Poetin begaat de zwaarste internationale misdaad

Deze week deed president Poetin een hoogst merkwaardige uitspraak. Volgens hem zou een NAVO-eenheid actief meevechten aan de zijde van het Oekraïense leger en zou de NAVO zich agressief tegenover Rusland opstellen.

H. Wynaendts
null Beeld ANP
Beeld ANP

Allicht zal de oud-KGB'er hebben gedacht dat hoe groter de leugen des te groter de kans is dat deze wordt geloofd. Sinds de processen van Neurenberg na de Tweede Wereldoorlog tegen de nazi-leiders is echter volstrekt duidelijk wat agressie inhoudt en wie als agressor moet worden aangemerkt.

Ondanks ontkenningen van Moskou zijn de bewijzen van de recente Russische militaire interventie in Oekraïne in overvloed aanwezig. De Krim is al bij Rusland gevoegd en de beweringen van Moskou alsof het thans bij de strijd in het oosten van Oekraïne zou gaan om Russische vrijwilligers zonder binding met de Russische regering vallen in dezelfde categorie als de ontkenningen destijds van nazi-Duitsland tijdens de Spaanse burgeroorlog dat het iets te maken zou hebben met het optreden van het Legioen Condor, onder meer berucht door de vernietiging van Guernica.

Door het International Military Tribunal van Neurenberg is vastgelegd dat 'to initiate a war of aggression ... is the supreme international crime'.

In Neurenberg betrof de aanklacht tegen de nazi-leiders dan ook 'participation in a common plan or conspiracy for the accomplishment of a crime against peace', en 'planning, preparation, initiation or waging a war of aggression and other crimes against peace'. Duidelijker kan het niet.

Recentelijker is in 2002 in het Statuut van het Internationaal Strafhof vastgelegd dat agressie een van 'the most serious crimes of concern to the international community' is.

De Russische militaire inmenging in Oekraïne, waar inmiddels meer dan 5.000 militairen en burgers de dood hebben gevonden, om maar te zwijgen van het aantal gewonden en de grootscheepse vernietiging van have en goed, kan bezwaarlijk anders gekwalificeerd worden dan agressie tegen Oekraïne en dient als zodanig te worden beschouwd als 'a supreme international crime'. Daarvoor is president Poetin ondanks zijn manipulatie van de feiten verantwoordelijk, met alle gevolgen van dien.

H. Wynaendts was van 1986 tot 1989 directeur-generaal Politieke Zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken en van 1989-1997 ambassadeur van Nederland in Parijs.

Meer over