Opinie

Premier Rutte, bezoek eens een asielzoekerscentrum

Tahmina Akefi en Sander Terphuis, beiden ooit naar Nederland gevlucht, vinden het hoog tijd dat premier Mark Rutte eens een asielzoekerscentrum bezoekt.

Tahmina Akefi en Sander Terphuis
Een asielzoekerscentrum in Gilze. Beeld anp
Een asielzoekerscentrum in Gilze.Beeld anp

Geachte heer Rutte,

Wij, Tahmina Akefi gevlucht uit Afghanistan en Sander Terphuis gevlucht uit Iran, roepen u op om als premier van alle Nederlanders een bezoek te brengen aan een asielzoekerscentrum.

Enkele jaren geleden ontvluchtten wij ons vaderland vanwege onveiligheid en onderdrukking. Wij zochten een veilig toevluchtsoord, waar we in vrijheid en zonder angst konden leven. In Nederland bouwden we een nieuw leven op. Dit koud kikkerlandje werd ons geliefde thuisland. Wij zijn nog altijd Nederland dankbaar dat we de kans kregen in vrijheid en veiligheid een nieuwe start te maken. Het vluchten betekent achterlaten; achterlaten van onze geboortestad, het ouderlijk huis, vrienden en familie en de bakker om de hoek.

Verlangen naar vrijheid en veiligheid

Hoewel het verlangen naar vrijheid en veiligheid zeer sterk was, betekende het vluchten vooral onzekerheid, angst en kwetsbaarheid. De eerste dagen en weken van ons verblijf in Nederland voelden koud aan. Niet zozeer vanwege de lage temperatuur, maar meer door het verlangen naar affectie en menselijkheid. Als vluchteling laat je heel veel achter en raak je zoveel kwijt. Daarom nemen bij vluchtelingen de wanhoop en radeloosheid vaak de overhand. Dit hebben wij zelf aan de lijve ondervonden toen we ons vaderland ontvluchtten op weg naar een onzekere toekomst.

Syrië wordt nu ruim vier jaar geteisterd door burgeroorlog en geweld met ruim tweehonderdduizend slachtoffers en enkele miljoenen mannen vrouwen en kinderen die op de vlucht zijn geslagen. De vluchtelingenkampen in de buurlanden van Syrië zijn overvol. Gezinnen die gedwongen enkele jaren in deze overvolle kampen verblijven, waar een tekort is aan primaire behoeftes als voedsel en medicijnen. In de zomer de rattenbeten in de kuiten van kinderen, en in de winter de stormen rond de tenten van vluchtelingen met als gevolg dode baby's en kinderen. Dit tekent de rauwe werkelijkheid in die vluchtelingenkampen.Desondanks wil het kabinet op termijn alle asielzoekers terugsturen; opvang uitsluitend in de regio.

Hulptekorten dwingen bovendien sommige jonge Syrische vrouwen in de vluchtelingenkampen tot overlevingsseks. Maar het is allemaal ver van ons vandaan. Toch was daar onlangs de foto van Aylan Kurdi, de Syrische peuter die dood op het Turkse strand lag. Die foto heeft ons des te meer doen beseffen wat voor tragedie er eigenlijk plaatsvindt. Voor die tragedie mogen we onze ogen niet sluiten.

Particuliere initiatieven

Er zijn diverse particuliere initiatieven gaande in ons land om de oorlogsvluchtelingen uit o.a. Syrië en Irak te helpen. Deze mensen zijn wij zeer dankbaar. Dit raakt de essentie van humaniteit en beschaving. Maar er zijn ook geluiden in de samenleving die oproepen tot het sluiten van de grenzen en het uitzetten van alle vluchtelingen. Vluchtelingen zijn moedige mensen, die hun dromen willen waarmaken. Ook voor ons was het vluchten niet gemakkelijk. We hebben echter niet stil gezeten. Wij staken de handen uit de mouwen om te bouwen aan een sterker Nederland.

Vluchtelingen zijn geen terroristen. Het zijn de eerste slachtoffers van terreur. Zij streven net als u hun geluk na. Als het gaat om het vinden van humane oplossingen voor de vluchtelingencrisis staan in feite de electorale overwegingen in de weg. In Den Haag is de blik gericht op de volgende stembusgang. Dit mag echter nimmer boven het beschermen van fundamentele mensenrechten gaan; niet in onze rechtsstaat waar recht en respect voor ieder mens als uitgangspunt dient voor uw kabinet.

Oproep

Staatsecretaris Dijkhoff riep onlangs stoere burgemeesters, wethouders en raadsleden op extra opvangplaatsen voor vluchtelingen te creëren. Ons verzoek aan u is om dit stoere voorbeeld te volgen en langs te gaan bij een asielzoekerscentrum. Uw bezoek betekent voor deze mensen een warm gevoel, kracht en genegenheid, en zoveel meer. Wij willen u vragen om nu onmiskenbaar en onvoorwaardelijk te kiezen voor mensenrechten en voor oorlogsvluchtelingen.

Daarom ons verzoek aan u om een bezoek te brengen aan een asielzoekerscentrum; bijvoorbeeld aan het asielzoekerscentrum, waar wij zaten tijdens onze asielprocedure. Laat aan de samenleving zien dat u deze mensen niet laat vallen.

Tahmina Akefi is Afghaanse vluchteling en schrijfster.
Sander Terphuis is Iraanse vluchteling en PvdA-lid.

undefined

Meer over