OpinieDe week van de hoofdredacteur

Que PaSa, PaCo, Donk& Co: enthousiast puzzelen met namen Paulien en Sander

Plaatsvervangend hoofdredacteur Pieter Klok en hoofdredacteur Philippe Remarque.

Heel veel inzendingen

Terwijl de Voetnoot van Grunberg alweer is gecanoniseerd in een vuistdik boekwerk – ik vertelde u daar vorige week over – hebben wij achter de schermen voorpret met de komende voorpaginacolumn. Laatst dineerde ik met Paulien Cornelisse en Sander Donkers en bogen we ons over de vele inzendingen die lezers instuurden na mijn suggestie mee te denken over een naam. Wat een feest! Er zijn er die de lezer persoonlijk willen aanspreken: (Dag mens, Bent u er al?), het duo benadrukken (Voor Stel, Duet, Combo, PopTaal), het ochtendmoment gebruiken (Goedemorgen,  Carpe diem,  De dag in, Mogguh, Ontwaak!, Goedendag, De ochtend met...) of de plaats in de krant (Vooropgesteld, Voor, Open, Voorgedacht, Op voorhand, FrontTaal). Anderen omschrijven de functie van de column (Vizier, Dagpraatje, Eén ding..., Nu dit, Blikopener, Trigger, Z.O.Z.,  Decoder, Multiversum).  Maar veruit de meesten hebben mijn opmerking dat we geen nieuwe CaMu wilden in de wind geslagen en zijn enthousiast aan het puzzelen geslagen met de namen van de auteurs. PS, Que PaSa? (‘Eigenlijk een lekker korte versie van ‘watskeburt’’, schrijft een lezeres) en Cordon komen veruit het vaakst voor. Maar daar houdt het niet op: SPAN, PauS, PaSan, Condor, Sanlientje, Cordon Bleu, de anagrammen Panda en sluier en Saai plunderen, Corendon, Lisse en Kers, SaPa, C&D, PADDO, sPaanders, Donk& Co, SanPaul, PaCo SaDo en SanPauli kwamen langs. En wat te denken van ‘Donkere Nelis’, de suggestie die Herman Vuijsje inzond?   

De keuze 

Het beste is vaak iets eenvoudigs te vinden, schreef een lezer die PS voorstelde. Dat klopt natuurlijk. Het bleek ook de wens van Paulien en Sander: een korte naam met niet te veel betekenis, ambities of pretenties, want die beperken de auteurs maar in hun vrijheid. Wat dat betreft was Voetnoot ideaal: wel enige functieomschrijving, bijna geen inhoud. Zelf ben ik na onze krankzinnige Sir Edmund-keuze qua naamgeving ook weer terug bij iets redelijk neutraals dat zich zelf met betekenis kan vullen, zoals ons lukte met V. Vandaar het katern Zaterdag. Dus ja, wij drieën voelden net als veel lezers wel wat voor PS. Kort, een vleugje namenspel, een lichte functieomschrijving, neutraal van inhoud. Maar één suggestie, ze kwam een keer in letters en een keer in cijfers voor, sprong er nog meer uit: 150. Gewoon het aantal woorden, bondig, neutraal en visueel een fijn anker (net als PS overigens). Paulien begon meteen te tekenen op stukjes papier (ik heb haar bezworen die voor het nageslacht te bewaren). De strijd gaat dus nu tussen 150 en PS. Artdirector Koos Jeremiasse maakt proefcolumns op in beide stijlen, dan gaan we kiezen. De uitkomst van deze collectieve lezersbrainstorm (hartelijk dank, ik heb als het goed is iedereen geantwoord) wordt onthuld op maandag 27 augustus. Op die dag trapt Sander Donkers de nieuwe voorpaginarubriek af. 

Schets van Paulien Cornelisse.
Schets van Paulien Cornelisse.

Vakantie

Ik ben dan in Sint-Petersburg, want ik ga op vakantie naar Rusland. Mijn vrouw en ik hebben daar als jongelingen vijf jaar gewoond. Op onze trouwdag werden we naar Huwelijkspaleis nummer 4 vervoerd in een Sovjet-limousine van het merk ZIL (Fabriek met de Naam van Lenin). We zijn er nooit meer geweest. Hoe is het na 22 jaar? Vinden we iets terug van de magie van onze jeugd? Zien onze kinderen dezelfde charme in de Russen als wij? Op hoop van zegen dan maar. De krant laat ik als altijd met een gerust hart achter. Met de organisatiekracht van chef nieuwskrant Marije Randewijk heb je eigenlijk geen hoofdredacteur nodig. En in het weekeinde keert mijn plaatsvervanger Pieter Klok terug, die dit bericht de komende weken zal schrijven. 

Op weg naar het Huwelijkspaleis.Beeld Leo Erken
Meer over