De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Pas als de uitslag boven elke twijfel verheven is, roepen wij een winnaar uit

null Beeld

Donderdagavond laat hing ik op de bank, murw gebeukt door de stortvloed aan data die CNN-presentator John King over zijn kijkers uitstrooit. De statistieken bleven eigenlijk al urenlang hetzelfde, maar naar bed gaan durfde ik niet. Stel je voor dat er toch ineens een uitslag zou zijn in Pennsylvania of Georgia, dan zouden we niet alleen als de wiedeweerga versterkingen moeten laten aanrukken om onze sites en app van het laatste nieuws te voorzien, maar ook de krant overmaken. 

Net toen duidelijk was geworden dat er waarschijnlijk geen uitslagen meer zouden komen, kwam de mededeling dat de president elk moment kon gaan speechen. Nog langer wakker blijven dus. 

De Amerikaanse verkiezingen verslaan was altijd al ingewikkeld. Door het tijdsverschil kunnen we in de krant van de volgende dag nooit vertellen wie gewonnen heeft. De krant gaat rond 11 uur al naar de drukker, de uitslag wordt meestal in de vroege ochtend pas bekend. Hierdoor is de papieren krant van woensdag altijd verouderd. 

De voorpagina van de digitale krant van afgelopen woensdag. Beeld
De voorpagina van de digitale krant van afgelopen woensdag.

Sinds de verkiezingen van 2012 hebben we gelukkig ook een digitale krant, die pas om 5 uur gepubliceerd hoeft te worden. Nadat de avondploeg dinsdag om middernacht was vertrokken, trad om 4 uur een ochtendploeg aan onder leiding van adjunct-hoofdredacteur Marije Randewijk, die als de wiedeweerga een nieuwe krant in elkaar ging zetten. Idealiter hadden we toen al een uitslag gehad, maar doordat het weer een nek-aan-nekrace was en het tellen bovendien veel trager ging door de vele poststemmen, zat dat er dit keer niet in. 

Sindsdien werken we continu met scenario’s, stel dat ineens een winnaar wordt bekendgemaakt, is dit stuk dan nog wel relevant? Stel dat een uur voordat de krant naar de drukker gaat, bekend wordt dat Joe Biden heeft gewonnen, welke stukken moeten dan nog worden geschreven. Hoeveel pagina's kunnen we dan nog overmaken? En wanneer roepen we iemand eigenlijk tot een winnaar uit? Als een persbureau als AP dat doet? Maar wat als anderen, zoals CNN en The New York Times, twijfels houden? We hebben afgesproken dat we dat pas doen als de uitslag boven elke twijfel verheven is. 

Bij de vorige verkiezingen was er pas echt een winnaar als de verliezer zijn of haar verlies had geaccepteerd. Dat moment gaan we dit keer waarschijnlijk niet meemaken. 

Meer over