LezersbrievenMaandag 25 november

Publieke tribunes Oude Zaal waren te krap

De ingezonden lezersbrieven van maandag 25 november.

Redactie
De Oude Zaal in 1975, met op de voorgrond minister Dries van Agt van Justitie (tweede van links) en premier Joop den Uyl (derde). Beeld ANP
De Oude Zaal in 1975, met op de voorgrond minister Dries van Agt van Justitie (tweede van links) en premier Joop den Uyl (derde).Beeld ANP

Brief van de dag

In de Volkskrant van 22 november staat een artikel over de mogelijke renovatie van de Oude Zaal van de Tweede Kamer, ‘waar het parlement tot 1992 vergaderde’.

De reden om destijds te verhuizen naar een nieuwe zaal was niet alleen de krappe behuizing voor de leden. Dat was op zich wel waar, nadat de Tweede Kamer in 1956 van 100 naar 150 leden ging.

Het ging er vooral om dat de publieke tribunes veel te krap bemeten waren en niet vergroot konden worden, terwijl de belangstelling van publiek en scholieren voor de plenaire debatten steeds groter werd.

En het tapijt als ‘bloembollenveld’? Het veelkleurige tapijt − het zijn allemaal losse kleden − is bedoeld als symbool voor de veelkleurigheid van de Nederlandse samenleving. Eronder ligt een prachtige, eikenhouten dansvloer, een balzaal meer dan waardig.

Van de groene bankjes zijn er minder dan twintig over. De rest is vernietigd, omdat men wilde voorkomen dat deze voorwerpen in handen van particulieren zouden vallen. Of zouden opduiken in onder meer zalen en op beurzen.

Henk Bakker, voormalig directeur Bedrijfsvoering van de Tweede Kamer (1999 – 2016), Den Haag

Vliegschaamte

Met verbazing kennis genomen van het essay van Hidde Boersma in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Daarin zet hij zich af tegen het pleidooi van milieubeschermers om minder te vliegen. Via vliegen ontmoet je mensen van andere culturen in andere omstandigheden, dat zou ‘empathie’ voor hen opwekken en het zou een medicijn zijn tegen nationalisme en etnocentrisme.

Vliegen kan ‘cultuur opsnuiven’ zijn, maar meestal is het toch gewoon met gelijkgezinden lekker vakantie houden? Als je andere culturen wilt ontmoeten kan je beter in eigen land blijven en de Turkse overbuurman uitnodigen voor een hapje eten of vrijwilligerswerk doen in een asielcentrum in de buurt.

Rien van Waas, Bunnik

Empathie

Graag zou ik nog iets willen toevoegen aan het artikel van Hidde Boersma waarin hij uitlegt dat verre reizen de wereld een betere plek maken.

Als documentairemaker vreesde Boersma misschien voor eigen parochie te preken, maar ondanks dat ik geen verre reizen heb ondernomen, heb ik door bijvoorbeeld de documentaires van Ruben Terlou enorm veel empathie gekregen voor Chinezen, terwijl ik me daar vroeger weinig bij voor kon stellen.

Dus in plaats van verre reizen te promoten, wil ik bij deze pleiten voor meer ‘op-de-huiddocumentaires’ met het extra voordeel dat ook wordt uitgelegd hoe en waarom die situatie dáár zo is. Prachtige natuurdocumentaires nemen immers ook de noodzaak weg om zelf urenlang met een camera in de struiken te liggen.

Yvonne de Jong, Leiden

Thuisblijfschaamte

Naar aanleiding van het stuk van Hidde Boersma: Ga je schamen als je niet meer vliegt. Verre reizen maken de wereld namelijk een betere plek. Thuisblijfschaamte dus.

Marlies Rattink, Twijzelerheide

Klassenkwestie

Juist wanneer je dacht dat er geen origineel artikel over duurzaamheid meer mogelijk was, is daar het artikel van Hidde Boersma. Het opent mijn ogen over de sterke verstrengeling met sociaal-economische ongelijkheid, waar ik zelf nooit bij heb stil gestaan. Een echt antwoord op het klimaatprobleem wordt niet gegeven, maar het wordt steeds duidelijker waar we die wel kunnen vinden: bij de elite.

Marij Hartog, Rotterdam

Hersenuploaden

Het brein in stukjes snijden om de persoonlijkheid te bestuderen klinkt als een Stradivarius onder de microscoop leggen om Bach te horen.

Myriam Lipovsky, Utrecht

Een afspiegeling?

‘De KNVB stelt dat het voetbalveld een afspiegeling van de maatschappij is, met dezelfde uitwassen’. Deze stelling wordt vaak klakkeloos herhaald, maar klopt dit wel? Op de tribunes van de meeste voetbalwedstrijden zitten voornamelijk mannen en onder bestuurders en coaches heeft slechts 3 procent een migratieachtergrond. Ook is het binnen het voetbal nog steeds niet makkelijk om openlijk homoseksueel te zijn.

Wat zou het fantastisch zijn als het voetbalveld een echte afspiegeling van onze maatschappij zou worden. Dan zouden vrouwen, lhbti’ers en mensen met een migratieachtergrond niet zo sterk in hun schoenen hoeven staan om te genieten van deze geweldige sport.

Jochem Raat, Mook

Loonkloof

Afgelopen zaterdag stond de Volkskrant bol van verhalen en columns over de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Er schijnt een onverklaarbaar verschil van zo’n 8 procent in salariëring te zijn in het voordeel van mannen.

Verlaag alle salarissen van mannen met zo’n 8 procent. Werkgevers blij, vrouwen blij en die mannen, ach die hebben het Nederlands elftal weer dus die kunnen het echt wel lijden.

Piet Post, Arnhem

Meer over