan beter worden omschreven als ‘junks’ met ‘anorexia athletica’. Anabolengebruik zou normaal aan het worden zijn.

Het artikel slaat de plank behoorlijk mis. De meeste mannen en vrouwen met een gespierd lichaam bereiken dit door rust, reinheid en regelmaat. Die roken en drinken niet, gebruiken weinig tot geen drugs en gaan elke dag op tijd naar bed voor minimaal 8 uurtjes slaap. Dat bakje kwark in de avond is voor de eiwitsynthese tijdens de slaap. Voedseltekort zoals bij anorexia zullen ze mijden als de pest, want dat leidt tot spierafbraak. Dat ze een kantoorbaan hebben staat ze niet in de weg. 3 tot 4 keer per week een uur trainen is vaak genoeg. Een lichaam in rust bouwt spieren op. Voeding is de rest van het verhaal.

Spieropbouw voorkomt ook kantoorkwaaltjes als lage rugpijn, vermoeidheid en dichtgeslibde aderen. Alles bij elkaar supergezond. De zeer beperkte excessen daargelaten. Is Colin misschien gewoon jaloers? Snapt hij niet waarom híj er niet uitziet als Ryan Gosling ondanks zijn frequente sportschoolbezoeken door heel Europa? Wat meer eiwitten eten is de oplossing. Maar vooral; jezelf beter informeren over hoe je lichaam werkt. Je doet wat verkeerd, Colin.

Tom Luinge, Amsterdam

Telefoneren

Fijn dat het gebruik van de telefoon op de fiets nu verboden is. Nu graag een volgende verkeersregel. Om te voorkomen dat mensen op een fietspad of stil gaan staan met hun telefoon. Ik heb in één werkweek op de fiets al 7 keer een noodstop moeten maken omdat zo’n iPhone-dwaas pontificaal op de weg stond, om in straffeloze stilstand de apparatuur te betikken en te strelen. Verbieden.

Maria Rademaker, Leiden

Beste Frans

Geachte heer Timmermans, beste Frans, je verdient respect voor het feit dat je EU-principes (scheiding der machten, begrotingsdiscipline) gesteld hebt boven populariteit bij respectievelijk Oost-Europese en Italiaanse regeringsleiders. Het is een slecht voorteken voor de verdere ontwikkeling van de EU dat juist deze oppositie tegen jouw kandidatuur niet massaal weersproken is door de andere regeringsleiders. Bert Wagendorp raadt jou aan om te doen wat geflikte wielrenners doen: terugflikken. Hierbij de concretisering daarvan. Praat met Lodewijk Asscher en biedt aan om partijleider te worden nu de hoofdprijs in de EU aan je neus voorbij gegaan is. Lodewijk zal niet lang aarzelen om jouw aanbod te accepteren.

Wanneer jij – figuurlijk – je volle gewicht in de strijd werpt, wordt de campagne een doorslaand succes. Zeker wanneer je alom gerespecteerde vakmensen voor de beoogde ministersploeg voorstelt. Wouter Bos als minister van VWS, Jeroen Dijsselbloem op herhaling voor Financiën, Khadija Arib op Binnenlandse zaken, Ahmed Aboutaleb op Justitie, Lilianne Ploumen voor een tweede termijn Ontwikkelingssamenwerking en Diederik Samsom op Klimaat- en Energietransitie. Electoraal succes is verzekerd, de PvdA-wederopstanding zal daar zijn. Na twee kabinetten Timmermans ben je bij de herkansing voor de EU-hoofdfunctie onpasseerbaar. Teruggeflikt in het kwadraat.

Ludo Grégoire, Leiden

Meer over