LezersbrievenVrijdag 14 december

Poppetjes zijn slechts kostenpost

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 14 december.

Twee Google-medewerkers op het Europese hoofdkantoor in Dublin. ‘Google biedt zijn personeel wél aangename werkruimtes.’ Beeld AP
Twee Google-medewerkers op het Europese hoofdkantoor in Dublin. ‘Google biedt zijn personeel wél aangename werkruimtes.’Beeld AP

Brief van de dag: respect voor de mensen aan het bed

In haar column ‘Ziekenhuiszorgen’ (O&D, 12 december) schrijft Marjon Bolwijn: ‘Een eigen ruimte voor het personeel is de architect vergeten.’ Ik denk niet dat de architect het is vergeten want ik werk in een ziekenhuis dat bijna twee jaar geleden nieuw is opgeleverd en daar zijn ook geen werkruimtes voor het personeel. Er is wel een personeelsrestaurant maar daar is slechts plaats voor zo’n 60 personen (in een ziekenhuis met ruim 1.400 medewerkers).

Het is een van de symptomen van het beleid van een nieuw soort managers in de zorg waarvan de eersten zich zo’n 15 jaar geleden aandienden. Tekenend voor die generatie is dat, waar voorheen je personeel je kapitaal was, het tegenwoordig als een kostenpost wordt gezien. Men bezigt de term poppetjes als het over personeel gaat, een goed poppetje is flexibel, multi-inzetbaar en goedkoop.

Alles gaat top-down, men ontwerpt systemen waarbij zo efficiënt mogelijk gewerkt wordt, alles vanachter het bureau is vormgegeven en vaak voorbij wordt gegaan aan de kunde en ervaring van mensen op de werkvloer. Ik denk dat zo’n manier van managen heel goed werkt in de krokettenfabriek maar niet in de zorg.

In de column van Marjon Bolwijn rekent een teammanager op een nieuwe aanwas van verpleegkundigen omdat de mensen zullen inzien dat er iemand moet zijn die voor hun moeder of vader gaat zorgen. Dat inzicht zal niet komen als er niets verandert in het management van de zieken- en verpleeghuizen. Pas als er respect is, waardering en zorg voor met name de mensen die aan het bed staan, pas dan zal er iets veranderen.

Erzsi Vucsán, Zaandam

Theresa May

We hadden een IJzeren Dame in de persoon van Margaret Thatcher. Maar zij had geen tegenstanders als Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg. Theresa May gaat wat mij betreft voor de eretitel Stalen Dame. Ongeacht de uitkomst van het Brexitdebat.

Bert Wildering, Enschede

‘Ik heb jullie begrepen’

Complimenten voor Roderik van Griekens mooie analyse van Macrons gemankeerde rede tot het Franse volk (Ten eerste, 12 december). Maar ‘Je vous ai compris’ (‘Ik heb jullie begrepen’) als openingszin zou niet zo handig zijn gekozen. Daarvoor is deze zinsnede uit Charles de Gaulles toespraak tot Europeanen en Algerijnen in Algiers op 4 juni 1958 te beladen. Punt is dat nooit helemaal duidelijk is geworden wat Macrons illustere voorganger precies bedoelde. Bleef Algerije Frans gebied? Zou het onafhankelijk worden? Of via een associatieverdrag met de metropool verbonden blijven? De Franse bevolking van Algerije, ‘pieds noirs’, koesterde de hoop op een vlot en vreedzaam einde aan een bloedige oorlog. Dit bleek een illusie. Bij de onafhankelijkheid van Algerije in 1962 werden ze verjaagd uit het land waar ze waren geboren en getogen. Tegenwoordig noemen we zoiets etnische zuivering. De rijke bovenlaag van kolonisten – de colons – had haar bezittingen toen al veiliggesteld. Juist de lagere blanke middenklasse, die ‘petits blancs’, was de klos. Net zoals de gele hesjes nu.

Niek Pas, historicus, UvA

Alles wordt duurder

Over de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting was de verontwaardiging groot, zowel bij de oppositie als in de media en onder de bevolking. Per 1 januari wordt alles duurder: verhoging van de btw op eerste levensbehoeften, stijging van energie- en zorgkosten, terwijl de toeslagen omlaag gaan. Wie hoor ik daarover? Het kabinet zegt dat de koopkracht er niet op achteruit gaat. Maar hoe gaat dit gecompenseerd worden? Met een belastingverlaging waarvan alleen de hogere inkomens profiteren? Eén ding is zeker, dit alles ga ik voelen in mijn portemonnee, terwijl het afschaffen van de dividendbelasting daarop geen directe invloed had gehad.

J. Duin, Amsterdam

Morfinepomp

Kees de Jong schrijft (Geachte redactie, 13 december) dat pijnstilling door middel van een morfinepomp voor zijn terminaal zieke moeder een reden was in het ziekenhuis te willen sterven in plaats van in de eigen vertrouwde omgeving. Ik weet niet wanneer dit heeft plaatsgevonden maar gelukkig is pijnstilling (palliatieve zorg) allang geen reden meer om in een ziekenhuis opgenomen te moeten worden. Een morfinepomp, door de patiënt zelf te bedienen, een goede, betrokken huisarts en wijkverpleging maken dat, zonder pijn, thuis vredig sterven mogelijk is.

Frans Leliveld, Amsterdam

Gebalde vuist

In de krant van dinsdag 11 december heeft Bert Wagendorp het over de gebalde vuist van Frans Timmermans. Maar is een vuist niet per definitie gebald? Of kan er ook sprake zijn van een ongebalde vuist?

Theo Maassen, Eindhoven

Lea van Walcheren

Dank voor de mooie foto’s van de poezen op de Amsterdamse poezenboot (Uitgelicht, 11 december). Bij het commentaar bij ‘Kasumi’ kon ik een glimlach van herkenning niet onderdrukken. Mijn moeder had destijds een mooie chique Pers compleet met stamboom. Deze (voluit geheten) ‘Lea van Walcheren’ had ook de storende gewoonte steevast, letterlijk, naast de pot te piesen.

Bert Ten Holter, Prinsenbeek

Meer over