OpinieCommentaar

Prins Andrew heeft #MeToo niet begrepen

Machtige mannen, prins of niet, kunnen niet meer zo gemakkelijk wegkomen met seksueel en machtsmisbruik.

Prins Andrew. Beeld EPA
Prins Andrew.Beeld EPA

Het leek een aflevering uit een toekomstig seizoen van The Crown. Prins raakt in opspraak, probeert zich te rehabiliteren in een tv-interview, laat zich verrassen door een stevige interviewer, faalt hopeloos en moet al zijn publieke taken neerleggen. Hij trekt zich terug op zijn kasteel, in de hoop dat de Amerikaanse justitie hem met rust laat.

Natuurlijk moet de beschuldiging dat prins Andrew seks had met een destijds 17-jarig meisje nog worden bewezen. Maar zijn verdediging maakte zo’n onwaarachtige en gevoelloze indruk dat hij elke geloofwaardigheid heeft verloren.

Het is tegenwoordig niet eenvoudig een royal te zijn. Enerzijds moet een lid van de koninklijke familie menselijk en warm zijn om contact met ‘het volk’ te maken. Anderzijds moet hij een zekere afstand bewaren om de glans van de monarchie te overeind te houden. De inmiddels 93-jarige koningin Elizabeth verstaat deze kunst. Ze doorstond een crisis na de dood van prinses Diana, toen ook haar gevoelloosheid werd verweten, maar herstelde zich wonderwel.

Tegenwoordig is ze een symbool van nationale eenheid in een verdeeld en ruziënd land. Volgens een poll vindt 72 procent van de Britten dat ze het goed doet, een cijfer waarvoor ‘politici een moord zouden plegen’, zoals The Economist schreef. Andrew heeft het koningshuis ongetwijfeld schade berokkend, maar zolang Elizabeth aan het roer staat, kan het tegen een stootje.

Aan Andrew daarentegen lijkt de moderne tijd geheel voorbij gegaan. Hij gedroeg zich als een horkerige prins uit de jaren vijftig of eerder, toen de media koninklijke schandalen nog liefdevol onder het tapijt veegden. Ook de boodschap van #MeToo leek hij niet begrepen te hebben. De beweging is soms terecht bekritiseerd omdat de reputatie van sommige mannen via de media werd verwoest, zonder dat beschuldigingen bewezen waren. Maar de affaires rond Harvey Weinstein, Jeffrey Epstein en, in diens kielzog, prins Andrew laten de positieve kant van #MeToo zien. Machtige mannen kunnen niet meer zo gemakkelijk wegkomen met seksueel en machtsmisbruik.

Dat geldt zelfs voor prinsen, zoals Andrew nu tot zijn schade ondervindt.

Meer over