'Raak 'm maar eventjes aan, ja, zo ja - je bent toch acteur?'

Beeld de Volkskrant

Dus dit is een sportschool. En het is al laat. Eigenlijk is iedereen al weg, maar je ging toch nog even douchen. Goed, heb je 'm? Plots zie je in je ooghoek dus twee prachtige vrouwen. Je voelt onmiddellijk een tintelende sensatie. Daar ongeveer. Nee, iets lager. Raak 'm maar eventjes aan, ja, zo ja. Kom op, iets langer. Je bent toch acteur? Leef je eens in. Kom er anders maar weer onder vandaan. Ah, kijk. Now we're talking. Goeiemorgen zeg, wie hebben we daar? Hou dit vast.

Met rode oortjes lazen de Betrouwbare Mannetjes de getuigenissen van de acteurs die de afgelopen jaren in huiselijke setting de nederpornofantasieën van castingdirector Job Gosschalk hadden moeten vertolken. De onervaren acteurs hadden er niet echt over nagedacht. Het werd gevraagd en dan deed je het gewoon. Gosschalk erkende in een aantal gevallen 'over grenzen te zijn gegaan'. De nationale mini-Weinstein was overigens niet bepaald de enige die van zijn bronstige sokkel lazerde. Britse politici, een programmaker van de VRT, zelfs voormalig DWDD-coryfee en übergutmensch Francisco van Jole bleek ook áchter de gulp iets drammerigs te hebben zitten.

We deden heus ons best om iets van de Algemene Financiële Beschouwingen te begrijpen, maar dit leidde allemaal enorm af. Dus de afschaffing van de dividendbelasting had in geen enkel verkiezingsprogramma gestaan, kost 1,4 miljard per jaar, mensen die er verstand van hebben zien er geen enkel voordeel in, en desondanks gelooft Mark Rutte er 'tot in iedere vezel' in? Ondertussen konden we geen kop koffie zetten of daar was weer een pushbericht: Hop, Amerikaanse senaatskandidaat die als 32-jarige aan een 14-jarig meisje had gezeten. Hup, comedian Louis C.K. die ook al de eigenaardige, en voor ons tot voor kort onbekende, hobby heeft om ten overstaan van vrouwen ongevraagd met de eigen tampeloer aan de slag te gaan. Het hield niet op.

Als we de afgelopen weken iets hebben geleerd dan is het dat het verschrikkelijk moeilijk is om naar buiten te komen met ervaringen van misbruik. En woensdag kwam de aap eindelijk uit de mouw. Altijd hetzelfde liedje. Natuurlijk, iedereen wist wel ongeveer dat het zo ging in het wereldje, de verhalen gingen al jaren, en toch hadden ze al die tijd gewoon hun gang kunnen gaan. VNO-NCW-baas Hans de Boer had tijdens de formatie een kattebelletje gestuurd. Of de heren wel begrepen dat big boys Shell, AkzoNobel, Unilever en Philips, weleens konden vertrekken als ze hun zin niet zouden krijgen.

Nou ja. Hij vroeg het en dus deden ze het gewoon. Ze hadden er verder ook niet echt over nagedacht. Intussen droop de spijt er vanaf. 'Een hele meloen om te slikken', vond Gert-Jan Seegers. 'Niet ons idee', haastte CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zich te zeggen. En met 'het was een besluit van ons vieren' probeerde Alexander Pechtold de schaamte nog een beetje te spreiden.

Je kan er lacherig om doen, wij konden de openhartigheid van de coalitiepartijen alleen maar steunen. Alleen Mark Rutte speelde het spel nog mee: bij het eerste dreigement volledig ingezeept onder de douche van Hans de Boer. Sportschool was het toch? En dan een beetje van dittem? Gaaf zeg, dit.

Kom op, Mark, dat buigen voor machtsmisbruik moest maar een keertje afgelopen zijn. Er zijn grenzen. Het is ook nergens voor nodig. Stond van de week nog in de Paradise Papers. Uiteindelijk willen zij ons veel liever dan wij hen. Heus, die rol is allang binnen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

De meisjes hebben rokjes aan. En ja hoor. Daar komt Sinte Maarten aan.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes: Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

Op Twitter: @Betmannetjes

Meer over