OpinieCommentaar

Persoonlijke blokkades en emoties belasten de vorming van een college van B en W in Rotterdam

Hans Wansink
Leefbaar Rotterdam-leider Joost Eerdmans Beeld ANP
Leefbaar Rotterdam-leider Joost EerdmansBeeld ANP

Het contrast tussen de gemeenten Den Haag en Rotterdam is opmerkelijk. In de hofstad werd vrij soepel een pluriform college van wethouders samengesteld met een ereplaats voor winnaar en nieuwkomer Groep de Mos. In de Maasstad viel de grootste partij Leefbaar Rotterdam buiten de boot, net als nieuwkomers Denk en Nida.

Beide steden hadden informateurs ingeschakeld om in een versnipperd politiek landschap een weg te plaveien naar een werkbaar stadsbestuur. VVD-bemiddelaars Hans Wiegel en Edith Schippers kwamen er in Den Haag uit met een college van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks, de grootste vier partijen met een meerderheid van 26 zetels .

Rotterdamse informateurs Paul Rosenmöller (GroenLinks) en Pieter Duisenberg (VVD) presenteerden gisteren een eindadvies met een ‘raamwerk’, op basis waarvan VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP de komende weken gaan onderhandelen. Dat moet dan een akkoord opleveren voor een college met tien wethouders met een minimale meerderheid van 23 van de 45 zetels.

Joost Eerdmans, leider van Leefbaar Rotterdam, met elf zetels ruim twee keer zo groot als VVD, D66, GroenLinks en PvdA (elk vijf zetels), spreekt van het ‘bedrog van Rotterdam’. Maar de informateurs bezweren dat ze ‘ongelooflijk veel energie’ hebben gestoken in een combinatie met Leefbaar.

Die combinatie is niet gestrand vanwege onoverkomelijke inhoudelijke verschillen, maar vanwege emoties en persoonlijke blokkades, symptomen van een verziekte politieke cultuur. Rosenmöller en Duisenberg riepen gisteren dan ook alle betrokkenen op de verhoudingen te normaliseren. Voor de vanouds nuchtere Rotterdammers zou het inderdaad een zegen zijn als het debat over de toekomst van de stad voortaan op een normale toonhoogte wordt gevoerd.

Zonder Leefbaar en Denk, de grote winnaars in Rotterdam-Zuid, Hoogvliet en de buitenwijken, zal het nieuwe college ook geografisch een centrumcoalitie zijn. Voor het draagvlak van het stadsbestuur is dat ongunstig. Een dichtgetimmerd akkoord, kadaverdiscipline voor de coalitiepartijen en een ongeremde oppositie van de buitenstaanders zijn het onprettige vooruitzicht. Arme Rotterdammers.

Meer over